Iedereen willen behagen is een onnodige verspilling
Iedereen willen behagen zorgt ervoor dat we niet meer van onszelf houden. Hoe vaak hebben we wel niet ja tegen anderen gezegd en nee tegen onszelf? Hoe vaak hebben we onze wil, onze verlangens en onze gevoelens opgeofferd om iemand anders gelukkig te maken?
We hebben dit heel vaak in ons leven gedaan, omdat de lijn tussen ‘toegeven; op een gezonde manier en te veel ‘toegeven’ aan anderen, erg wazig is. We kunnen zonder twijfel zeggen dat het gevaarlijk en onnodig is.
Op die manier vinden we het soms moeilijk om een goede show neer te zetten als we nee moeten zeggen tegen iets dat ons vernietigt. Het kan ook gebeuren dat onze stem trilt en we oogcontact vermijden. Het is echter van essentieel belang om te leren hoe we onze kern doelbewust kunnen beschermen.
Zeg niet JA wanneer je NEE wilt zeggen
Een van de definities van ‘assertiviteit‘ die we kunnen vinden, die dichter bij de dagelijkse taal ligt, is de definitie van de psycholoog Walter Riso, die het als volgt zegt:
“Assertiviteit is het vermogen van een persoon om NEE te zeggen, om onenigheid uit te drukken, een tegenstrijdige mening te geven wanneer hij geconfronteerd wordt met een conflict en zonder onderdanig te doen, die onderhandelt over de eigen principes, zonder agressiviteit waarbij de principes van anderen overschreden worden.”
“De assertieve persoon is degene die zijn negatieve gevoelens kan uitdrukken zonder te kwetsen of de rechten van anderen te schenden. “
Wanneer we onze wil manipuleren, stellen we onszelf niet langer in staat om iets ondanks zijn negatieve gevolgen die het voor ons heeft, te weigeren. Deze situatie is giftig; het is als water drinken uit de bron van eeuwige ongelukkigheid en zo ontevreden mensen te worden, die boos zijn op zichzelf en enorm gefrustreerd omdat ze hun waarden en overtuigingen niet in waarde hebben gelaten.
Verlies je essentie niet wanneer iemand je kwetst, wees gewoon voorzichtig
Een Aziatische leraar zag een schorpioen die aan het verdrinken was en besloot hem uit het water te halen, maar toen hij dit deed, stak de schorpioen hem. Door de pijn liet de leraar hem vallen en het dier viel weer in het water, om opnieuw te verdrinken. De leraar probeerde hem weer uit het water te halen, en werd opnieuw gestoken. Iemand die keek, vroeg de leraar:
-Sorry, maar u bent zo koppig! Ziet u niet dat u telkens opnieuw gestoken zal worden wanneer u hem probeert te redden?
De leraar antwoordde:
– Het zit in de aard van de schorpioen om te steken en dat zal die van mij niet veranderen, en het zit in mijn aard om te helpen.
Dus met behulp van een paar bladeren lukte het de leraar om de schorpioen te redden. ‘Verander je aard niet als iemand je pijn doet; wees gewoon voorzichtig.’ Wat anderen van je denken is niet jouw probleem; het is hun probleem.
We zouden niet moeten veranderen wie we zijn omdat iemand ons nou eenmaal heeft gekwetst of pijn gedaan heeft. We moeten leren om onze wil te beheren en de omstandigheden opnieuw te beoordelen om onze strategieën aan te passen.
Tegelijkertijd is het ook geen oplossing om onze gevoelens voor anderen intuïtief te heroverwegen. We moeten moeite doen en onze verwachtingen beheren op een manier waarop we onze principes zonder schuldgevoelens kunnen handhaven.
We moeten hier echter ook bij zeggen dat assertief zijn en onszelf beschermen, niet betekent dat we ons niet schuldig zullen voelen, aangezien het meestal hand in hand gaat met ongewenste afwijzingen en verlies van mensen en dingen die we nodig hebben (bijvoorbeeld weigeren persoonlijke gegevens te verstrekken die niet relevant zijn voor de positie waarnaar we solliciteren tijdens een sollicitatiegesprek).
Zoals we gezegd hebben, iedereen willen behagen gaat gepaard met grote persoonlijke kosten die vermeden kunnen worden, omdat ons zelfvertrouwen zwakker wordt, net zoals onze waardigheid en vastberadenheid. Daarom moeten we onszelf beschermen en voorzorgsmaatregelen treffen om onze essentie te beschermen en niet onnodig te lijden. De sleutel is om NEE te zeggen wanneer dat nodig is.