Ik hou van mezelf en ik hoef niet iedereen te plezieren

Echte levensvreugde komt pas als je kunt zeggen: Ïk hou van mezelf". Dat is het moment dat je weet dat je niet iedereen hoef te plezieren.
Ik hou van mezelf en ik hoef niet iedereen te plezieren

Laatste update: 24 maart, 2022

Ik ben mijn authentieke zelf en ik hoef niet te doen alsof ik iets ben, niet alleen om iedereen te plezieren. Zo heb ik waardigheid, ik ben van niemand een slaaf en ik heb geen goedkeuring van andere mensen nodig om gelukkig te zijn. Ik hou van mezelf en ik hoef niet iedereen te plezieren.

Iedereen moet zo snel mogelijk tot deze conclusie komen. Het is iets dat elke adolescent zou moeten begrijpen en dat iedereen zou moeten oefenen, zodat ze innerlijke balans en emotioneel welzijn kunnen vinden.

Ik ben niet zoals je wilt dat ik ben. Accepteer de dingen die mij definiëren want ik hou van mezelf. Accepteer me zoals ik ben, voor de manier waarop ik je gelukkig maak. Laten we een wereld bouwen waarin noch jij noch ik verplicht zijn om te stoppen “jij en ik” te zijn.

Respecteer elkaar

Ik weet dat het niet altijd gemakkelijk is om zo te denken. Soms denken we dat als niet iedereen ons aardig vindt, we niet geaccepteerd zullen worden. Het leven is echter niet gebaseerd op de behoefte aardig gevonden te worden; het is genoeg voor ons om elkaar te respecteren.

We voelen de behoefte om de familie van onze partner een plezier te doen, om met hun vrienden om te gaan, om bij al onze collega’s en de mensen in onze sociale kringen te passen. Het eerste dat iedereen moet weten, is echter dat het onmogelijk is om iedereen tevreden te stellen. Ieder mens is uniek en we hebben allemaal onze eigen manier van zijn, van de wereld zien, van het leven.

Als je me niet mag, accepteer me dan tenminste en respecteer me. Er is waarschijnlijk iets dat we delen, en ondanks onze verschillen kunnen we elkaar waarschijnlijk op de een of andere manier verrijken. En als dat niet gebeurt, wat dan nog? Wat essentieel is, is dat we onszelf accepteren. Zelfliefde is een relatie die een leven lang meegaat.

Ik hou van mezelf en accepteer wie ik ben

vrouw op een fiets

Je bent een geschenk aan jezelf en niemand kan je anders vertellen. Alleen jij weet wat je hebt meegemaakt, wat je hebt overwonnen. Jouw manier van zijn is het venster waardoor je de wereld in al zijn intensiteit ziet, met vrijheid en integriteit.

Ik ben wie ik ben, en ik hou van mezelf. Daarbij pretendeer ik niet een andere versie van iemand anders te zijn, of een marionet aan een touwtje. Ik heb een stem en een hart, en ik weet wat ik in dit leven verdien om gelukkig te zijn.

We worden niet gedefinieerd door simpelweg te zeggen dat we extravert, verlegen of introvert zijn. Alle mensen zijn een samensmelting van nuances gemaakt van ervaringen, gedachten en levenslessen. We zijn gemaakt van mislukkingen en wonden, maar ook van triomfen en geluk.

De slechte dingen leren ons, en de goede dingen leiden ons. Elke ervaring draagt bij aan onze manier van zijn, inclusief de manier waarop we zijn opgeleid, de waarden die we aannemen of verwerpen, en de mensen die door ons leven gaan.

Je manier van zijn is de energie die je drijft. Je moet jezelf beschermen tegen de dingen die je niet wilt in je leven, de dingen die jou niet definiëren.

Op zoek naar goedkeuring

Mensen die bij iedereen proberen te passen, hebben meer dan wat dan ook goedkeuring nodig. Goedkeuring zorgt ervoor dat we ons geïntegreerd voelen, maar als we altijd op zoek zijn naar goedkeuring, houden we op onszelf te zijn.

Psycholoog en schrijver Wayne Dyer zei dat 50% van de mensen die we elke dag tegenkomen waarschijnlijk een andere mening hebben dan wij. Als je merkt dat je met iemand bent die het niet leuk vindt wat je zegt of doet, maak je dan geen zorgen. De andere 50% zal je steunen.

Als kinderen hebben we geleerd om het iedereen naar de zin te maken: glimlach, handen schudden, stil zitten, doe dit niet, doe dat niet… We gaan het grootste deel van ons leven door op zoek naar goedkeuring. Totdat we op een dag plotseling beseffen dat het onmogelijk is om iedereen tevreden te stellen.

Ik hou van mezelf en ik hoef niet iedereen te plezieren

Als je iedereen probeert te plezieren, word je ongelukkig

Het boeddhisme heeft ons altijd verteld dat als je erop staat iedereen tevreden te stellen, je alleen lijden en ongeluk zult vinden. Het is het niet waard. Het is niet nodig om mensen te plezieren die egoïstisch zijn. Dat geldt ook voor mensen die je niet waarderen, mensen die integriteit missen, of mensen die jouw manier om de wereld te begrijpen niet delen.

Ik maak deel uit van alles wat ik op mijn reis ben tegengekomen. Mijn manier van zijn is mijn essentie en mijn identiteit. Er is veel voor nodig geweest om te komen waar ik nu ben en ik hou van mezelf. I k kan mezelf niet laten doen alsof ik iets ben dat ik niet alleen ben om jou gelukkig te maken.

Als je erover nadenkt, kan niets je meer stress of emotioneel lijden bezorgen dan proberen iedereen tevreden te stellen. Maar het is waar dat niet aardig gevonden worden ons kritiek en verwijten kan opleveren.

Begrijp dat kritiek meer zegt over degenen die het geven dan over degenen die het ontvangen. Het definieert je niet, en soms is het niets meer dan een weerspiegeling van de frustratie van de persoon die je bekritiseerde.

Het leven is diversiteit, en we hebben allemaal veel nuances die ons uniek, authentiek en waardig maken. Houd van jezelf om wie je bent.

man die een hond uitlaat

Het is niet gezond om je leven te leiden op basis van wat andere mensen van je denken of de behoefte om goedkeuring van iedereen te krijgen. Je wordt een slaaf van de wereld in plaats van de eigenaar van je eigen hart te zijn.

Afbeeldingen met dank aan Jo Parry en Pascal Campion


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.