Hoe ziet een arrogant persoon eruit en hoe kun je hem herkennen? 12 kenmerken
Het is interessant om te weten dat onder het pantser van een arrogant persoon, vaak een leger van onzekerheden verborgen is.
Het kan zijn dat je veel tijd samenwoont of veel tijd doorbrengt met iemand die arrogant is (misschien je moeder, baas of een collega). Het zijn aanwezigheden die pijn doen, die je mentale evenwicht doen instorten met hun air van superioriteit en aanhoudende arrogantie.
Hoewel het waar is dat dergelijke profielen bedreigend zijn, helpt het altijd om de anatomie van hun gedrag te begrijpen. Door de componenten waaruit zulke gevels bestaan af te breken, kun je ze immers veel beter beheren.
En in dit geval is het zelfs nog belangrijker omdat we in een samenleving leven waarin arrogante persoonlijkheden de neiging hebben hogerop te komen. Vervolgens beschrijven we de meestvoorkomende kenmerken.
1. “Ik ben beter dan jij” (superioriteitsgevoel)
Iemand die fantastisch is, spreekt een bepaald soort taal die niemand onverschillig laat. Hun taal is die van arrogantie en hoogmoed, waarbij ze afgoderij van zichzelf combineren met minachting voor anderen. Ze moeten je devalueren om hun gevoel van superioriteit te versterken. Bovendien zijn hun arrogantie en trots zo uitgesproken dat ze soms zelfs bizar kunnen lijken.
Het probleem is dat ze geen zelfbewustzijn hebben en bijna altijd via hun verdedigingsmechanismen handelen. Ze moeten de ander onderschatten om zichzelf te versterken, om de galerie te laten inzien dat hun intelligentie en capaciteiten uniek en buitengewoon zijn.
Het is mogelijk dat ze ergens heel specifiek goed in zijn, misschien hebben ze uitstekende communicatieve vaardigheden, maar extrapoleren ze een deugd naar hun hele persoonlijkheid.
Voorbeeld: Luis is een collega van jou op het werk die blijk geeft van een voortreffelijke houding wanneer hij de ideeën van anderen tijdens een vergadering corrigeert, waarbij hij erop aandringt dat alleen zijn perspectief geldig is. Dit gedrag maakt het moeilijk om als team te werken en veroorzaakt wrok.
2. “Herken mij” (behoefte aan validatie)
De arrogante persoon is niemand als hij niet gevalideerd wordt. Ze hebben jou nodig als ‘voorraad’ om hun gevoel van eigenwaarde te voeden, hun ego te versterken en hun zelfbeeld in stand te houden.
Het probleem is dat ze niet altijd de erkenning krijgen die ze nodig hebben en dit kan tot onaangenaam gedrag leiden. Ze kunnen koel en zelfs met directe kritiek reageren.
Voorbeeld: Laura uploadt foto’s over haar successen als atleet op Instagram, in de hoop veel likes en positieve reacties te ontvangen. Wanneer ze echter niet de verwachte validatie krijgt, voelt ze zich de hele dag geïrriteerd en veracht ze haar volgers op sociale media.
3. “Ik geef niet om jou” (lage empathie)
De kenmerken van een arrogant persoon definiëren iemand met een buitensporige mate van trots gecombineerd met een lage empathie. Zij zijn degenen die prioriteit geven aan hun behoeften, die alleen hun standpunten en meningen als geldig beschouwen.
Anderen zijn slechts achtergrondgeluiden in hun arrogante geest en zoiets maakt het volkomen moeilijk voor hen om kwalitatieve sociale relaties te hebben.
Arrogantie en trots zijn dimensies waarin het lijden van anderen doorgaans wordt genegeerd. Zoals ze aangeven in een studie gepubliceerd in de Review of General Psychology (Engelse link), zijn het eigenschappen die veel interpersoonlijke problemen veroorzaken. De emotionele kosten van het leven met zo iemand kunnen enorm zijn.
Voorbeeld: Een arrogante baas eist naleving van onmogelijke deadlines, zonder rekening te houden met de stress en overbelasting die dit voor zijn team veroorzaakt. Wanneer iemand zijn uitputting uitdrukt, maakt hij denigrerende en sarcastische opmerkingen, waarmee hij zijn onvermogen aantoont om de emotionele ervaringen van anderen te herkennen.
4. “Corrigeer mij niet” (ze accepteren geen kritiek)
Een van de eigenaardigheden van arrogante mensen is hun weerstand als het gaat om het aanvaarden van kritiek. Ze zijn als pijlen op zijn identiteit, op het gouden omhulsel van zijn buitensporige ego.
Ze beschouwen constructieve observaties als een aanval op hun eigenwaarde, waarbij ze defensief of zelfs agressief reageren. Deze houding beperkt hun leervermogen en veroorzaakt opnieuw spanningen in hun omgeving.
In het tijdschrift PloS One (Engelse link) wijzen ze erop dat het heel gebruikelijk is om iemand als arrogant te beschouwen als hij advies afwijst. De arrogante persoon vertoont echter een meer uitgesproken vijandigheid; hij voelt zich niet alleen ongemakkelijk als wij hem corrigeren of een suggestie doen. Ze beschouwen deze situaties als een belediging en je zult ze altijd vijandig zien reageren.
Voorbeeld: Ernesto is onderzoeker op een afdeling. Hij is een briljant persoon, maar zijn arrogantie veroorzaakt veel problemen onder zijn collega’s. Het is bijna onmogelijk om welk project dan ook uit te voeren, omdat je geen instructies, suggesties of ideeën van je laboratoriumcollega’s accepteert.
5. “Ik ben het centrum van de wereld” (aandachtsmonopolie)
Arrogante mensen moeten gesprekken domineren en zichzelf verheffen door hun sensationele ervaringen en prestaties uit te leggen. Ze vinden het vervelend als anderen hun mening geven of als je ineens meer belangstelling wekt voor een bijeenkomst.
In hun mentale universum moeten deze mannen en vrouwen het uiterlijk, de interesse, de aandacht en de bewondering in de gaten houden… En ze zullen proberen dit te bereiken door je te onderwaarderen.
Voorbeeld: Lucas houdt van feesten en bijeenkomsten. Daarin besteedt hij al zijn tijd aan het praten over zijn professionele successen, in een poging alle aandacht te trekken. Maar als iemand je op een gegeven moment vraagt hoe het gaat, zal hij geïrriteerd reageren en het gesprek zo afleiden dat iedereen zich op hem concentreert en jij op de achtergrond blijft.
6. “Ik wil de beste zijn” (hoog concurrentievermogen)
Een van de kenmerken van een arrogant persoon is zijn neiging tot concurrentievermogen. Deze eigenschap komt veel voor bij veel leiders (Engelse link). Zoals we in het begin hebben aangegeven, is het gebruikelijk dat degenen die hogere posities bereiken arroganter, arroganter en competitiever zijn.
De behoefte om op te vallen en in alles de beste te zijn, drijft hen ertoe om te concurreren, zelfs in situaties waarin dat niet nodig is. Dit gedrag stelt hen wel in staat hoge posities te bereiken, maar zij doen dit vaak op een onethische en respectloze manier.
Voorbeeld: Tijdens een gesprek over reizen met een collega zie je hoe hij dat gesprek plotseling in een wedstrijd verandert, waarbij hij benadrukt hoeveel exclusieve bestemmingen hij meer heeft bezocht dan jij. Dit geeft je een ongemakkelijk gevoel en uiteindelijk kies je ervoor om te zwijgen om niet mee te doen aan dat zinloze spel.
7. “Nee tegen kwetsbaarheid” (minachting voor nederigheid)
Het tegenovergestelde van arrogantie is nederigheid. Daarom zien deze individuen respectvol, ondersteunend en empathisch gedrag als een teken van absolute zwakte. In hun brein waarderen ze alleen de cultuur van arrogantie en ambitie.
We worden geconfronteerd met profielen met wie het onmogelijk is om een band van vertrouwen en veiligheid op te bouwen, omdat ze elk teken van kwetsbaarheid verachten.
Voorbeeld: Carlos heeft zijn dochter Julia altijd bekritiseerd vanwege haar gevoelige en ondersteunende karakter. Hij maakt grapjes over haar baan als maatschappelijk werkster en vertelt haar dat ze competitiever moet zijn en moet streven naar een baan als de zijne, advocaat moet worden en hetzelfde karakter en dezelfde intelligentie moet tonen als zij.
8. “Wat ik onder mijn pantser verberg” (laag zelfbeeld)
Trap niet in de val en laat je niet misleiden. Een van de kenmerken van de arrogante persoon is een laag zelfbeeld en onzekerheid. Het enige dat je hebt is een façade met verdedigingsmechanismen.
Hij is bang dat de wereld zal ontdekken dat hij niet zo bekwaam is als hij anderen doet geloven. En wat nog erger is: hij is iemand die erg afhankelijk is, omdat hij niet zou kunnen overleven zonder externe validatie.
Voorbeeld: Ana was de manager van een modebedrijf. Terwijl hij dat bedrijf leidde, was zijn geluk absoluut, omdat hij de bewondering van zijn klanten genoot en controle uitoefende over zijn werknemers. Wat ze beval, werd gedaan en niemand maakte bezwaar tegen haar. Toen het bedrijf in een crisis terechtkwam, raakte hij in een depressie vanwege dit gebrek aan macht en externe bevestiging.
Wellicht vind je dit artikel ook interessant: Arrogante relationele stijlen - waar schep jij over op?
9. “Ik ben het gewoon waard” (ze werken niet samen)
Arrogante mensen werken niet samen. Ze luisteren niet, zijn allergisch voor empathische communicatie en geven de voorkeur aan controle. Dit alles maakt het een beproeving om met hen samen te werken of een gemeenschappelijk project uit te voeren.
Trots weerhoudt hen ervan open te zijn en overeenkomsten te sluiten, wat betekent dat deze profielen het samenleven boycotten in elk scenario, zowel persoonlijk als werkgerelateerd.
Voorbeeld: Marta’s vader begint afhankelijk te worden en alle broers en zussen moeten ermee instemmen om voor hem te zorgen en de zorg te delen. Maar de oudere broer, die altijd erg arrogant is geweest, houdt vol dat hij al veel voor het gezin heeft gedaan en dat dit werk op de schouders van de anderen moet komen.
10. “Ik reflecteer niet op mezelf” (geen zelfbewustzijn)
Door zelfbewustzijn kunnen we waarderen wat we doen om onszelf te reguleren en beter te worden. Maar de persoon die niet in zichzelf kijkt om zichzelf te begrijpen, wordt steeds arroganter. Hij is zich niet bewust van zijn beperkingen, zijn sterke punten of zijn gebreken. Het is alsof je leeft met een filter van voortdurende ontkenning waarmee je ervan uitgaat dat alles wat je doet correct en ethisch is.
Een van de kenmerken van de arrogante persoon is dus de angst om te kijken naar wat er in hem of haar zit. Hij weet dat hij beperkingen heeft en is bang om te beseffen dat hij niet zo uitzonderlijk is als hij anderen laat zien. Vermijd daarom het reflecteren en ontwikkelen van die welzijnscompetentie die zelfbewustzijn is.
Voorbeeld: Rebeca begrijpt niet waarom haar partner haar heeft verlaten. Ze geeft er de voorkeur aan hem de schuld te geven, alvorens een daad van reflectie te ondernemen om te begrijpen dat zijn arrogante gedrag en houding ervoor zorgden dat deze relatie vrijwel vanaf het begin gedoemd was te mislukken.
11. “Ik doe alles goed” (ze geven geen fouten toe)
Een van de meest frustrerende eigenschappen van een arrogant persoon is hun onvermogen om hun fouten toe te geven. Dit zou betekenen dat ze hun beschermende pak moeten aanvallen, tegen de façade van trots en absolute perfectie waaraan ze zich vastklampen om te overleven. Als ze een fout maken, leiden ze de aandacht af of, erger nog, schuiven ze de schuld op anderen.
Voorbeeld: Juan is verantwoordelijk voor de reclameafdeling van zijn bedrijf. Je hebt onlangs veel tijd en middelen geïnvesteerd in het maken van een advertentie, waarbij je een gebrekkige en niet-originele strategie volgde. Nu, na de mislukking, legt hij de verantwoordelijkheid bij zijn team en niet bij hem.
12. “Ik ga ontploffen” (woede als er iets misgaat)
Een ander van de meest onthullende tekenen van arrogantie is woede en explosieve woede wanneer iets hen frustreert. In deze trotse geesten leeft er meestal een rigide idee van hoe ze willen dat de dingen zijn.
Het punt is dat wanneer de realiteit niet overeenkomt met hun verwachtingen, ze ontploffen. Ze doen het ook op een kinderlijke manier, zoals kleine kinderen die niet in staat zijn hun emoties en impulsen te reguleren.
Voorbeeld: Sandra hoopte dat de promotie in haar bedrijf voor haar zou zijn, en niet voor haar collega Mónica. Bij het horen van het nieuws kan hij zijn woede niet beheersen en aarzelt hij niet om kwaadaardige geruchten te verspreiden over hoe zijn collega die positie heeft kunnen bereiken.
Hoe je jezelf kunt beschermen tegen een arrogant persoon
Als je iemand in je directe omgeving heeft die arrogant is, kan dit gevolgen hebben voor je geestelijke gezondheid. Om je welzijn te waarborgen, probeer afstand te houden en contact te beperken. Aarzel ook niet om je assertiviteit te oefenen, om kalm maar vastberaden te reageren, zonder toe te staan dat kritiek of minachting je zelfrespect schaadt.
Aan de andere kant is het belangrijk dat je je emotionele evenwicht beschermt. Vooral nadat je tijd met deze mensen hebt doorgebracht. Steun hiervoor altijd op de meest verrijkende figuren, op die partner, vrienden of familie die dagelijks als je veilige plek fungeren.
Bedenk ook dat je van deze arrogante mensen nooit het respect zult krijgen dat je verdient en dat ze zelden zullen veranderen.
Misschien vind je dit artikel ook interessant: Zelfvertrouwen is niet egoïsme, arrogantie of superioriteit
Arrogantie kan ook in jezelf leven
Arrogantie is niet alleen een karakterfout. Het is een vernietigende kracht die overal schade aanricht. Houd er rekening mee dat we allemaal op de een of andere manier bepaalde hints van dit kenmerk koesteren.
Het zijn kleine druppels die af en toe een zekere onbewuste arrogantie laten verschijnen. Misschien als we in het middelpunt van de belangstelling willen staan of als trots ons te veel domineert.
Het belangrijkste is om dit gedragspatroon te beseffen. Als we begrijpen dat arrogantie schade toebrengt, blijft onze slechtste versie overeind en, alsof dat nog niet genoeg is, wordt de relationele harmonie vernietigd.
Laten we voedzamere en minder vijandige scenario’s kunnen bouwen, ruimtes die worden gedomineerd door mededogen en niet door arrogantie of buitensporige ego’s.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Cowan, N., Adams, E. J., Bhangal, S., Corcoran, M., Decker, R., Dockter, C. E., Eubank, A. T., Gann, C. L., Greene, N. R., Helle, A. C., Lee, N., Nguyen, A. T., Ripley, K. R., Scofield, J. E., Tapia, M. A., Threlkeld, K. L., & Watts, A. L. (2019). Foundations of arrogance: A broad survey and framework for research. Review of General Psychology: Journal of Division 1, of the American Psychological Association, 23(4), 425-443. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8101990/
- Milyavsky, M., Kruglanski, A. W., Chernikova, M., & Schori-Eyal, N. (2017). Evidence for arrogance: On the relative importance of expertise, outcome, and manner. PloS One, 12(7), e0180420. https://www.researchgate.net/publication/317802401_Evidence_for_arrogance_On_the_relative_importance_of_expertise_outcome_and_manner
- Silverman, S., & McConnell, N. (2012). Arrogance : A Formula for Leadership Failure. Industrial and Organizational Psychology, 50(1), 21-28. https://www.researchgate.net/publication/234834576_Arrogance_A_Formula_for_Leadership_Failure