Houd van degenen die jou niet loslaten

Houd van degenen die jou niet loslaten

Laatste update: 12 november, 2017

Zoals Bernabe Tierno ook al zei in zijn boek ‘The Wise Apprentice’, kan niemand de behoefte aan liefde in twijfel trekken, we hebben het nodig net als eten, lucht, licht, water of de zon. Liefde is een spontaan en natuurlijk gevoel, en daarom is het belangrijk om het volgende te onthouden: koester de mensen die naar jou op zoek gaan en houd van degenen die jou niet loslaten.

Het is net zo onlogisch om liefde van een ander persoon te eisen als het is om iemand te verbieden om van jou te houden. Elke vorm van liefde komt namelijk voort uit spontaniteit en innerlijke vrijheid. We hebben geen controle over wat we voelen, en ook niet over de gevoelens die we opwekken bij anderen.

“Ik stel voor dat je niet naar mij op zoek gaat, maar dat je mij vindt, dat je niet naar me kijkt, maar dat je mij weerspiegelt, dat je niet tegen me praat, maar dat je mij voelt, dat je niet van me houdt, maar dat je jezelf aan mij overgeeft.”

-Alejandro Esparza-

Wanneer we van iets of iemand houden, dan doen we dat met ons hele wezen: onze intelligentie, ons lichaam, onze zintuigen en, natuurlijk, ons hart. Liefde is uitermate onweerstaanbaar, ze combineert schoonheid en soms pijn, maar ze leert ons altijd om onszelf beter te kennen.

Vrouw Wiens Paraplu Bijna Wegwaait En Zij Kan Niet Loslaten

Koester de mensen die interesse in je tonen

Sommige mensen accepteren het idee dat liefde soms gelijkstaat aan lijden, dat je om lief te kunnen hebben pijn moet ervaren. Dit is echter een volkomen verkeerd beeld van de liefde, een beeld dat ons verwijdert van gezonde en evenwichtige relaties. Heb lief en deel, geniet van het leven als stel. Heb lief, maar bewaar tegelijkertijd ook je afstand, blijf altijd jezelf.

Met vrienden en in relaties accepteren we soms situaties waarin wij altijd degenen zijn die interesse moeten tonen, waarin wij de enigen zijn die ‘ik houd van je’ zeggen, waarin het lijkt alsof alleen wij dingen willen delen met de ander.

Het is zeer moeilijk om te accepteren dat als iemand jou niet belt, dit simpelweg betekent dat hij geen behoefte heeft om je te spreken, dat als iemand excuusjes verzint om niet te blijven, dit komt doordat hij geen behoefte heeft om je te zien en dat als iemand geen ‘ik houd van je’ zegt, dit komt doordat hij simpelweg ook niet van je houdt.

Ons ego accepteert het niet dat sommige mensen ons zouden willen negeren, waardoor we op zoek gaan naar excuusjes, zoals ‘hij zal het vast druk hebben’, ‘misschien heeft hij zijn telefoon niet gehoord’, ‘hij durft gewoon niet te zeggen dat hij van me houdt’. Het is echter belangrijk om realistisch te blijven, om de situatie te zien zoals deze is: dat als iemand niet van ons houdt of ons niet waardeert, wij hem hier ook niet toe kunnen dwingen.

“Liefde hoeft niet begrepen te worden, ze moet alleen bewezen worden.”

-Paulo Coelho-

En wanneer iemand daarentegen juist wel interesse in ons toont, om ons geeft, ons opbelt, naar ons schrijft, dan moeten we deze interesse waarderen, deze oprechte demonstratie van genegenheid en respect. Een spontaan gebaar van genegenheid is iets dat direct uit het hart komt, waardoor het ervoor zorgt dat we na gaan denken over wat nu werkelijk belangrijk is.

Houd van degenen die aan jouw zijde willen staan

Iemand die echt aan jouw zijde wil staan, zal jou opbellen om te zien hoe het met je gaat, zal aan je zijde blijven staan in moeilijke tijden, zal je recht in de ogen aankijken en intens luisteren naar wat je te zeggen hebt, zal jou respecteren en waarderen voor wie je bent, zal jou bewonderen en dit duidelijk laten merken. Kortom, dit zijn het soort mensen die echt van jou houden.

Als iemand aan jouw zijde wil staan, dan zal hij er ook staan en kun je dagelijks op hem rekenen, of dit nu als vriend of als geliefde is. Als je er behoefte aan hebt om tijd met iemand door te brengen, dan zal je diegene opzoeken, en momenten met hem delen zonder na te denken over de tijd, de uren gewoon voorbij laten gaan zonder het überhaupt door te hebben.

In het geval van stelletjes, is Walter Riso van mening dan het wanneer we van iemand houden belangrijk is om een onderscheid te kunnen maken tussen ‘één zijn’, iets dat onze individualiteit tenietdoet en ons één maakt met onze partner, en ‘in liefde verenigd zijn’, wat inhoudt dat we een band met iemand hebben waarbij we allebei onze individualiteit, alsook onze verschillen behouden.

Streef naar wederkerigheid in je relaties

Om te kunnen spreken van liefde in een relatie, met een geliefde, vriend of collega etc., is het belangrijk dat er ook sprake is van gemeenschappelijk delen. Walter Riso maakt in zijn werk ‘Practical Guide to how not to die of love’, een analogie door gebruik te maken van de denkwijzen van Aristoteles en Sint-Thomas en stelt dat ware liefde, liefde is waarin verdelende rechtvaardigheid (het op een gepaste wijze delen van verantwoordelijkheden en voordelen in een relatie) gecombineerd wordt met commutatieve rechtvaardigheid (het vermijden van elke vorm van misleiding).

Meisje En Jongen Die Aan De Rand Van Een Ravijn Staan En Elkaars Handen Vasthouden En Niet Loslaten

Volgens Walter Riso, is een relatie gebaseerd op wederkerigheid wanneer: de uitwisseling van liefde en bezittingen evenwichtig en eerlijk is, privileges eerlijk verdeeld worden, beide mensen dezelfde rechten en taken hebben, geen van beiden misbruik probeert te maken van de ander of de ander probeert uit te buiten en ook geen van beiden denkt dat hij meer verdient dan de ander.

“Het leven is zinloos, je maakt het zinvol met de dingen die je doet, de dingen waar je gepassioneerd over bent en met je illusies. Je bouwt het universum op om op jou aan te sluiten.”

-Walter Riso-  Wellicht ook interessant voor jou

Zonder wederkerigheid geen stabiele relatie(s)
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Zonder wederkerigheid geen stabiele relatie(s)

De meeste mensen houden nauwkeurig bij hoeveel ze precies geven en hoeveel ze daar vervolgens voor terug horen of op zijn minst verwachten te krijg...