Hoe zien wij psychologen onze patiënten?

Hoe zien wij psychologen onze patiënten?

Laatste update: 22 juni, 2018

De meeste mensen die een afspraak bij de psycholoog maken, doen dit vanwege de behoefte om hun geestestoestand te verbeteren, omdat ze zich instabiel voelen. Patiënten die in therapie willen gaan, beginnen hier meestal mee als ze op het punt staan om de controle te verliezen, of als dat al gebeurd is. Dit is het moment dat wij psychologen, ons de enorme kracht en waarde van deze mensen realiseren. Mensen die de confrontatie aangaan met zichzelf, in plaats van zich te buiten te gaan aan excuses.

Ondanks de vele clichés en de onwetendheid van de samenleving met betrekking tot de functie van psychologen, beginnen patiënten met therapie omdat ze daarin een kans zien om hun leven weer op orde te krijgen. Ze zullen moeten leren om bepaald gedrag, gewoontes en gedachten die de situatie hebben veroorzaakt, af te leren.

Ik wil de patiënten die een afspraak maken met een psycholoog als dapper erkennen. Deze mensen hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel naar henzelf toe. Het zijn absoluut geen ‘gekken,’ zoals onze samenleving vol onwetendheid en angst deze mensen soms noemt.

Psychologen geven geen advies,, maar doen therapie

Wij psychologen geven geen advies maar therapie

Als je advies nodig hebt, ga dan naar je beste vriend, naar je partner of iemand van je familie. Zij kennen jou als geen ander om je goed te kunnen adviseren. Maar als je iemand nodig hebt die je gedrag kan verklaren, die je kan uitleggen waarom je je op een bepaalde manier voelt en die de geschikte technieken en behandeling voor je persoonlijke eigenschappen kan kiezen, dan moet je naar de psycholoog gaan.

We weten allemaal hoe moeilijk het is om een afspraak met een psycholoog te maken. Daarom proberen we altijd vanaf het begin alle mogelijke informatie te geven. En we proberen de patiënt tijdens de therapie precies te vertellen waar we mee bezig zijn en waarom.

Voor psychologen is het zeer lonend als we zien dat, nadat we met veel gedachtegangen en emoties die pijnlijk waren voor de patiënt hebben gewerkt, hij nu de controle hierover terug heeft. Als dat gebeurt, voelt de patiënt zich veel beter. Hij begint veel meer dingen te ondernemen en benadert problematische situaties vanuit een ander perspectief. Hij kan zijn gedachten filteren zodat hij ze op een veel objectievere manier kan zien.

Psychologen en hun patiënten

We zijn ervan overtuigd dat veel mensen de stap zouden zetten om psychologische hulp te zoeken als ze de resultaten zien die we bereiken, zowel op persoonlijk als op sociaal niveau.

Wij psychologen leren van onze patiënten

Psychotherapie is een ervaringsgericht proces gebaseerd op de dialoog, waarbij therapeut en patiënt elkaar wederzijds beïnvloeden. Er is sprake van een leerproces en een transformatie aan beide kanten. Niet alleen de patiënt verandert, leert en verandert maar ook de therapeuten, in meer of mindere mate.

Zoals elke goede leraar zou doen, leren wij ook van onze patiënten. Het is nodig om duidelijk te maken wat het voor ons betekent dat onze patiënten ons dingen leren. Als we een patiënt vertellen hoezeer wij hem bewonderen vanwege zijn moed of vastberadenheid, zien we een blik van verbijstering of verwondering in hem, alsof hij niet gelooft dat ook wij van hem aan het leren zijn.

Psychologen leren van hun patiënten

Alle mensen zonder onderscheid, patiënten en therapeuten, worden blootgesteld aan lijden en teleurstelling. Terwijl we anderzijds allemaal een diep verlangen koesteren om ons algemene welzijnsgevoel te verbeteren. Om van meer vreugde en rust te kunnen genieten. Onze patiënten komen niet naar onze kliniek om ons specifiek iets te leren, maar ze doen dit op een impliciete manier. Met hun duidelijkheid, hun toewijding aan de eigen processen en hun vermogen om de noodzakelijke beslissingen te nemen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.