Ik wil het wel, maar ik kan het niet

februari 18, 2017

Er zijn zo veel dingen die ik wil, maar die ik niet kan. Het is niet zo dat ik beperkingen heb, noch staat iets of iemand me in de weg. Om de een of andere reden, waarom weet ik niet precies, houden mijn gedachten me simpelweg tegen om te doen wat ik werkelijk wil.

Ook jou komt dit vast en zeker wel bekend voor. Je hebt je vast wel eens in een situatie bevonden dat je iets wilde doen, maar dit om de een of andere reden niet kon. We weten allemaal dat het niet waar is dat waar een wil is ook altijd een weg is, maar wat gebeurt er in jou? Wat houdt je tegen om te vechten voor dat wat je wilt?

De val van ‘ik wil het wel, maar ik kan het niet’

Opkijken

Soms duwen we onszelf in de val zonder dat we ons hier volledig van bewust zijn. We willen iets dat we niet zullen krijgen, hoe graag we het ook willen. Dit komt doordat we doelen willen verwezenlijken die buiten ons bereik liggen. Enkele voorbeelden zouden zijn;

  • Ik wil een beroemde zanger worden, maar ik heb geen mooie stem en ook niet de juiste persoonlijkheid.
  • Ik wil een turnster zijn, maar ik ben absoluut niet lenig.
  • Ik wil een ballerina zijn, maar mijn coördinatie…
  • Ik wil dansen, maar dat kan niet want ik heb er geen talent voor.

Al zijn er nog zoveel dingen die we willen doen, soms beschikken we gewoonweg niet over de kwaliteiten die nodig zijn om ze te bereiken. Hoe kun je nu een groot zanger willen zijn als je niet kunt harmoniseren? Soms dromen we over realiteiten die niet realistisch zijn. Dit is een val.

Het problematische aan ‘ik wil het wel, maar ik kan het niet’ is, dat we soms dingen wensen te bereiken ‘door middel van magie’. Maar je zult jouw doelen niet bereiken als je zelf geen moeite doet. Je zult nooit dat fortuin bezitten waar je zo naar verlangt als je niet werkt. Niets komt zomaar aanwaaien.

De illusie van ‘ik kan het niet’ en de realiteit van ‘ik wil het niet’

Hoofd in de Wolken

Een andere situatie waar we ons in kunnen bevinden, is dat we iets voor elkaar willen krijgen, maar gefrustreerd raken en maar tegen onszelf blijven zeggen dat we het niet kunnen, terwijl als puntje bij paaltje komt we het eigenlijk niet eens willen. Dit lijkt misschien tegenstrijdig, maar als we iets eigenlijk niet willen doen, waarom zouden we onszelf dan voorhouden dat we het niet kunnen?

Soms gebeurt dit omdat er mensen zijn die bepaalde resultaten van ons verwachten. Andere keren ontbreekt het ons gewoonweg aan wilskracht. Alleen als je in de val bent gelopen van ‘ik wil het wel, maar ik kan het niet’ omdat je dromen niet realistisch zijn, zul je het niet kunnen. Voor al het andere geldt dat je het kunt als je het wilt. Je moet alleen wel volhardend zijn.

Als je maar tegen jezelf blijft zeggen dat je een bepaalde taak niet kunt voltooien of een bepaald doel of diploma niet kunt behalen, terwijl je dit diep van binnen niet eens wilt, dan lieg je tegen jezelf. Of misschien weet je niet wie je bent?

Je kunt het wel, maar je bent bang

Als je beschikt over de vaardigheden en vermogens die je nodig hebt om een bepaalde droom waar te maken, als je het echt wil maar het een strijd is, als je merkt dat je geblokkeerd en verlamd raakt, dan ben je waarschijnlijk bang. Soms legt het verwezenlijken van onze dromen grote druk op ons en haalt het vele angsten in ons naar boven, angsten waarvan we niet eens wisten dat we ze hadden. Dit is normaal.

Stel je eens voor dat je een groot zanger wilt worden, maar dat je plotseling beseft dat je dan wel voor een publiek zult moeten staan. Je wilde zingen, maar je had er nooit echt over nagedacht dat er dan ook naar je zal worden gekeken. Het is volledig normaal om bang te zijn als je zo geconcentreerd bent op het verbeteren van je vaardigheden en het bereiken van je doelen dat je even vergeet wat er allemaal mee gemoeid is. Maak je geen zorgen, gebruik deze angst om verder te komen.

Angst is een essentieel onderdeel van het verwezenlijken van je dromen. Het zal je waarschijnlijk verlammen, maar je moet sterk zijn, aan je droom blijven denken, jouw angst recht in de ogen aankijken en gewoon doen wat je van plan was. Je kunt jouw angsten aan. Gebruik ze om jezelf een duw in de rug te geven, zodat je eventuele uitdagingen kunt overwinnen.

Dreiging

We hebben allemaal weleens gezegd ‘ik wil het wel, maar ik kan het niet’, maar het is belangrijk dat we deze situaties kunnen identificeren. Ten eerste, gaat het om iets dat ik ook daadwerkelijk kan? Ten tweede, wil ik het echt of houd ik mezelf voor de gek? Ten derde, angst kan mij niet tegenhouden om te bereiken wat ik werkelijk wil.