Iemand behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden

Onthoud dat iedereen zijn eigen verlangens, prioriteiten en behoeften heeft. Dat betekent dat het niet altijd het beste idee is om ze te behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden.
Iemand behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 27 december, 2022

Anderen behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden, is een moreel principe dat veel mensen en denkrichtingen delen. Filosofen, religieuze leiders en invloedrijke mensen promoten dit idee als een richtlijn voor menselijke relaties.

Bijna iedereen is bekend met de ‘gouden regel’, alleen misschien niet onder deze naam. Gezien hoe universeel dit concept is, zal het je misschien verbazen als je hoort dat het niet altijd de beste benadering is als het gaat om sociale interacties.

We hebben allemaal wel eens momenten waarop iemand aan de ontvangende kant van onze acties deze helemaal verkeerd interpreteert. Of erger nog, onze goedbedoelde acties zijn eigenlijk nadelig voor hun belangen.

Het lijkt een beetje oneerlijk dat iemands oprechte bezorgdheid over het welzijn van een ander een negatieve invloed kan hebben, maar het gebeurt de hele tijd. De reden kan zijn dat je je acties op het verkeerde perspectief baseert: je eigen perspectief.

Is het goed om anderen te behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden?

“Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook de ander niet” is een zeer bekende regel uit de Bijbel. En het lijkt een goed uitgangspunt. Het impliceert goede bedoelingen en een groter bewustzijn van hoe je je met andere mensen gedraagt.

Als je het toepast, zul je waarschijnlijk eerlijker, begripvoller, begrijpender en vriendelijker zijn. Dit morele principe kan je motiveren om een vriend een plezier te doen als je er echt geen zin in hebt of twee keer nadenkt voordat je iemand bekritiseert.

Iemand behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden

Verlangens en verwachtingen zijn niet universeel

Als je voorbij de algemene concepten van vriendelijkheid en begrip gaat naar een meer praktisch en concreet vlak, werkt de gouden regel niet zo goed. Stel je voor dat je voor je beste vriend voor zijn verjaardag een duur horloge koopt. Als je hem het geschenk geeft en zijn teleurgestelde uitdrukking ziet, voel je je misschien verward of zelfs boos.

Misschien hoopte je vriend op een emotioneel belangrijk persoonlijk of handgemaakt cadeau. Of misschien verwachtte hij een diner of een andere gedeelde ervaring in plaats van een materieel geschenk.

Dit soort ontkoppeling kan in elk aspect van je leven voorkomen. Deze misverstanden komen bijvoorbeeld veel voor tussen ouders en hun kinderen. Misschien ben je een vader die ziet hoe zijn zoon door een gecompliceerde of stressvolle situatie gaat.

Je probeert hem te helpen door zijn probleem in een context te plaatsen, zodat hij ziet dat het niet zo belangrijk is als hij denkt, of dat de gevolgen niet zo ernstig zullen zijn.

Hoewel jij goed op dit soort steun zou reageren, voelt je zoon misschien niet hetzelfde. Misschien denkt hij dat je gewoon probeert hem de situatie te laten vergeten, zodat hij je er niet langer mee lastig valt.

Een andere situatie met dezelfde strekking, laten we zeggen dat je ruzie hebt gehad met je vriend en besefte dat je ongelijk had, dus je besluit hem te bellen of op te zoeken zodat jullie kunnen praten. Maar als je belt, is hij kwaad, geïrriteerd en wil hij geen gesprek met je voeren.

Wat is hier aan de hand? Misschien zie jij jouw telefoontje of jouw bezoek als een blijk van goede trouw. Voor je partner was het echter gewoon nog te vroeg. Hij had eerst nog tijd alleen nodig om zijn woede te beheersen.

Beiden hebben andere behoeften om met de ruzie om te gaan

Houd rekening met de behoeften van andere mensen

We proberen niet te zeggen dat het verkeerd is om anderen te behandelen zoals jij wilt worden behandeld (Engelse link). Het is een goed uitgangspunt, maar we willen een kanttekening plaatsen: je wilt dat mensen jouw persoonlijkheid en je behoeften in gedachten houden, dus dat is precies wat je ook voor andere mensen moet doen.

Denk na over wat de ander leuk vindt, zijn of haar voorkeuren, behoeften en verlangens. Geef ze het geschenk van jouw vermogen dat je in hun schoenen kunt stappen en de dingen vanuit hun perspectief kunt zien. Concentreer je niet zozeer op wat jij wilt. Bedenk in plaats daarvan wat zij misschien willen. Het behoeft immers geen betoog dat iedereen uniek is.

Je hebt misschien liever dat andere mensen volledig direct en eerlijk tegen je zijn, maar de persoon met wie je communiceert, heeft tact, begrip en subtiliteit nodig.

Misschien geef je er de voorkeur aan om alleen te zijn na een ruzie. Je weet echter dat je partner graag je gezelschap, aanwezigheid en dialoog heeft. Als je de gouden regel probeert te volgen, blijf dan in dit geval na een gesprek bij je partner.

Anderen behandelen zoals jij behandeld wilt worden?

Menselijke relaties zijn complex. Het gaat er niet om om jouw verlangens en gedachten in evenwicht te brengen met die van de mensen om je heen. Wil je echt weten wat de beste manier is om andere mensen te behandelen? Doe jouw schoenen dan uit en stap in die van hen. Tot slot, behandel anderen zoals zij behandeld willen worden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Moya-Albiol, L., Herrero, N., & Bernal, M. C. (2010). Bases neuronales de la empatía. Rev Neurol50(2), 89-100.
  • Singer, T., & Klimecki, O. M. (2014). Empathy and compassion. Current Biology24(18), R875-R878.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.