De vele voordelen van vriendelijk zijn

De vele voordelen van vriendelijk zijn
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Eva Maria Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Een van de voordelen van vriendelijk zijn is dat het ons het vermogen geeft om onze omgeving te transformeren. En deze transformatie is gunstig voor zowel degenen die het beoefenen als voor iedereen die hen omringt. Vriendelijkheid getuigt van liefde en respect en helpt ons een beter leven te creëren, een leven vol hoop en geluk.

Vriendelijk zijn zorgt ervoor dat we ons beter voelen en zorgt ervoor dat de mensen om ons heen zich ook beter voelen. Een vriendelijke houding ontwikkelen is veel meer dan alleen maar aardig zijn of empathie tonen. Er zijn zoveel andere voordelen van vriendelijk zijn.

Door vriendelijkheid te cultiveren, planten we ook zaden van tederheid en mededogen, emoties die onze ogen openen voor de mensen om ons heen en die ons bewegen iets voor hen doen.

“De meest ware vorm van liefde is hoe je een ander behandelt, niet wat je voor hem voelt.”

-Steve Hall-

De voordelen van vriendelijk zijn: het verbetert ons humeur

Vriendelijk zijn geeft ons humeur een boost en verbetert ons welzijn. Handelen vanuit vriendelijkheid kan ons perspectief in een bepaalde omstandigheid veranderen, een lichtpuntje zijn in donkere tijden en wanhoop in hoop veranderen. Verschillende onderzoeken ondersteunen dit.

Een studie uit 2016 die werd uitgevoerd aan de Universiteit van Oxford concludeerde bijvoorbeeld dat vriendelijk zijn tegen anderen een kleine, maar significante verbetering van ons subjectieve welzijn veroorzaakt.

Twee vriendinnen die vriendelijk zijn tegen elkaar

Mensen zijn sociale wezens en anderen helpen geeft ons een gelukkig gevoel. Dit onderzoek suggereert dat mensen werkelijk voldoening halen uit het helpen van anderen.

Onderzoekers wijzen dit toe aan het feit dat we oprecht om het welzijn van anderen geven. Een andere hypothese die zou kunnen verklaren waarom vriendelijkheid ons een goed gevoel geeft, is dat willekeurige vriendelijke gebaren een goede manier zijn om nieuwe vrienden te maken.

Vriendelijk zijn lijkt ons dus gelukkiger te maken, maar we zijn ook vriendelijker als we gelukkiger zijn. Een studie uitgevoerd aan Tohoku Gakuin University ontdekte dat gelukkige mensen deze toestand versterken, ondersteunen en repliceren door vriendelijk te zijn.

“Als je wilt dat anderen gelukkig zijn, betoon medeleven. Als je gelukkig wilt zijn, betoon medeleven. ”

-Dalai Lama-

De voordelen van vriendelijk zijn: het verbetert onze gezondheid

Vriendelijkheid geeft ons niet alleen een goed gevoel, maar heeft ook een positieve invloed op onze gezondheid – zowel fysiek als mentaal. Vriendelijk zijn vervult ons met leven. Waarom? Ons brein scheidt stoffen af ​​die een gezonde geest en lichaam ondersteunen.

Vriendelijk zijn helpt ons om in goede gezondheid te blijven en kan het effect van ziektes en medische aandoeningen van verschillende ernst, zowel psychisch als fysiek, verminderen. Als deze houding in de praktijk wordt gebracht, komen er bijvoorbeeld endorfines vrij, de natuurlijke pijnstiller van ons lichaam.

Sterker nog, stressgerelateerde gezondheidsproblemen verbeteren na het verrichten van ‘vriendelijke daden’. Het helpt gevoelens van depressie om te keren, zorgt voor sociaal contact, kalmeert agressie en vermindert de kans op eenzaamheid, wat onder andere stress en overeten kan veroorzaken.

Vrouw die weet: vriendelijk zijn maakt gelukkig

Bovendien versterken vriendelijke gebaren ons immuunsysteem. Volgens een studie daalt het risico op het ontwikkelen van diabetes, kanker en hartziekten en nemen antilichamen die nodig zijn om de ziekte te bestrijden toe.

De reden is dat vriendelijkheid onze harten lijkt te beschermen. Sommige deskundigen beweren dat vriendelijkheid de bloeddruk verlaagt. Vriendelijk zijn creëert namelijk ’emotionele warmte’. Deze emotionele warmte geeft op zijn beurt een hormoon vrij dat bekend staat als oxytocine.

Vervolgens triggert dit hormoon de afgifte van een chemische stof genaamd stikstofmonoxide, die de bloedvaten verwijdt. Dit vermindert weer de bloeddruk. Oxytocine wordt daarom ook wel erkend als een hormoon dat het hart beschermt.

“Tederheid en vriendelijkheid zijn geen tekenen van zwakte en wanhoop, maar eerder manifestaties van kracht en oplossing.”

-Khalil Gibran-

De voordelen van vriendelijk zijn: het bevordert loyaliteit en verbetert relaties

Vriendelijkheid is erg krachtig als het gaat om het opbouwen van relaties, zowel op het werk als in ons persoonlijke leven. Echte vriendelijkheid overwint vijandigheden, bevordert respect en moedigt wederzijds begrip aan.

Vriendelijkheid verkort de emotionele afstand tussen twee mensen. En dit geeft ons meer ‘verbondenheid’. De behoefte aan andere mensen zit tenslotte in onze genen. Onze voorouders moesten dan ook wel leren om met elkaar samen te werken.

Twee mensen geven elkaar een hand uit vriendelijkheid

Hoe sterker de emotionele banden binnen groepen, hoe groter de overlevingskans. Met andere woorden, het ‘vriendelijkheidsgen’ zit in ons DNA.

Wanneer we dan ook vriendelijk tegen elkaar zijn, smeden we nieuwe relaties of versterken we bestaande. Dit was toen zo, en dit is vandaag de dag nog steeds zo.

Vriendelijkheid creëert bovendien de bereidheid om conflicten op te lossen en overeenkomsten te bereiken.

De voordelen van vriendelijk zijn: het verbetert ons leven aanzienlijk

Als we vriendelijk zijn, vooral als we er vanaf jonge leeftijd een gewoonte van maken, wordt alles beter! Van levensvoldoening tot zelfverwezenlijking tot lichamelijke gezondheid.

Vriendelijkheid is besmettelijk en vriendelijk zijn helpt ook om het leven van andere mensen te verbeteren. En als gevolg helpen we andere mensen om dat van ons te verbeteren. Wees dan ook vriendelijk tegen anderen, ook in moeilijke tijden, maar wees bovenal vriendelijk tegen jezelf.

Het is eenvoudig, maar het maakt een wereld van verschil. Behandel anderen goed en zij zullen jou goed behandelen. Behandel jezelf goed en je kunt hetzelfde verwachten van anderen.

Wees goed voor goede mensen en voor hen die niet goed zijn ook. Dat is hoe we goedheid bereiken. Wees eerlijk tegen degenen die eerlijk zijn en ook tegen degenen die dat niet zijn. Zo bereik je eerlijkheid.

Wellicht ook interessant voor jou
Woede en haat: emoties die zichzelf verslaan
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Woede en haat: emoties die zichzelf verslaan

Woede en haat als emoties worden problematisch wanneer ze gebruikt worden als dekmantel voor onze angst, voor iets dat we verkeerd gedaan hebben.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.