Dit zijn enkele signalen dat je emotioneel opgebrand bent

Sommige mensen voelen zich emotioneel opgebrand. De oorzaak is te veel uitdagingen in hun leven of een opstapeling van moeilijke ervaringen. Anderen beginnen hun volwassen leven met dat gevoel als gevolg van hun traumatische kindertijd.
Dit zijn enkele signalen dat je emotioneel opgebrand bent

Laatste update: 13 januari, 2019

Een psychologische burn-out is een onrustige toestand die vele mensen ervaren zonder het zelfs te weten. Personen kunnen emotioneel opgebrand zijn.

Ze geloven echter dat het gewoon te maken heeft met het feit dat ze een baan zonder voldoening hebben of zich in een moeilijke relatie bevinden. Dit kan inderdaad waar zijn. Het kan echter ook precies het omgekeerde zijn. Emotionele uitputting kan de oorzaak van hun problemen zijn.

Emotioneel opgebrand zijn betekent dat je je machteloos voelt. Dit gebeurt wanneer je je leven op automatische piloot leeft. Je denkt of voelt dan niet veel. Je doet ook alsof alles jou opgelegd wordt. Het is net alsof je een leven leidt dat niet van jou is. Het kan je eigenlijk niets schelen.

“Dat is het: Je begrijpt een burn-out niet tenzij je opgebrand geweest bent. En het is iets dat je zelfs niet kan verklaren. Je doet gewoon iets waarvoor je totaal geen passie voelt.”

-Elena Delle Donne-

In bepaalde gevallen kan iemand zijn volwassen leven beginnen en al emotioneel opgebrand zijn. Wellicht zijn ze in een disfunctionele familie opgegroeid. De kans is groot dat ze hun energie moesten investeren in pogingen om hun omgeving te begrijpen en ermee om te gaan.

We geven je hier enkele signalen die laten vermoeden dat je aan emotionele uitputting lijdt.

Signalen dat je emotioneel opgebrand bent

Voortdurend moe zijn

Deze vermoeidheid is anders dan normale moeheid. Je voelt je altijd moe, ook wanneer je genoeg tijd gehad hebt om te rusten. Het is net alsof je lichaam en je geest niet in staat zijn om te werken. Het enige wat je wil doen, is in bed blijven en volgende maand wakker worden. Je zou je echter nog steeds moe voelen, ook al zou je dat doen.

Voortdurend moe zijn

Emotionele vermoeidheid is even sterk of zelfs erger dan lichamelijke moeheid. Je kan ook het gevoel hebben dat je niet langer productief kan zijn.

Wanneer je emotioneel opgebrand bent, overstijgen jouw problemen jouw hulpbronnen om ze aan te pakken. Er is dus sprake van een lange lijst van onopgeloste emotionele moeilijkheden. Het resultaat is een zware last die leidt tot een burn-out.

Cynisme

Hedendaags cynisme is wanneer een persoon zich trots voelt omdat hij iets gedaan heeft dat moreel verkeerd is. Het is een houding die mensen dingen kan laten zeggen als “Ja, ik doe iets verkeerd en dan?”

Cynisme komt tot uiting in de vorm van zelfvernietigende of roekeloze daden. ‘s Nachts in een gevaarlijke straat lopen, sneller rijden dan de snelheidslimiet en andere activiteiten die een hoog risico inhouden, zijn signalen van cynisme.

Onthechting

Onthechting betekent eigenlijk dat je niet in staat bent om betekenisvolle verbindingen te maken met mensen of met je omgeving. We kunnen dit ook omschrijven als een onzichtbare afstand die jou tegenhoudt om je te verbinden met de wereld en met het leven zelf.

Afstand nemen van je omgeving

Wanneer mensen onthecht zijn, kunnen ze zich eenzaam voelen. Een persoon met een burn-out kan echter deze gevoelens negeren. Hij of zij hecht er dan niet te veel belang aan.

Ze gaan ervan uit dat ze niet kunnen veranderen wie ze zijn of wat rond hen gebeurt. Sommige mensen verbergen zich dan achter gedachten over hoe zinloos genegenheid is.

Gevoelens van waardeloosheid

Wanneer iemand emotioneel opgebrand is, zien ze zichzelf ook als waardeloos of niet in staat iets te doen.

Ze doen alles wat in hun macht ligt, om zichzelf ervan te overtuigen dat ze niets kunnen verwezenlijken. Het maakt volgens hen bovendien niet uit hoe hard ze ook proberen. Ze hebben eveneens de neiging om hun verwezenlijkingen te minimaliseren. Ze zeggen dingen als “Waarom stel ik doelen als er toch niets zal veranderen?”

Het gevoel van waardeloosheid versterkt de emotionele vermoeidheid die ze voelen. In hun geest is elke opdracht voor hen te zwaar. Dat komt omdat ze de energie niet hebben om die taken uit te voeren. Alles lijkt dus heel ver weg en te moeilijk om te doen. Een emotioneel opgebrand persoon is vaak heel passief.

Je vaak vervelen

Voor een emotioneel opgebrand persoon is het echt moeilijk om van de kleine dingen te genieten. Bijna alles lijkt te saai, te eentonig of niet leuk.

Er is geen sprake van een verlangen om plannen te maken of nieuwe projecten op te starten. Ze laten zich gewoon zonder enige strijd te leveren meevoeren door de omstandigheden. Dit kan veranderen in anhedonie.

Als jij denkt dat je emotioneel opgebrand bent, weet dan dat je dingen kan veranderen. Je hebt waarschijnlijk professionele hulp nodig. De reden is niet dat je hulpmiddelen mist. Het is voor een deskundige echter gemakkelijker om je te helpen de problemen te herkennen en aanpakken waarvan jij je misschien niet bewust bent.

Je vaak vervelen

Bevindt jij je in een dergelijke toestand? Dan moet jouw welzijn jouw prioriteit zijn. Er is immers niets belangrijker dan jijzelf. Als je een proces van verandering opstart, kan je echt versteld staan van de resultaten. Het enige wat je moet doen, is de beslissing nemen om voor je leven een nieuwe weg te kiezen.  Wellicht ook interessant voor jou

Het bore-outsyndroom is het tegenovergestelde van een burn-out
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Het bore-outsyndroom is het tegenovergestelde van een burn-out

Werkgerelateerde aandoeningen kunnen leiden tot depressie en angstgevoelens. Eén daarvan is het bore-outsyndroom, de tegenhanger van het burn-outsy...


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Cárdenas, S., Lucas, M., Idoate García, V. M., & Llano Lagares, M. (2008). SOFI-SM: cuestionario para el análisis de la fatiga laboral física, mental y psíquica.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.