Hoe zou de wereld zonder sociale media eruitzien?

De wereld zonder sociale netwerken zou heel anders zijn dan hoe je hem nu begrijpt. Om te beginnen zou je gedwongen zijn om meer uit te gaan om mensen te ontmoeten of een partner te vinden.
Hoe zou de wereld zonder sociale media eruitzien?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Heb je je ooit afgevraagd hoe de wereld eruit zou zien zonder sociale media? In werkelijkheid weet je het al omdat je het hebt meegemaakt. Inderdaad, zoals je ongetwijfeld weet, waren er onlangs verschillende keren dat grote technologiebedrijven zoals Instagram, Facebook en WhatsApp enkele uren uit de lucht gingen. Deze ervaring was voor een groot deel van de bevolking niet positief.

Het voorstellen van een wereld zonder deze middelen zal voor sommigen apocalyptisch lijken en voor anderen een paradijs. Wat echter niet kan worden ontkend, is dat we ons geen leven meer kunnen voorstellen zonder deze hulpmiddelen die ons leven ten goede of ten kwade hebben veranderd.

Het zou moeilijk voor ons zijn om terug te gaan naar die rustige jaren van de jaren ’80 of ’90 toen influencers nog niet bestonden en om op de hoogte te blijven kochten we kranten of luisterden naar radio of televisie.

Maar stel je voor een moment voor hoe het zou zijn. Denk aan je leven zonder Twitter, Instagram, TikTok, Facebook, LinkedIn of Pinterest.

Als er geen sociale netwerken waren, zou je waarschijnlijk veel minder afgeleid en productiever zijn.

Vrouw die nadenkt over hoe de wereld eruit zou zien zonder sociale netwerken

Mogelijke scenario’s

In een wereld zonder sociale media zou je waarschijnlijk als eerste vreemde gevoelens van leegte en stilte voelen. Het is moeilijk te zeggen of dit ‘goed’ of ‘slecht’ zou zijn, maar het zou zeker ‘anders’ zijn. De samenleving zou terugvallen op niet zo verbonden zijn. De informatie zou niet zo snel stromen en er zouden geen kanalen zijn om jezelf zo gemakkelijk uit te drukken.

In dat soort universum zouden velen van ons nogal anders zijn. In feite zouden alleen degenen die al een wereld zonder netwerken en internet hebben meegemaakt zich snel aanpassen.

Aan de andere kant zouden jongeren geconfronteerd worden met wat neerkomt op existentiële en identiteitstrauma’s. Ze zouden zich echter aanpassen. Want uiteindelijk, als er één ding is dat de mens definieert, dan is het aanpassing.

Stel je voor een moment voor hoe jouw realiteit eruit zou zien waarin je je mobiele telefoon gebruikt waarvoor hij oorspronkelijk is ontworpen: telefoneren.

1. Je zou meer uit moeten gaan om mensen te ontmoeten

Via sociale netwerken kun je talloze mensen ontmoeten zonder dat je de deur uit hoeft. Ze bieden een snelle en gemakkelijke manier om in contact te komen met andere mensen met dezelfde hobby’s en interesses als jij. Als je deze middelen niet had, zou je geen andere keuze hebben dan vaker je huis uit te gaan.

Het zou ook moeilijker zijn om partners te vinden. Volgens een onderzoek van de universiteit van Harvard (Engelse link) hebben sociale media de afgelopen decennia inderdaad een diepgaande invloed gehad op romantische relaties. Zonder deze bron zou het ongetwijfeld veel moeilijker zijn.

In een wereld zonder sociale netwerken zou je directer moeten zijn met de mensen die je wilt leren kennen. Je zou hun online posts niet meer kunnen ‘liken’ om het ijs te breken.

2. Het zou langer duren om dingen te weten te komen (of je zou ze helemaal niet leren kennen)

Momenteel kun je zien wat er overal ter wereld gebeurt door gewoon op je mobiel te kijken. Het nieuws wordt elke seconde bijgewerkt. Je hoeft dus niet te wachten op het nieuws van 21:00 uur of de ochtendkrant. Sociale netwerken zijn inderdaad de spiegel van directheid en de weerspiegeling van een hyperverbonden planeet.

Zonder deze hulpbron zou de samenleving minder geïnformeerd zijn en minder gevoelig zijn voor de realiteit buiten onze directe omgeving.

3. Brieven, ansichtkaarten en tijdschriften zouden weer in de mode komen

Kun je je een dag voorstellen zonder grafische beelden? Zonder sociale netwerken zouden er geen dagelijkse foto’s meer zijn. Je zou niet dagelijks selfies van vrienden en familie zien. Je zou niet langer naar je favoriete Instagrammers kijken die je hun ontbijt, hun sportschoolsessies of hun reizen van hun leven laten zien.

In feite zou je geen andere keuze hebben dan terug te keren naar tijdschriften om jezelf te vermaken en te lezen over de onderwerpen waar je gepassioneerd over bent. Je zou ook op brieven en ansichtkaarten moeten vertrouwen om te horen van degenen die ver weg wonen.

4. Geen ‘vind-ik-leuks’ meer

‘Likes’-verslaafden zouden gedwongen worden om te gaan met ontwenningsverschijnselen. Omdat er in de wereld zonder sociale netwerken niet langer de sociale versterkingen van de ‘likes’ zouden zijn. Er zouden echter ook geen oordelende blikken en opmerkingen zijn, positief of anderszins.

5. Je hebt geen ‘volgers’ meer

In feite zouden volgelingen niet eens bestaan, behalve in het geval van sektes. Je zou ook niet langer honderden vrienden hebben die je nog nooit hebt gezien, maar met wie je regelmatig contact hebt.

6. Je mocht niet roddelen over het leven van anderen

Iedereen heeft dit wel eens gedaan. Je ontmoet iemand die je leuk vindt en onderzoekt daarna meteen hun sociale media. In iets meer dan twintig minuten kun je ontdekken wat hun hobby’s zijn, wie hun vrienden zijn, wie hun vorige partners waren, hun ideologie, de namen van hun huisdieren, enz.

Zonder sociale netwerken is de enige manier om over andere mensen te weten te komen, door fysiek met hen om te gaan. Er zou niet meer geroddeld worden over het leven van anderen of toezicht houden op wat anderen publiceren om af te leiden hoe ze zijn.

In een wereld zonder Instagram of Facebook zouden je relaties gehuld zijn in het meest hermetische mysterie. Je zou mensen beetje bij beetje moeten ontdekken, zonder de referentie van hun online profielen om uit te putten.

7. Je zou andere kanalen zoeken om jezelf bekend te maken

In een wereld zonder sociale media zou er geen Twitter zijn om je mening te uiten of om met anderen te bekvechten. Evenmin zou je Instagram hebben om je hobby’s of interesses bekend te maken. Bovendien kon je geen fondsenwervende campagnes starten, maatschappelijke problemen aan de kaak stellen of concrete realiteiten zichtbaar maken.

In een realiteit zonder deze middelen zouden de stemmen van miljoenen mensen gedempt zijn. Ze zouden inderdaad andere, meer complexe manieren moeten vinden om gehoord te worden.

vrouw in een wereld zonder sociale netwerken

8. Je hebt meer tijd voor andere dingen

Misschien ben jij een van die mensen die niet zonder wifi kan en zonder elke vijf seconden je notificaties te checken. Of een van degenen die elke nacht uren op Instagram of TikTok zitten. In een wereld zonder sociale netwerken, zou je plotseling merken dat je al die tijd hebt verloren met het gebruik van deze bronnen.

Je zou meer boeken lezen. Je zou meer verbonden zijn met het echte leven en niet met het leven online. Misschien zou je mentale gezondheid zelfs verbeteren.

Ten slotte zou de wereld zonder sociale media voor de overgrote meerderheid heel anders zijn, maar hetzelfde voor degenen die ze niet gebruiken. Je zou gedwongen worden om de verjaardagen van je vrienden en familie te onthouden. Bovendien zouden mobiele telefoons misschien niet eens meer camera’s hebben.

De veranderingen zouden oneindig zijn, maar je zou het overleven. Als soort zijn we er zelfs in geslaagd om duizenden jaren zonder deze hulpbronnen te leven.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bao, Te & Liang, Bin & Riyanto, Yohanes. (2019). Social Media and Life Satisfaction: Evidence from Chinese Time-Use Survey. SSRN Electronic Journal. 10.2139/ssrn.3534633.
  • Pulido, Cristina & Redondo-Sama, Gisela & Sordé Martí, Teresa & Flecha, Ramon. (2018). Social impact in social media: A new method to evaluate the social impact of research. PLOS ONE. 13. e0203117. 10.1371/journal.pone.0203117.
  • Ulanova, Elizabeth. (2020). The Influence of Social Media on Modern Romantic Relationships : A Literary Analysis of New Media Studies. 10.13140/RG.2.2.10704.74247.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.