Interieurpsychologie en hoe die toe te passen
Het is ongelooflijk hoe een bepaalde kamer allerlei emoties kan opwekken, alleen al door erin te zijn. Interieurpsychologie is een vakgebied dat hier veel over te zeggen heeft.
Wie heeft zich niet overweldigd gevoeld in een rommelige kamer? Of wie heeft nog nooit een gevoel van kalmte ervaren in een minimalistische omgeving met neutrale tinten? We weten zeker dat je op een bepaald moment in je leven iets soortgelijks hebt ervaren. Bedenk ook dat je gevoelens ook gestuurd worden door je persoonlijke voorkeur.
Ongetwijfeld kan psychologie een belangrijke rol spelen in de verschillende omgevingen die je omringen en voor een groot deel je huis, vrijetijdsplekken en werk vormgeven. Hoewel de relatie tussen psychologie en interieurontwerp altijd al heeft bestaan, kreeg ze meer kracht sinds de 19e eeuw. Oké maar, hoe beïnvloedt het je precies?
Het verband tussen interieurpsychologie en -ontwerp
Interieurpsychologie is een tak van de ecopsychologie die zich bezighoudt met de studie van de relatie tussen verschillende soorten omgevingen en hoe die het gedrag en de stemming beïnvloeden van de mensen die er wonen. Het doel is om positieve effecten te creëren en ook om deze relatie optimaal te benutten.
Elke plek die je bezoekt geeft je een bepaald gevoel. Dat wil zeggen, het veroorzaakt een effect op je. En dit is precies de rol van de psychologie in het interieurontwerp. In het bijzonder wat betreft de invloed van kleur op je stemming, de opstelling van het meubilair en zelfs de keuze van voorwerpen.
Sibel Seda Dazkir, die gepromoveerd is in Design and Human Factors aan de Oregon State University, deed interessant werk dat bewijst hoe inrichting de stemming van mensen beïnvloedt. In feite bevestigden zijn resultaten dat voorwerpen met kromme en golvende lijnen gevoelens van geluk en ontspanning veroorzaken. Evenzo veroorzaken voorwerpen met rechthoekige lijnen gevoelens van kilte en vijandigheid.
Invloed van ruimtes op psychologische aspecten
Zoals je ziet is er wel degelijk een relatie tussen een bepaalde ruimte en je stemming. Vandaar dat professionals die psychologie toepassen in hun interieurontwerp rekening houden met de persoonlijke kenmerken van hun klanten en hun behoeften als het gaat om het creëren van een ruimte voor hen.
Ok, maar hoe kunnen ruimtes de mens op psychologisch niveau beïnvloeden? En ook, welke sensaties kunnen de verschillende soorten ruimtes en inrichting bij je opwekken? Hier volgen enkele belangrijke aspecten ervan.
- Amplitude. Dit wordt meestal geassocieerd met een gevoel van rust en stilte.
- Complexiteit. Het brengt een uitdaging over, die vaak aantrekkelijk is.
- Samenhang. Als ruimte en voorwerpen homogener worden, ervaar je aangename gevoelens van comfort.
- Textuur. Hoe zachter een oppervlak, hoe groter het gevoel van genot. Dit gebeurt echter niet alleen bij aanraking, maar ook bij elk ander zintuig.
- Identificeerbaarheid. Als iets gemakkelijk herkenbaar is, zendt het aangename sensaties uit. Anders wekt het spanning en onbehagen op totdat je erachter komt wat het is.
- Kleur. Elke kleur wekt een emotie op. Zo is zwart vaak verbonden met pessimisme en agressiviteit; wit met zuiverheid; geel met geluk, en groen met gevoelens van harmonie, hoop en vrede.
- Sociaal. Je gebruikt je ruimtes om te delen. Er zijn zelfs bepaalde ruimtes die speciaal voor dat doel zijn ontworpen. Daarom ben je soms geneigd om ruimtes te zoeken die optimaal zijn voor interactie met anderen.
- Temperatuur. Aan elke ruimte is een warmtegevoel verbonden en het comfort ervan hangt af van de vraag of je het graag koud of warm hebt.
Iedereen is anders
Je kunt echter niet generaliseren, want ieder mens is anders. Als het gaat om authenticiteit is de individuele waarde van een mens belangrijk, want ieder mens denkt, voelt en handelt anders.
Ook zul je dezelfde ruimtes niet op dezelfde manier waarnemen en voelen. Zo kan een bepaalde ruimte iemand op zijn gemak stellen, terwijl hij bij een ander gevoelens van spanning of stress oproept.
Psychologie in het interieurontwerp is ook belangrijk op therapeutisch gebied. Zo werd in 2013 een studie uitgevoerd om het belang van ruimtes voor patiënten te analyseren. Daaruit bleek dat elke externe prikkel een beïnvloedende factor is. Ook dat het raadplegen van een professionele ontwerper helpt om een therapieruimte effectiever te maken.
Voordelen van interieurpsychologie
De verdeling van de ruimtes en ook de opstelling van de elementen waaruit die bestaat, hebben samen met de gebruikte kleur allemaal invloed op je stemming. In feite zijn er een aantal aanbevelingen uit de interieurpsychologie als het gaat om het inrichten van je huis:
- Pastelkleuren verdienen de voorkeur boven grijs en wit. Dit komt omdat deze laatste kleuren een onpersoonlijke toets geven, terwijl de pastelkleuren een gevoel van ontspanning en intimiteit geven.
- Ruimtelijkheid genereert een gevoel van vrijheid en rust, en daarom is overbelasting niet aan te bevelen.
- Personaliseer je ruimtes met foto’s of voorwerpen die een belangrijke persoonlijke betekenis hebben. Daardoor zullen mensen zich prettiger voelen.
Onthoud tenslotte dat elk detail belangrijk is als het gaat om de ruimte. Dit komt omdat het uitnodigt tot herinneren. Ook wekt het emoties op en bevordert het aangename sensaties.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Thomberg, J.M. (1986). Psicología y Arquitectura: notas breves. Introducción a la psicología ambienta.
- Catzman, C. (2013). Psicología y Diseño de Interiores. Estudio de la influencia del diseño en la práctica terapéutica. Proyecto de investigación pedagogía del diseño y las comunicaciones. Universidad de Palermo y Facultad de Diseño y Comunicación.