15 beroemde uitspraken van Paulo Coelho

Paulo Coelho heeft een speciale manier om zijn lezers te bereiken en hun ziel te raken. Hier zijn enkele van zijn bekende uitspraken.
15 beroemde uitspraken van Paulo Coelho

Laatste update: 05 maart, 2022

Paulo Coelho heeft een speciale manier om zijn lezers te bereiken en hun ziel te raken. Hij doet het op zo’n rechttoe rechtaan maar vakkundige manier, waardoor je plotseling iets ziet dat je tot dat moment waarschijnlijk niet eens onder woorden kon brengen.

Enkele van zijn bekendste boeken zijn De Alchemist, Brida, Elf Minuten, Overspel, Manuscript uit Accra en Aleph. In dit artikel hebben we 15 van zijn meest bekende uitspraken.

Zijn manier om je met woorden te strelen, maakt hem zonder twijfel een bijzondere schrijver. Inderdaad, niemand blijft onverschillig voor zijn leringen en reflecties.

15 beroemde uitspraken van Paulo Coelho

1. Als de dagen allemaal hetzelfde zijn

“Als elke dag hetzelfde is als de volgende, is het omdat mensen de goede dingen die elke dag in hun leven gebeuren niet opmerken dat de zon opkomt.”

De eerste uitspraak van Paulo Coelho benadrukt het feit dat je eraan gewend bent geraakt te leven zonder na te denken en zonder van het leven te genieten. Je noodzaak om te haasten betekent dat, terwijl je misschien alles voor elkaar krijgt, de magie van het leven daarbij wordt vernietigd.

2. Wees een goede krijger

“Als je opgroeit, zul je ontdekken dat je leugens hebt verdedigd, jezelf hebt bedrogen of aan dwaasheid hebt geleden. Als je een goede krijger bent, zul je jezelf dit niet kwalijk nemen, maar je zult ook niet toestaan dat je fouten zich herhalen.”

Papieren bootje in het water

Wij zijn de enige soort die steeds dezelfde fouten maakt. Struikelen is niet erg, maar het herhaaldelijk op dezelfde manier doen, kan ons doden. Inderdaad, fouten zijn altijd kansen om te groeien, niet om je leven te verminderen.

3. Kiezen is opgeven

“Ze was niet bang voor moeilijkheden, wat haar beangstigde was dat ze gedwongen werd om een bepaald pad te kiezen. Een pad kiezen betekende dat ze anderen moest missen.”

Deze derde uitspraak van Paulo Coelho nodigt je uit om na te denken over het belang van het nemen van beslissingen en je ervan bewust te zijn dat terwijl er iets verloren gaat, er ook iets wordt gewonnen. Inderdaad, angst mag je er nooit van weerhouden keuzes te maken.

4. Beslissingen nemen

“Soms moet je kiezen tussen het ene wat je gewend bent en het andere dat je graag zou willen weten.”

Hoe vaak heb je prachtige dingen verloren omdat je bang was anderen te verliezen? Dat is waar het leven uit bestaat, je pad kiezen. In feite nemen we beslissingen vanaf het moment dat je opstaat tot je naar bed gaat. Of je ervoor kiest om jezelf te beperken of je open te stellen voor wat het leven te bieden heeft, hangt af van de beslissingen die je neemt.

Vrouw rustend op een walvis

5. Als je je te veel zorgen maakt, verbrand je

“Als je je te veel zorgen maakt over het ontdekken van wat goed of slecht is in je naaste, vergeet je je eigen ziel, ben je uitgeput en word je verslagen door de energie die je hebt besteed aan het beoordelen van anderen.”

Je moet je eigen leven leiden en stoppen met oordelen over anderen. Je volgt je eigen pad, een pad dat niemand anders kan zien. Verder is het goed om niet meer buiten te zoeken naar iets dat echt in je zit.

6. Als mensen oversteken

“Er is altijd wel iemand in de wereld die op iemand anders wacht, of het nu midden in de woestijn is of in het hart van een grote stad. En wanneer de paden van deze twee mensen elkaar kruisen en hun ogen elkaar ontmoeten, zal het hele verleden en het hele de toekomst verliezen volledig hun belang, en er is alleen dat moment.”

Liefde is het meest universele gevoel dat er bestaat. In feite, hoe onmogelijk het ook lijkt, er is iemand voor iedereen. Ook al heb je misschien de hoop verloren om elkaar ooit te vinden. Inderdaad, soms verlies je de hoop volledig, maar uiteindelijk komt die ene speciale persoon altijd opdagen.

Carrousel

7. Er is geen vrede in de liefde

“Liefde kan niet in vrede bestaan, het zal altijd gepaard gaan met pijnen, extase, intense vreugden en diep verdriet.”

Dit zevende gezegde van Paulo Coelho spoort je aan om na te denken over liefde en die langverwachte vrede die nooit echt komt. Want in de liefde, de verschillen, de ruzies, de tegenstrijdige meningen… ze zijn allemaal nodig. Alle koppels moeten zowel goede als slechte tijden doormaken.

8. Liefde is in jou

“Liefde zit niet in een ander, maar in onszelf, we maken het gewoon wakker. Maar om dat te doen hebben we de ander nodig.”

Het is geen gemakkelijk gevoel. In feite brengt liefde zowel het beste als het slechtste in je naar boven. Het verdient echter altijd de strijd, evenals de tranen en de vreugde. Eigenlijk verdient liefde alles.

9. Liefde betekent anders zijn

“Uit twee verschillende naturen wordt liefde geboren. In tegenstelling groeit liefde in kracht. In confrontatie en transformatie blijft liefde behouden.”

15 beroemde uitspraken van Paulo Coelho

Met deze uitspraak suggereert Paulo Coelho dat je tegengestelde meningen moet hebben en anders moet zijn dan je partner. Zo win je kracht en heb je drive. Zonder dit zou de liefde sterven van verveling.

10. We moeten allemaal op een dag vertrekken

“Iedereen die gewend is te reizen, weet dat het altijd nodig is om op een dag te vertrekken.”

Dit gezegde stelt je in staat om na te denken over de ultieme behoefte om te vertrekken. Het is een blik op een einde waartoe we allemaal voorbestemd zijn, ook al verzetten velen zich ertegen. Toch overkomt het ons allemaal.

11. Zie de wereld zoals we willen

“Ik ben net als iedereen – ik zie de wereld in termen van wat ik zou willen zien gebeuren, niet wat er werkelijk gebeurt.”

Dit gezegde moedigt je aan om je af te vragen hoe je de wereld ziet. In feite is je blik in werkelijkheid vol hoop, dromen en verwachtingen die je wereld op een bepaalde manier vormgeven.

12. Een kind kan een volwassene veel leren

“Een kind kan een volwassene drie dingen leren: gelukkig zijn zonder reden, altijd ergens mee bezig zijn en weten hoe hij uit alle macht kan eisen wat hij wenst.”

15 beroemde uitspraken van Paulo Coelho

Het is een grote vergissing om kinderen te beschouwen als onvolwassen wezens of als degenen die het leven moeten leren kennen. In feite kunnen kleintjes je veel dingen leren die je bent vergeten. Om deze reden moet je naar hen luisteren.

13. Niemand is veilig voor een nederlaag

“Er is lijden in het leven… En er zijn nederlagen. Niemand kan ze vermijden. Maar het is beter om een deel van de veldslagen te verliezen in de strijd om je dromen dan verslagen te worden zonder ooit te weten waarvoor je vecht.”

Dit gezegde nodigt je uit om je dromen te omarmen. Omdat ze zin geven aan je leven. Bovendien, als je niet weet waar je voor vecht, vecht je vanaf het begin een verloren strijd.

14. Wat ons verdrinkt, is onder water blijven

“Wat iemand verdrinkt, is niet in de rivier vallen, maar erin onder water blijven.”

Ben je ooit zo opgegaan in je eigen problemen dat je het gewoon hebt opgegeven en eraan gewend bent geraakt? In werkelijkheid is dit wat je doodt. Je moet niet gewend raken aan problemen of medelijden met jezelf hebben. Klagen en slachtoffer zijn is nooit een oplossing. Het zijn keuzes. Je kunt ervoor kiezen om te verdrinken of naar de oppervlakte te zwemmen. Je hebt de tools.

15. Geen beslissingen nemen doet pijn

“Wachten doet pijn. Vergeten doet pijn. Maar het ergste lijden is niet weten welke beslissing je moet nemen.”

Dit laatste gezegde vertelt je over pijn, een gevoel dat in ons hele leven aanwezig is. Het einde van een relatie doet pijn, net als een teleurstelling of een leugen. Wat echter echt lijden veroorzaakt, is stilzitten en geen beslissingen nemen.

Deze beroemde uitspraken van Paulo Coelho bieden je geweldige lessen. Welke van hen is jouw favoriet? Zijn er mensen die op een bepaalde manier met je resoneren? We hopen dat ze je hebben uitgenodigd om na te denken. Bovendien gaven ze je de kans om enkele dingen in je leven in twijfel te trekken die je misschien als vanzelfsprekend beschouwde. Wellicht ook interessant voor jou

Vijf onthullende citaten van de filosoof Arthur Schopenhauer
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Vijf onthullende citaten van de filosoof Arthur Schopenhauer

Arthur Schopenhauer was één van de meest vermaarde Duitse filosofen. Maak kennis met enkele onthullende citaten van deze beroemde filosoof.