Intuïtief eten, wat is het en wat zijn de voordelen?

Luister naar je lichaam. Dit is de stelregel die intuïtief eten volgt. In dit artikel willen we het op een meer concrete manier hebben over deze specifieke filosofie met betrekking tot voeding.
Intuïtief eten, wat is het en wat zijn de voordelen?

Laatste update: 23 september, 2021

In dit artikel gaan we het hebben over een manier van eten waarbij je geen calorieën of micronutriënten telt om voor je gezondheid te zorgen. Intuïtief eten heet dat. Het is een manier van eten die luistert naar de signalen van je lichaam, zodat je weet wanneer en welk voedsel je moet eten.

Om deze methode echter met succes uit te voeren, moet je jezelf trainen. Verder moet je uitgaan van een optimale staat van lichaamssamenstelling en gezondheid. Anders zouden sommige mechanismen, zoals verzadiging, inefficiënt kunnen werken. Dit kan leiden tot gewichtstoename of obesitas.

Intuïtief eten

Intuïtief eten is niet gebaseerd op het volgen van een specifiek voedingsplan. In feite betekent het dat je alleen eet als je trek hebt. Je eet nooit om jezelf te kalmeren en je vermijdt het consumeren van voedsel alleen vanwege hun goede organoleptische eigenschappen.

Met intuïtief eten eet je de ene dag misschien vijf maaltijden en op de andere slechts één of twee. Het hangt allemaal af van wat je lichaam wil.

Het is belangrijk om te weten hoe je de signalen van je lichaam moet luisteren en interpreteren. Op deze manier weet je of je echt fysiologisch honger hebt.  Dat komt omdat fysiologische honger soms kan worden verward met emotionele honger.

Met intuïtief eten voldoe je aan de voedingsbehoeften van je lichaam elke keer dat het “vraagt,” waarbij je voornamelijk verse producten kiest. Het idee is dat je echte honger ervoor zorgt dat je slimme keuzes maakt, qua voeding.

Verrassend genoeg beperkt intuïtief eten niet de neiging om het eten van ultrabewerkte voedingsmiddelen te verminderen. Ondanks het feit dat is aangetoond dat deze voedingsmiddelen op middellange termijn schadelijk zijn voor de gezondheid (Engelse link), kun je ze zonder zorgen in dit dieet opnemen.

Toch zou het natuurlijk het beste zijn om deze voedingsmiddelen niet te misbruiken. Bovendien moet je ervoor zorgen dat het niet centraal staat in je dieet.

Vrouw die salade eet

De voordelen van intuïtief eten

Als je intuïtief eet, kun je genieten van enkele van de volgende voordelen:

Sommige van deze voordelen vloeien zelfs voort uit de vastenperiodes die zich voordoen binnen de beoefening van intuïtief eten. In feite zijn er gedocumenteerde gevallen van mensen die 16 uur kunnen leven zonder honger te hebben. Dit komt vrij dicht in de buurt van wat we kennen als intermitterend vasten.

Volgens onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in de Annual Review of Nutrition heeft intermitterend vasten positieve effecten op gewichtsverlies en op de werking van de stofwisseling. Met deze aanpak zouden veel complexe ziekten kunnen worden voorkomen. Bovendien verbetert het de fysiologische parameters van het lichaam.

Risico’s

Een van de belangrijkste risico’s van intuïtief eten is een slechte controle over het gevoel van eetlust en verzadiging. Daarnaast kan het op middellange termijn ook problematisch zijn om uit te gaan van overgewicht of een slechte voedingsvoorlichting.

Hoewel dit dieet geen informatie geeft over het voedsel dat je kunt consumeren, of de calorieën of voedingsstoffen, moet je altijd prioriteit geven aan de inname van vers voedsel.

Onnodig te zeggen dat als je intuïtief eet op basis van de consumptie van industrieel ultrabewerkt voedsel, dit je gezondheidstoestand op middellange termijn kan verslechteren of uithollen.

Dat komt omdat deze voedingsmiddelen eenvoudige suikers, transvetten en additieven bevatten die slecht zijn voor je lichaam als je er te veel van in je dieet hebt. Daarom moet je hun consumptie verminderen en altijd prioriteit geven aan het consumeren van vers voedsel en voedsel met een hoog gehalte aan voedingsstoffen.

Vrouw die pizza eet

Intuïtief eten, een nieuw idee met voordelen

Als je goed communiceert met je lichaam, kan intuïtief eten goed voor je werken. Je kunt er inderdaad alleen maar profijt van hebben als je weet hoe je naar de signalen van je lichaam moet luisteren en deze moet interpreteren. Niet iedereen zal echter bereid zijn om dit strikt uit te voeren.

Je moet intuïtief eten altijd combineren met andere gezonde gewoontes, zoals sporten. Het is bijvoorbeeld belangrijk om regelmatig krachtoefeningen te doen, voldoende rust te nemen en jezelf regelmatig bloot te stellen aan zonlicht. Zo bereik je een optimale endogene synthese van vitamine D. Dit is essentieel om homeostase in je lichaam te bereiken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Srour, B., Fezeu, L. K., Kesse-Guyot, E., Allès, B., Méjean, C., Andrianasolo, R. M., Chazelas, E., Deschasaux, M., Hercberg, S., Galan, P., Monteiro, C. A., Julia, C., & Touvier, M. (2019). Ultra-processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study (NutriNet-Santé). BMJ (Clinical research ed.)365, l1451. https://doi.org/10.1136/bmj.l1451
  • Patterson, R. E., & Sears, D. D. (2017). Metabolic Effects of Intermittent Fasting. Annual review of nutrition37, 371–393. https://doi.org/10.1146/annurev-nutr-071816-064634

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.