Ikigai: een kunst die je helpt je levensdoel te vinden
Ikigai is een Japans woord dat zich vertaalt als ‘de reden om te zijn’ of ‘de reden dat we elke ochtend wakker worden’.
Volgens de Japanners dragen we allemaal onze eigen ikigai in ons en is het essentieel om deze te ontdekken en te beheersen. Zo zullen we namelijk hebben wat nodig is om moeilijkheden te overwinnen.
Er zijn maar weinig psychologische en existentiële principes die zo fundamenteel zijn voor ons dagelijks leven als het principe dat deze term omvat.
Betekenis vinden in jezelf, redenen hebben om te leven … het is de sleutel om wanhoop weg te houden. En het is van fundamenteel belang om te kunnen omgaan met een van de ergste kwaden van deze tijd: depressie.
“De zin van het leven is om je geschenk te vinden. Het doel van het leven is om het weg te geven “
-William Shakespeare-
Veel van onze psychologische problemen kunnen worden verbeterd door de ikigai te vinden die soms wordt verborgen, onderdrukt en zelfs tot zwijgen wordt gebracht. Het heeft de kracht om lucht in onze longen te blazen en ons onze wil om te leven terug te geven.
Het is bijvoorbeeld bekend dat er bij een groot aantal stemmingsstoornissen duidelijke verbetering te zien is wanneer de persoon zich aan zichzelf committeert en gewoon doet wat hij of zij leuk vindt.
Al snel zal dat geheel van positieve gedachten en overtuigingen fungeren als buffer, die ons beschermt tegen suïcidale gedachten, beperkende overtuigingen en angsten.
We weten echter ook dat het niet makkelijk is om onszelf toe te wijden aan onze ikigai, ons levensdoel.
Vandaar dat de Japanners ons eraan herinneren dat we moeten zijn als een loyale en energieke krijger die een wel heel specifiek doel vervult: zijn integriteit en liefde voor het leven behouden.
Jouw ikigai wil maar één ding: je passiviteit ‘afschudden’
Sebastian Marshall is een beroemde schrijver die ons enkele jaren geleden een boek gaf met een heel eenvoudige titel: Ikigai.
Het boek heeft meer impact gehad dan alle andere werken die over dit onderwerp gepubliceerd zijn. Het blijft ook ver uit de buurt van sommige van die uitgekauwde woorden en concepten die verband houden met persoonlijke groei.
Iets dat het ons uitlegt, is dat onze wereld vol zit met nee-zeggers. De maatschappij nodigt ons vanaf dag één uit om gelukkig te zijn. Naarmate we ouder worden, zien we alleen nog maar het ene probleem na het andere.
De eerste les die we moeten leren, is om niet hetzelfde geluk na te streven dat anderen ‘zogenaamd’ zouden hebben. Meestal is het namelijk niet echt. Als we geobsedeerd raken door het idee dat we hetzelfde moeten hebben en doen als degenen om ons heen, dan zijn we hetzelfde als 99% van de bevolking.
Als we daarentegen durven te handelen volgens onze dromen, verlangens en levensdoel, zullen we uniek zijn. We zullen behoren tot die 1% die streeft naar authentieke vervulling.
En het kan maar op één manier worden bereikt: onze passiviteit achterlaten en ikigai vinden. Zodra we het hebben verduidelijkt en gedefinieerd, zullen er verschillende dingen gebeuren.
Ten eerste zullen we non-conformistischer zijn, en dat is een goede zaak.
Ten tweede zullen we ons eindelijk bewust worden van ons eigen potentieel om te knallen.
Hoe vind ik mijn levensdoel?
Voor velen van jullie lijkt dit misschien een grappige vraag. Wie weet er nu niet wat zijn levensdoel is? Nou, hoe gek het ook lijkt, het is niet voor iedereen altijd duidelijk. Sterker nog, soms hebben we doelen, idealen en doelstellingen die enigszins zijn vertekend of geïmpregneerd met waarden die niet de onze zijn.
De druk van onze opvoeding, onze familie- en sociale omgeving vormt ons op een manier die we niet altijd volledig kennen.
Ikigai is er altijd geweest, hoewel we soms vergeten om ons eraan te committeren. We kiezen ervoor om het de mond te snoeren en te negeren omdat we denken dat niemand ons zal begrijpen. We zijn bang dat we zullen worden bekritiseerd of verkeerd zullen worden begrepen.
Vanaf nu moeten we ophouden met het uitstellen van de behoeften, genoegens en passies die ons maken wie we zijn en die uiteindelijk ons pad kunnen bepalen. Het is niet makkelijk, maar we moeten het doen.
We zullen nu uitleggen hoe je je ikigai kunt definiëren.
7 sleutels voor het vormgeven van je ikigai
Je ikigai wordt gevormd door de kruising van vier basisaspecten: je passie, je roeping, je beroep en je missie in het leven. Om elk van deze belangrijke aspecten te verduidelijken, zullen deze strategieën behulpzaam zijn:
- Stop met leven op de automatische piloot: vraag jezelf dagelijks af of wat je doet je gelukkig maakt.
- Vergelijk jezelf met niemand. Probeer niet hetzelfde te zijn als anderen. Jij bent jouw eigen referentiepunt.
- We hebben allemaal talent. We hebben allemaal een uitzonderlijke bekwaamheid die ons onderscheidt van anderen en hier zouden we van moeten profiteren. Maak het iets van jou en geniet ervan.
- Ikigai is niet alleen een levensdoel of een streven, het is een manier van leven die gevoeld moet worden in het hier en nu.
- Het is iets dat ons elke ochtend energie geeft en dat zich vertaalt in dingen die we elke dag doen en waarin we willen investeren om beter te worden.
- Leven volgens onze ikigai betekent soms dat we een groot deel van wat ons omringt naast ons neer moeten leggen. Het mag dan ook duidelijk zijn dat het moed vereist.
- Ikigai is het tegenovergestelde van passiviteit of conformisme. Het eist alles van je en zorgt ervoor dat je je levend, vrij en vol energie voelt, ongeacht je leeftijd of fysieke toestand, want het is bovenal een gemoedstoestand…
Tot slot, als je je ikigai nog niet hebt gevonden, dan is dit heus niet erg. Soms zal het ontwaken tijdens onze levensreis op zo’n onmiskenbare manier dat er geen weg terug meer is.
Dat is het moment waarop je geen andere keus hebt dan het te volgen.