5 strikvragen bij een sollicitatiegesprek

5 strikvragen bij een sollicitatiegesprek

Laatste update: 14 mei, 2018

Een nieuw begin is altijd beangstigend. Het verlaten van een baan, hetzij door een ontslag of door je eigen beslissing, is een grote verandering. Wanneer we op de arbeidsmarkt terugkeren is een goede kennis van de meest gestelde strikvragen bij een sollicitatiegesprek erg belangrijk.

Het lijkt misschien gek, maar het is veel beter dat we het doen. Momenteel leven we in een tijd waarin een baan krijgen bijna een wonder is. De economische crisis, de toename van industrie en slechte bedrijfsvoering maken op een verschrikkelijke manier een deuk in ons toekomstige werk.

Daarom is het erg belangrijk dat we voorbereid zijn als we indruk willen maken op een sollicitatiegesprek. Er zullen nog veel andere kandidaten zijn. We zullen meer kans maken om de baan te krijgen als we de meest gestelde strikvragen bij een sollicitatiegesprek kennen. Het is ook vooral belangrijk om de intentie die ze verbergen te begrijpen. Laten we ons verdiepen in vijf strikvragen die men kan stellen op een sollicitatiegesprek.

Waarom heb je je vorige baan verlaten?

Deze vraag kan een groot dilemma opleveren. Misschien was er bij je vorige baan geen goede sfeer? Misschien werd je ontslagen vanwege een fout die je maakte? Denk rustig na over wat je gaat zeggen (we raden je aan dat je het voorbereid). Wees ook eerlijk, maar kort.

Spreek nooit kwaad over je voormalige collega’s en nog minder over je voormalige bazen in een sollicitatiegesprek. Wees duidelijk over je motivaties maar open geen wonden. Respectvol zijn over anderen (zelfs als ze dit niet over jou waren) zal een nobel en verantwoordelijk beeld van je geven. Dit zijn immers positieve punten die je kan toevoegen aan je curriculum vitae.

5 strikvragen bij een sollicitatiegesprek

Waarom ben je zo lang zonder werk?

Dit is een van de strikvragen in een sollicitatiegesprek waar je het meest last van zult hebben. Veel mensen blijven vaak lange perioden van hun leven werkloos. Dit kan veroorzaakt worden door pech of persoonlijke problemen. Waarom zouden we bepaalde informatie over ons privéleven delen? 

Het antwoord is nogal dubbelzinnig. Je interviewer wil misschien alleen weten of je een ambitieus persoon bent en of  je proactief genoeg bent. Je hoeft niet alles te beantwoorden als je dat niet wilt. Misschien zijn subtiele antwoorden zoals ‘om familiale redenen‘ of ‘wegens ziekte‘ voldoende.

Vind je het leuk om in een team te werken?

Het antwoord op deze vraag moet altijd ‘Ja’ zijn. Wat je ook echt denkt.  Je moet het beeld geven van een persoon die weet hoe hij als een team moet werken. Leiderschap, kameraadschap en vriendelijkheid zijn waarden die door de meeste werkgevers worden gewaardeerd.

Op dezelfde manier moet je laten zien dat je zelfstandig kunt werken als dat het geval is. Onafhankelijk kunnen zijn is net zo belangrijk als deel te kunnen uitmaken van een groep. We hebben allemaal wel een paar vreemde eigenaardigheden die, als ze tot bloei komen, grote punten in ons voordeel kunnen zijn.

‘Werk en moraal vormen de fundamentele basis waarop het solide systeem van vrijheid berust.’

-Francisco de Miranda-

Wat zijn jouw sterke punten?

Pas op voor dit soort strikvragen bij een sollicitatiegesprek. Je moet eerlijk zijn maar overdrijf het nooit . Niemand houdt van een arrogant persoon met een air van superioriteit. Probeer nederig te lijken en maak duidelijk dat je een toegewijde werker bent en graag jezelf wilt verbeteren.

Ze kunnen je ook vragen stellen over je zwakheden. Ook hier moet je eerlijk zijn. Gooi echter niet te veel olie op het vuur: onthoud dat je aangenomen wilt worden. Een van de meest gewaardeerde kwaliteiten is weten wanneer je moet zwijgen en wanneer je moet handelen.

5 strikvragen bij een sollicitatiegesprek

Hoeveel denk je dat je moet betaald worden met deze baan?

Dit is mogelijk een van de grappigste, meest onverwachte en verbazingwekkende strikvragen bij een sollicitatiegesprek. Er zijn mensen die exorbitante getallen noemen en uiteindelijk ontdekken ze dat ze zichzelf het salaris hebben toegekend. Aan de andere kant  hebben anderen niet zoveel geluk. 

Zelfs als je interviewer aardig lijkt, moet je geen grappen maken. Bied hem een ​​fatsoenlijk en eerlijk getal aan maar  niets om uit je dak te gaan. Hij zal je gebaar waarderen en zal het in overweging nemen wanneer hij je gaat vergelijken met de andere kandidaten voor de functie.

Strikvragen zijn de nachtmerrie van mensen op zoek gaan naar werk. Het beste is om kalm en bedaard te zijn. Wees niet nerveus. We raden ook aan om mogelijke voorbereide antwoorden mee te nemen.

Wees oprecht, duidelijk en kort. Wees ook eerlijk en niet arrogant. Beknoptheid is een deugd. Overigens zal het je helpen om aan een beschamende episode in je leven te ontsnappen waar je niet bijzonder trots op bent. Als je deze tips volgt is zonder twijfel de baan van je dromen van jou! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.