Ik heb met iedereen problemen. Ben ik het probleem?

Ik heb met iedereen problemen. Ben ik het probleem?

Laatste update: 11 februari, 2017

Er zijn van die dagen dat we met een slecht humeur wakker worden, dat we met het verkeerde been uit bed stappen of al direct klaar staan om in de aanval te treden. Het is een dag die problemen zal brengen. Het is een soort van irritant gevoel dat we maar niet van ons af kunnen schudden, hoezeer we ook met onze vuisten zwaaien. Het probleem hiermee is dat we anderen niet altijd van te voren op de hoogte stellen van het feit dat we elk moment kunnen uithalen. En dus is het zo dat de arme stakkers die ons vol vertrouwen benaderen voor een onvoorziene en op zijn zachtst gezegd zeer onaangename verrassing kunnen komen te staan.

Daarom is het belangrijk dat we een stel mentale hulpmiddelen bij de hand hebben, zodat we weten hoe we dit soort dagen – waarop we boos zijn op de hele wereld – op tijd kunnen voorkomen. We kunnen niet verwachten dat iedereen om ons heen zal veranderen en ons altijd maar vriendelijk zal benaderen. Het gaat er veel meer om dat we ons even terugtrekken, dat we in gedachten naar een plekje gaan waar we niemand kunnen ‘aanvallen’ en dat we ontspannen.

Andere keren staan we op en is onze stemming wel oké, niet euforisch, maar gewoon normaal. En toch lijken we het niet te kunnen helpen om ruzie na ruzie te beginnen. Een ramp wordt een ramp. Wie is er verantwoordelijk voor dit soort situaties? Wat kan er worden gedaan om dit probleem te veranderen. Is het onze schuld dat we met niemand goed overweg kunnen of die van alle anderen?

Vinden de problemen ons of zoeken wij ze op?

Natuurlijk zullen we maar al te vaak zeggen ‘ik ben niet uit op ruzie… de ruzie vindt mij’, maar soms is onze houding of onze manier van denken als een ‘aas’ voor problemen, als een grote magneet die ze naar ons toe trekt.

Neerslachtige Houding

Hetzelfde gebeurt met relaties. Als we vaak problemen ervaren in de omgang met vrienden, partners of onze collega’s, dan zou het zo kunnen zijn dat wij hier zelf verantwoordelijk voor zijn. Als deze situaties zich eigenlijk aan de lopende band voordoen, kunnen we niet langer blijven zeggen dat het ligt aan de andere partij, de omstandigheden of onze slechte keuze om ons te omringen met een bepaald type persoon.

We moeten eens goed naar onszelf beginnen te kijken en begrijpen waarom we altijd maar weer in dezelfde situatie terechtkomen. Vergeet niet dat als we hetzelfde blijven doen, dit gewoonlijk blijft leiden tot dezelfde resultaten. Als er iets is dat je niet wilt, dan zul je jezelf op een andere manier moeten gaan gedragen om het te veranderen.

Problemen herhalen zichzelf keer op keer

Ken je de uitspraak ‘mensen zijn geneigd om twee keer over dezelfde steen te struikelen… en kunnen zelfs van de steen beginnen te houden’? Als we slechts met enkele mensen problemen hebben, dan kan dit normaal zijn en zelfs begrijpelijk (we kunnen tenslotte niet met iedereen vrienden zijn), maar als we altijd maar ruzie hebben met onze buurman, onze ouders, onze baas, de cassière in de supermarkt, onze collega, onze jeugdvriend en de buschauffeur… tja, dan hebben we een probleem.

Maar er is ook goed nieuws. Zodra we dit gedrag dat altijd maar problemen uitlokt namelijk hebben geïdentificeerd, kunnen we het veranderen en verbeteren. Hiervoor is het noodzakelijk dat we verantwoordelijkheid nemen voor onze fouten. Het is makkelijk om te zeggen dat het de ander is die een probleem heeft, dat het de wereld is die verkeerd zit… dat ons geen enkele blaam treft.

‘Heeft iedereen zich tegen mij gekeerd?’ Dit hoor je ontzettend vaak. Kan het misschien echter ook zo zijn dat jij degene bent die zich tegen ieder ander heeft gekeerd? Natuurlijk is het niet expres of met de intentie om anderen pijn te doen, maar feit blijft dat we anderen kwetsen met onze daden en dat we de mensen van wie we houden van ons afstoten (en vreemden ook overigens).

Verantwoordelijkheid nemen voor onze problemen

De eerste stap om niet langer de wereld, ons karma of het universum de schuld te geven voor onze problemen, is om zelf verantwoordelijkheid voor ze te nemen. Als je nerveus wordt tijdens het autorijden omdat je partner in de passagiersstoel zit, dan is dat jouw probleem en niet het zijne. Als je een woordenwisseling hebt vanwege een misverstand met je collega, dan is dit jouw schuld omdat je het niet op tijd gevraagd hebt, niet die van je collega die jou de situatie heeft geprobeerd uit te leggen.

We kunnen wel duizenden van dit soort voorbeelden benoemen, maar het belangrijke is dat we beseffen wat de reden is waarom we zo vaak ruzie hebben met anderen of ze van ons afstoten. Het is onze houding! Jouw manier van gedragen definieert jou en kan je helpen of juist tegenwerken als het aankomt op menselijke relaties.

Waarom begin je niet door objectief naar jezelf te kijken om te ontdekken waar het mis is gegaan? Je hoeft jezelf er niet voor te straffen of er voor altijd onder te lijden als een ziel wiens kleren aan flarden zijn gescheurd. Het is simpelweg een kwestie van begrijpen welke woorden, daden of emoties ertoe geleid hebben dat je altijd maar problemen hebt met anderen.

Bloemen

Misschien komt het door een gebrek aan zelfvertrouwen of misschien ben je bang om je eigen gevoelens te accepteren, bang om de controle over situaties te verliezen, misschien ben je boos op jezelf etc. De mogelijkheden zijn zeer divers en al net zo talrijk als de mensen op deze planeet.

Ken je iemand die in deze situatie verkeert of verkeer je er zelf in? Dan is het zaak dat je begint na te denken over hoe de ander zich voelt als jij op deze manier reageert. Bedenk jezelf dat als jij boos bent op iedereen, dit de mogelijkheid dat zij jou net zo zullen behandelen als jij hen alleen maar zal vergroten. Besef dat jij en jouw kijk op de wereld zorgen voor een slechte situatie, niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.