Hoe werkt headhunting eigenlijk? Ontdek het in dit artikel

Hoe werkt headhunting eigenlijk? Ontdek het in dit artikel
Sara Clemente

Geschreven en geverifieerd door Psycholoog en journalist Sara Clemente.

Laatste update: 12 oktober, 2022

Als we de oorspronkelijk betekenis van headhunting bekijken, dan krijgen we een niet al te mooi beeld. Koppensnellers? Eigenlijk is het heel schokkend. In de moderne wereld is deze term echter geëvolueerd. Tegenwoordig is headhunting een populaire methode om mensen te werven. Hoe werkt headhunting eigenlijk?

Het heeft te maken met de zoektocht naar de ideale kandidaat voor een positie in een bepaalde baan. De kandidaat hoeft echter niet zelf actief te zoeken naar een nieuwe baan. De taak van de headhunter is om mensen vinden wiens profiel het best bij de vacature past.

Waarvoor gebruikt men headhunting?

Headhunting is een redelijk recent fenomeen. In de jaren ’50 en ’60 begonnen bedrijven in New York het te gebruiken als een manier om mensen te vinden die opgeleid waren om leidinggevende posities in te nemen. In die jaren ontstonden in de Verenigde Staten kleine headhuntingbedrijven. Later werden deze bedrijfjes enorme multinationals gespecialiseerd in headhunting.

Tegenwoordig gebruikt men deze methode niet uitsluitend om hooggeschoolde kandidaten te vinden. Men gebruikt het voornamelijk om mensen te vinden met vaardigheden die moeilijk te vinden zijn. Het is mogelijk dat ze op de markt zeldzaam zijn. Een andere mogelijkheid is dat ze hoge scores hebben of dat ze een enigszins unieke opleiding, vaardigheden en competenties hebben.

Waarvoor gebruikt men headhunting

Hoe werkt headhunting?

Het internet en de nieuwe technologieën hebben op dit vlak enorm geholpen. Ze hebben op bepaalde manieren headhunting veranderd. Toen we vroeger nog niet zo “verbonden” waren, was het vinden van kandidaten een veel moeilijkere opdracht. Wervers moesten hun eigen zwarte boekje gebruiken om mogelijke kandidaten te zoeken.

Met de sociale media, e-mail en mobiele telefoons werd deze taak echter heel wat gemakkelijker. Bovendien bestaan er nu platformen die speciaal ontworpen zijn om het werk, de opleiding en de ervaring van elke persoon in de verf te zetten. Met slechts één klik kan je zien of dat profiel precies is wat je zoekt, of niet.

Het is net een catalogus van kandidaten die slechts enkele klikken verwijderd zijn. Ondanks de schijnbare tijdbesparing is headhunting toch een langdurig proces. Headhunting doorloopt meerdere fasen. Hoe werkt headhunting? We bekijken dit proces.

De fasen in het proces van headhunting

Hoe werkt headhunting? Gewoonlijk huren bedrijven agentschappen die gespecialiseerd zijn in headhunting. Ze geven het agentschap een heel specifiek profiel voor een positie. De eerste stap is dus luisteren naar de behoeften van de klant.

  • Onderzoek van het profiel van de werknemer die de klant nodig heeft: Ze plannen verschillende tweezijdige vergaderingen om vast te stellen wat de klant wil en wat niet. Dit is de basis voor de rest van hun werk.
  • Classificatie van de aanwervingsmiddelen: sociale media, contacten, tewerkstellingssites, de concurrentie, databases… De headhunter spit in al zijn netwerken net als een soort headhunting Sherlock Holmes.
  • Het eerste contact met de kandidaat: ze leggen uit welke positie aangeboden wordt en welk profiel ze nodig hebben. Ze vragen ook bijkomende informatie.
  • Interviews afnemen: soms begint dit met een interview in groep. Daarna stappen ze over naar de individuele interviews.
  • Een rapport opmaken over de kandidaat en voorstellen aan de klant: na de screening van de klant, maken ze een klein dossier op over de kandidaten die volgens hen de beste zijn.
  • Voorstelling van de uiteindelijke kandidaten aan de klant: uiteraard heeft de klant het laatste woord.

Van parfum tot kleding

Eén heel belangrijk aspect in personeelszaken is het curriculum vitae of de carrièregeschiedenis van een kandidaat. Er is echter nog één fundamenteel onderdeel: de menselijke kant, het non-verbale. Headhunters bekijken echt alles. Van de manier waarop de kandidaat iemand de hand schudt, hun kleding, hun uiterlijk, hun houding tijdens het interview, hun parfum en de manier waarop ze zichzelf uitdrukken.

Als de headhunter dit allemaal observeert, kan hij zien of de kandidaat beantwoordt aan wat de klant nodig heeft, of niet. Raksh Khurana heeft een doctoraat in Organisatorisch Gedrag. Hoe werkt headhunting volgens hem? Hij zegt dat het werk van beroepsheadhunters bestaat uit coördineren, bemiddelen en checken. Zij beslissen wie de talenten heeft en wie mag toegelaten worden tot de netwerken die toegang verschaffen tot posities in banen aan de top.

De voordelen van headhunting

Headhunting heeft vele voordelen. In vergelijking met de traditionele technieken besparen de bedrijven geld en tijd. Wat vroeger weken in beslag nam, kan nu misschien slechts enkele uren vereisen. Deze gepersonaliseerde aanpak, de manier waarop middelen optimaal gebruikt worden en hun toewijding verschaft de werkgevers de gezondheid en de gemoedsrust die ze nodig hebben.

Door de selectie objectief te maken is de kans bovendien groter dat ze de ideale kandidaat zullen vinden. Bedrijven die gespecialiseerd zijn in headhunting, zetten zich uitsluitend in om talent te vinden. Dat betekent dus dat ze het beter zullen doen dan om het even welke interne afdeling van personeelszaken.

De voordelen van headhunting

Als de berg niet naar Mohammed komt, dan gaat Mohammed naar de berg

Ben je werkeloos of op zoek naar een baan die beter overeenkomt met jouw voorkeuren, waarom ga je de headhunters dan niet headhunten? Waarom zou je niet op zoek gaan naar headhunters zodat zij op jou zullen “jagen”?

Ten eerste is het een goed idee om ervoor te zorgen dat je beroepsprofiel op de sociale media bijgewerkt is. Daarna bepaal je voor welke bedrijven je liefst wil werken. Filter dan je zoektocht naar de posities die jij wilt. Ga op zoek naar de mensen die verantwoordelijk zijn voor de werving… en voeg ze toe! Vroeger was je onzichtbaar. Door deze kleine maatregelen te nemen is de kans echter veel groter dat ze aan jou zullen denken voor die positie die jij zo graag wilt. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.