Ik wil niet langer perfect zijn

Perfect willen zijn is een vergissing. We zijn allemaal maar mensen.
Ik wil niet langer perfect zijn
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Sofia Alcausa Hidalgo

Laatste update: 27 december, 2022

Vanaf nu ga ik minder van mezelf en minder van anderen eisen. Ik wil niet langer perfect zijn. Ik wil fouten maken, zonder angst en spijt. Wat gedaan is, is gedaan en hoewel ik in het verleden bepaalde verkeerde beslissingen heb genomen, deed ik het omdat ik oprecht dacht dat dit op dat moment de beste keuzes waren.

Ik wil onvolmaakt zijn, niet zoveel van mezelf of van anderen eisen, en erkennen dat we allemaal gebrekkig zijn. Daarnaast wil ik me niet schuldig voelen en wrok koesteren jegens anderen, omdat ik weet dat dit me alleen maar pijn doet.

Ik wil eigenaar zijn van mijn beslissingen en niet altijd afhankelijk zijn van de goedkeuring van anderen. Natuurlijk zal ik naar hen en hun advies luisteren zolang het te goeder trouw is gedaan, maar ik zal ervoor zorgen dat ik altijd het laatste woord heb.

Verspil geen tijd met rouwen om fouten uit het verleden; leer ervan en ga verder.”

-Anoniem-

Ik wil niet langer perfect zijn

Ik wil mezelf niet voor de gek houden. Want aan het eind van de dag, diep van binnen, weet ik wat echt goed voor me is. Als iemand me bijvoorbeeld vertelt dat bungeejumpen de beste ervaring ooit is en dat ik het moet proberen en ophouden een lafaard te zijn, wil dat nog niet zeggen dat ik het ga doen. Ik doe het alleen als ik dat wil.

Man die deuren opent
of jaloers te zijn

Daarom zal ik de beslissingen nemen waarvan ik denk dat ze juist zijn en als ik het mis heb, veeg ik de lei schoon en begin opnieuw. Want dat is het spel van het leven. Soms hebben we gelijk en soms hebben we ongelijk.

Ik zal altijd proberen dingen te doen zonder iemand kwaad te doen, maar als ik het mis heb, als ik iemands gevoelens kwets, zal ik om vergeving vragen en ik zal mezelf ook vergeven.

Ik wil niet perfect zijn

We zijn allemaal onvolmaakt. We maken allemaal fouten omdat het menselijk is om fouten te maken. Om deze reden leg ik de lat lager. Ik wil mezelf niet nog meer onder druk zetten. Ik wil niet het perfecte kind blijven waar iedereen van hield en prees. Nu, wie me wil, kan me accepteren met zowel mijn deugden als mijn vele gebreken.

Ik zal kalm blijven met mezelf en stoppen mezelf te belasten en mezelf te kwellen met de fouten die ik heb gemaakt.

Eindelijk, ik heb er geen zin meer in om perfect te zijn. Ik wil leren een beetje toegeeflijk voor mezelf te zijn. Ik weet dat het moeilijk zal zijn omdat ik altijd te veel van mezelf heb geëist, maar ik ben bereid en gretig, gretig om het te proberen, en daarom ben ik vandaag blij.

Enkele tips voor perfectionisten

Vrouw met lelies

Leer van jezelf te houden. Je kunt zelfkritisch zijn op jezelf, maar zonder jezelf te vernietigen. Je leert veel van je fouten, ze vormen de basis van je leerproces.

Als je een fout maakt, denk dan eens aan de angst die het je veroorzaakt. Zorg goed voor je geest en je lichaam. Je kunt bijvoorbeeld meditatie, ontspanning of een andere activiteit doen die je helpt om los te koppelen. Onthoud dat je er niet van houdt om je dierbaren pijn te zien doen, en je belangrijkste geliefde zou altijd jij moeten zijn.

Het gezegde dat beweert dat je van je fouten leert, is juist. Ze helpen je verbeteren en groeien.

Als je een fout herhaalt, is het geen fout meer: het is een beslissing.

Paulo Coelho

Kijk om je heen, zijn anderen perfect? Nee, dat zijn ze niet, dus waarom zou jij dat wel zijn? Wees niet bang dat ze door jouw fouten minder van je zullen houden. Degenen die van je houden, houden van jou voor jou, het volledige pakket. Wellicht ook interessant voor jou

Streef naar excellentie, niet naar perfectie
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Streef naar excellentie, niet naar perfectie

Excellentie betekent niet het bereiken van het toppunt van succes. Het gaat er niet om dat je beter bent dan andere mensen.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.