Is 6 uur slaap per nacht genoeg?

Gebrek aan slaap is een strijd waar veel mensen elke nacht mee te maken krijgen. Weet hoeveel je moet rusten en hoe je zowel de kwantiteit als de kwaliteit van de tijd die je eraan besteedt, kunt verbeteren.
Is 6 uur slaap per nacht genoeg?

Laatste update: 15 juni, 2024

rVoor veel mensen is doordeweeks 6 uur slaap of minder de norm. Maar is dit genoeg slaap per dag? We weten allemaal hoe belangrijk een goede nachtrust is om de dag door te komen, maar in de praktijk doen we het niet altijd goed.

Volgens informatie van het Advanced Medicine Informatics Network, die gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie aanhaalt, lijdt ongeveer 40% van de wereldbevolking aan slaapstoornissen. Daarvan is slapeloosheid de meest voorkomende: naar schatting 8 tot 10% van de volwassenen lijdt er chronisch aan en 40% tijdelijk. )

Vanuit dit perspectief zullen we in dit artikel zien waarom het belangrijk is om te slapen en welke redenen er zijn om te stellen dat 6 uur rust niet genoeg is.

Waarom is een goede nachtrust essentieel?

Slaap is een biologische functie die in alle dieren aanwezig is. De bevoegdheid ervan is niet beperkt tot energieherstel, maar stelt het lichaam in staat om te revitaliseren, te vernieuwen en te herstellen van inspanning.

Bovendien is het endocriene systeem ook actief tijdens de slaap. Een artikel (Spaanse link) in het Medisch tijdschrift Clinica Las Condes wordt opgemerkt dat een piek in groeihormoon optreedt in de niet-REM fase. Daarom is het belangrijk om slaapgewoonten aan te moedigen in de kindertijd en adolescentie. De Spaanse Hartstichting (Spaanse link) noemt nog andere voordelen van slaap. Deze zijn:

 • Beschermt het hart.
 • Helpt gewichtsverlies.
 • Vermindert depressie.
 • Verhoogt de creativiteit.
 • Versterkt het immuunsysteem.
 • Verbetert het geheugen en het leervermogen.

Wat gebeurt er met de hersenen bij 6 uur slaap?

Afhankelijk van je leeftijd neemt zowel de kwaliteit als de kwantiteit van de slaap af. Maar op elke leeftijd heeft 6 uur of minder slapen per dag negatieve gevolgen voor het functioneren overdag . Het eerste wat je zult voelen is vermoeidheid en een lage motivatie vanaf het begin van de dag.

Een ochtend tegemoet zien is geen gemakkelijke taak, maar als je te weinig slaap hebt gehad, wordt het waarschijnlijk een berg van moeilijkheden.

Specifiek zullen cognitieve processen zoals geheugen, besluitvorming en planning worden aangetast. Je zult het moeilijker vinden om je aandacht erbij te houden; je zult informatie meerdere keren moeten herhalen om het te onthouden en je reactievermogen vertraagt.

Dit komt doordat een gebrek aan rust de hippocampus aantast, een gebied in de hersenen dat een sleutelrol speelt bij het geheugen en het leren. Tijdens de slaap worden synaptische verbindingen in dit gebied versterkt en geregenereerd. Als we niet slapen, vindt dit proces niet met natuurlijke efficiëntie plaats.

Het heeft ook een negatieve invloed op het volume van de hersenschors. Volgens de Stichting GAEM (Spaanse link) wordt slaap van minder dan 7 uur op de lange termijn geassocieerd met een verlies van hersenvolume, vooral bij mensen boven de 60.

Het heeft ook invloed op emoties. Volgens een artikel (Spaanse link) van de Clínica Universidad de Navarra veroorzaakt te weinig rust negatieve affectieve toestanden, zoals verhoogde prikkelbaarheid.

De cerebrale amygdala wordt reactiever, wat op de lange termijn bevorderlijk is voor het ontstaan van emotioneel belastende symptomen zoals depressie en angst, toestanden die direct verband houden met de kwaliteit van leven.

Dus, hoeveel uur moeten we slapen?

Je vraagt je misschien af of 6 of 7 uur slaap beter is. Het antwoord is: de algemene aanbeveling is om tussen de 7 en 8 uur te slapen om het goed functioneren van lichaam en geest te optimaliseren.

Slaap is een proces dat verandert naarmate je ouder wordt. Omdat het afhankelijk is van de rijpheid van de hersenen, hebben de transformaties die in dit orgaan plaatsvinden invloed op zowel de kwaliteit als de kwantiteit. De Mayo Clinic (Engelse link) geeft aanbevolen dagelijkse slaapcijfers op basis van leeftijd:

 • Volwassenen: minimaal 7 uur
 • Adolescenten: 8 tot 10 uur
 • Schoolgaande kinderen: 9 tot 12 uur
 • Kleuters: 10 tot 13 uur
 • Baby’s tussen 1 en 2 jaar: 11 tot 14 uur
 • Baby’s van 4-12 maanden: 12-16 uur

Hoe de hoeveelheid en kwaliteit van de slaap verbeteren

Vrouw slaapt

Als je last hebt van slapeloosheid en niet in staat bent om de aanbevolen uren slaap te krijgen, zul je geïnteresseerd zijn om te weten wat er aan gedaan kan worden. Dit probleem komt veel voor in de maatschappij en er zijn meerdere behandelingsmethoden om het aan te pakken.

De meest populaire benaderingen om het probleem aan te pakken zijn afgestemd op gedragsmatige benaderingen zoals slaaphygiëne. Dit laatste is een reeks gewoonten en gebruiken die mensen helpen uit te rusten en onevenwichtigheden in het schema te voorkomen.

De 10 regels

Het is gebaseerd op het idee dat, om een goede nachtrust te krijgen, alles wat we gedurende de dag doen ertoe doet, en niet beperkt is tot het exacte moment van naar bed gaan. De World Sleep Society (Spaanse link) stelt 10 regels op voor het toepassen van een dergelijke hygiëne:

 1. Draag een comfortabele, loszittende pyjama.
 2. Stel een regelmatige routine in voor naar bed gaan en wakker worden.
 3. Vermijd zwaar, gekruid of suikerrijk voedsel bij het avondeten.
 4. Drink geen alcohol en rook niet minstens 4 uur voordat je naar bed gaat.
 5. Probeer geluids- en lichtbronnen zoveel mogelijk te elimineren om te kunnen rusten.
 6. Zorg voor een optimale kamertemperatuur. Dit betekent niet te warm of te koud.
 7. Zorg voor een actieve levensstijl, maar sport niet in de uren voor het slapen gaan.
 8. Doe korte dutjes aan het begin van de middag en niet langer dan 45 minuten.
 9. Vermijd cafeïnehoudende dranken of stimulerende middelen, minstens 6 uur voor het slapengaan.
 10. Gebruik het bed alleen voor slaap en seksuele activiteit. Lees, werk of speel niet op de plek die is gereserveerd om te slapen.

Medicijnen zijn een hulpmiddel voor af en toe en onder professioneel toezicht. De beste optie is niet om op een pil te vertrouwen, maar om het lichaam op te voeden om te kunnen slapen door middel van gezonde gewoonten.

Zorg voor hoeveel en hoe je slaapt

Een veel voorkomende praktijk in de huidige maatschappij is om uren slaap op te offeren om productiever te zijn op andere gebieden. Maar dit is een verkeerde beslissing, want de productiviteit wordt beperkt door factoren zoals 6 uur slaap.

Als je goed voor je gezondheid wilt zorgen, is het belangrijk om op je routines te letten, vooral op eten en slapen. Dat laatste begint met het bijhouden van de tijd die je aan rusten besteedt. Als je eenmaal een getal hebt en het is minder dan 7 uur, maak dan aanpassingen om het te verhogen.

Onthoud tot slot dat je kunt vertrouwen op slaaphygiëne. Snelle oplossingen zijn effectief op de korte termijn. Het is het beste om op de lange termijn solide en blijvende gewoonten op te bouwen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.