In een slechte relatie blijven, waarom doen we dit?

In een slechte relatie blijven, waarom doen we dit?
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Als je een relatie hebt, bestaat er altijd een kans dat je je op een gegeven moment zult afvragen of je ermee door moet gaan of beter op kunt geven. Ongemak, verdriet, eenzaamheid of een gevoel van leegte kunnen allemaal ondraaglijk worden.

Het loutere feit dat we die ander in ons leven hebben, maakt dit niet altijd goed. Toch geven we niet op. En zo zijn er meer mensen die in een slechte relatie blijven hangen, maar waarom?

Vaak is het zo dat als je door de ogen van een ander naar dit soort situaties kijkt, je veel beter ziet hoeveel schade je jezelf toebrengt. Het is dan ook een geweldige manier om je perspectief op de dingen te veranderen.

Blijven vasthouden aan een relatie en toekijken hoe alles om je heen afbrokkelt (inclusief jijzelf), kan onnodig lijken als je het vanuit een ander perspectief benadert.

Vanuit dit andere perspectief kun je alles duidelijk zien, en soms geldt dit ook voor de andere persoon. Genoeg mensen gaan echter verder met de relatie alsof er niets aan de hand is. Ze gedragen zich alsof er van leed, gekwetste gevoelens en constante kritiek nooit sprake was.

De reden dat veel mensen in een slechte relatie blijven is omdat ze denken dat het is wat ze horen te doen. Vanaf het begin de handdoek in de ring gooien is geen optie, althans niet in hun gedachten. Het zou betekenen dat ze moeten toegeven dat de relatie mislukt is, en dat is niet makkelijk.

Vroeger bleven mensen vaker bij elkaar

Waarschijnlijk heb je dit wel vaker gehoord. Vooral vroeger was dit een sterk bepalende gedachte. Eén die het laat lijken alsof in een relatie blijven, zelfs als maakt deze je dood ongelukkig, een enorme prestatie is.

Alsof je een soort medaille verdient omdat je ervoor hebt gekozen een pad vol obstakels te volgen. En wie het langst bij elkaar weet te blijven, wint.

Verdrietige vrouw kijkt uit het raam

Tegenwoordig is het aantal relatiebreuken en echtscheidingen gestegen. Veel mensen aarzelen dan ook niet om afscheid te nemen van een relatie die niet werkt. Toch zijn er genoeg mensen die denken dat vasthouden aan een relatie iets positiefs is.

Dit kan komen omdat we weigeren onze romantische bril af te zetten. We zien het verdragen van ongeluk en ongemak als een bewijs van onze gevoelens.

Dit soort ideeën lijken nog altijd springlevend te zijn in de overtuigingen van veel mensen. Ze denken dat de problemen zich vanzelf wel zullen oplossen, dat het gewoon wat tijd nodig heeft. Hetgeen we echter werkelijk nodig hebben om bij elkaar te blijven, is toewijding, wederzijdse gevoelens en een verlangen om door te gaan en te groeien voor elkaars welzijn.

Wat bedoelen we met ‘bij elkaar blijven’?

Wat bedoelen we met ‘bij elkaar blijven’? Om preciezer te zijn, wanneer blijf je wel bij elkaar en wanneer niet? Bedoelen we dat je bij het eerste beste probleem dat zich voordoet in je relatie maar moet opgeven?

Nee, ‘bij elkaar blijven’ wordt een probleem wanneer we dingen accepteren die geen mens zou moeten hoeven verdragen. Het is dan ook belangrijk  dat we onderscheid kunnen maken tussen een relatie die de moeite waard is en een relatie die dit niet is.

  • Gebrek aan begrip. Niet weten hoe te communiceren, niet luisteren en niet oprecht zijn, kan allemaal leiden tot misverstanden en gemengde berichten. Erover praten zodat beide leden duidelijk weten wat er van ze wordt verwacht, of samen in relatietherapie gaan, kan hier oplossing bieden.
  • Seksuele problemen. Een gebrek aan passie, voortijdige zaadlozing of andere soorten seksuele problemen hoeven niet het einde te betekenen. Alles heeft een oplossing, maar in sommige gevallen is het misschien het beste om een ​​sekstherapeut te bezoeken.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van problemen die in een relatie kunnen voorkomen. Ze hoeven niet tot een breuk te leiden, we kunnen ze vaak oplossen door middel van inspanning of hulp van buitenaf. Er zijn echter ook andere soorten problemen, problemen die aangeven dat het het beste is om zo snel mogelijk uit de relatie te stappen.

In een slechte relatie blijven hangen

Een relatie waarin de passie ontbreekt of waarin de communicatie te wensen overlaat, is een heel ander verhaal dan een relatie die jou laat lijden. De eerste soort relatie kun je doorstaan en verbeteren, het vereist alleen actie en moeite.

Bij de tweede soort is dit echter niet het geval. Hier geldt dat het verbreken van de relatie voordat de dingen nog erger worden, het beste is wat je kunt doen. Vooral als de relatie jouw vrijheid en geluk in de weg staat.

Soms blijven we in een relatie, ook al weten we ergens dat we beter af zouden zijn zonder die ander. Vaak is in dit soort situaties sprake van ontrouw, misbruik, manipulatie, gebrek aan respect…

Het zijn relaties waarbij het risico groot is dat de ander ons gevoel van eigenwaarde volledig vertrapt, als dit niet al is gebeurd. Maar daar zijn we hoor, in een poging om dat wat volledig uit elkaar valt bijeen te houden.

Op andere momenten denken we misschien dat we bij iemand moeten blijven, zelfs al worden we bespot, gemanipuleerd en niet gerespecteerd. We doen alsof het niets is en rechtvaardigen alles omdat we verliefd zijn, omdat we afhankelijk zijn, of gewoon omdat we denken dat een betere optie niet bestaat.

Stel zit boos op de bank

De redenen waarom we in een slechte relatie blijven hangen

Er zijn ook momenten waarop je dergelijke situaties doorstaat omdat je denkt dat dit is wat liefde betekent. Liefde doet nu eenmaal pijn, denken we. Echte liefde heeft hier echter niets mee te maken.

Als de relatie waarin je verkeert een marteling is, jouw energie volledig opslokt en voortdurend lijden veroorzaakt, waarom zou dit dan liefde zijn? Is het niet gewoon een situatie waarin jij de ander toestaat om jou pijn te blijven doen?

Iemand die bij gezond verstand is, streeft niet naar pijn. Wanneer je per ongeluk jouw hand te dicht bij het vuur houdt, dan trek je deze meteen weg. Waarom doe je dan niet hetzelfde wanneer je je brandt aan een schadelijke relatie? Sterker nog, waarom doe je dan juist het tegenovergestelde en schiet je er wortel?

Het is buitengewoon belangrijk om je eigen overtuigingen over de liefde in twijfel te trekken, je perspectief erover te veranderen en te proberen je zelfrespect te ontwikkelen. Dit is de beste manier om gezonde relaties te hebben waarbij je samen blijft uit geluk, en niet vanuit een misverstand over wat liefde nu echt is.

Denk er nu eens echt over na: wat verdraag jij uit liefde?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.