Hoe voorkomen we nieuwe aanvallen van angstgevoelens?
Angst is zo aanwezig in ons dagelijks leven dat er soms niet veel nodig is om te zorgen dat het overstroomt. We gaan dan op zoek naar manieren om het probleem op te lossen. We raadplegen de arts of de psycholoog en zetten strategieën in gang… Maar hoe kunnen we daarna nieuwe aanvallen van angstgevoelens voorkomen?
We kunnen dit doen door onszelf te trainen met een reeks hulpmiddelen. Dit zal ons helpen bij ons doel: de terugkeer van angstgevoelens tegenhouden. In dit artikel zullen we deze instrumenten bespreken. We zullen je tonen hoe je ze kan gebruiken om nieuwe aanvallen van angstgevoelens te vermijden.
“We kunnen angstgevoelens niet vermijden. Maar we kunnen ze verminderen. De sleutel tot het beheersen van angst ligt in het verminderen van de angst tot een normaal peil en dan deze normale angst te gebruiken als een drijfveer om onze zelfperceptie, waakzaamheid en verlangen om te leven te vergroten.”
-Rollo May-
Zeg me welke behandeling je gehad hebt en ik vertel je hoe je nieuwe aanvallen kan voorkomen
Het eerste wat we moeten onthouden, is wat bepalend is voor de doeltreffendheid van de preventie van nieuwe aanvallen. Want het zal afhangen van de behandeling die we in een vroeg stadium ondergaan hebben om de angstgevoelens onder controle te houden. Het lijkt misschien niet relevant maar het is erg belangrijk.
Als we de keuze gemaakt hebben om een soort medicatie te nemen die de gemoedstoestand wijzigt, dan zal het moeilijker zijn om nieuwe aanvallen van angstgevoelens op ons eentje te voorkomen. Ik leg even uit. Farmacologische therapie laat ons een pil nemen om het niveau van de angst te laten dalen. Maar als dit niet gecombineerd wordt met psychologische tussenkomst, dan zullen we geen enkele andere strategie hebben om angst te beheersen behalve onszelf met medicatie te behandelen.
Ben je bij een goede psycholoog geweest, dan zullen ze je waarschijnlijk enkele hulpmiddelen gegeven hebben om je emoties te beheersen. Je kan die gebruiken in situaties waar je het gevoel van evenwicht kwijtgeraakt bent. We kunnen die instrumenten dus gebruiken en voorkomen dat je je toevlucht tot een pil moet nemen. Psychologische hulp vraagt misschien meer inspanning van onze kant. Maar het is te verkiezen om nieuwe aanvallen te vermijden.
Wat kunnen we in een vroeg stadium doen om nieuwe aanvallen van angstgevoelens te voorkomen?
Heb je voor een geschikte psycholoog met een cognitieve gedragsaanpak gekozen? Dan heb je wellicht tijdens de therapie enkele hulpmiddelen gekregen waarmee je je gedachten en emoties onder controle kan houden. Maar die vaardigheden zijn net als alles wat we in ons leven leren. Je moet ze blijven beoefenen als je ze niet wil verliezen.
“De verbeelding neemt de geest nooit zo stevig over als wanneer het ziet dat de geest leeg en onbezet is.”
-Johnson Burton-
Blijf enkele oefeningen dus volhouden, zelfs al is het slechts nu en dan. Want dit zal de eerste stap zijn om nieuwe aanvallen te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan hoe we een taal leren. Als we het niet langer spreken, dan verliezen we ons vermogen erg snel. Hetzelfde gebeurt met angst. Als we ophouden de strategieën toe te passen om onze emoties te beheersen, dan zal het moeilijker zijn om ze te gebruiken wanneer we ze echt nodig hebben.
We moeten dus blijven werken zodat we de veranderingen die we uit de therapie ontvangen hebben, kunnen blijven behouden. Het werk stopt niet wanneer de tussenkomst voorbij is en de psycholoog onze therapie heeft afgerond. Het blijft aanwezig in ons dagelijkse leven. Onze emotionele gezondheid hangt dus grotendeels af van onze eigen inspanningen.
“Het vermogen om angst te verdragen is belangrijk voor de zelfverwezenlijking van een individu en opdat ze hun omgeving kunnen veroveren. Een persoon kan alleen actualisatie bereiken als hij ondanks emotionele tegenslagen verder blijft gaan. Dit toont ons hoe angst constructief gebruikt kan worden.”
-Kurt Goldstein-
Een stap verder in de preventie van nieuwe aanvallen van angstgevoelens
Je moet niet alleen de oefeningen blijven toepassen. Maar je moet ook de informatie onthouden die je door middel van psycho-educatie in de therapie verkregen hebt. We mogen de rol van de gedachten in het emotionele proces dus niet in de doos van de vergetelheid gooien. Je weet al dat we allemaal onaangepaste gedachten hebben. Je zal dan ook aandacht moeten schenken aan deze gedachten. Zo kan je ze identificeren, klasseren en in vraag stellen als ze verdacht lijken.
Dit zal je ook helpen om de situaties te herkennen die de angstgevoelens kunnen laten ontstaan. Op deze manier kunnen we de hulpmiddelen gebruiken die we met hard werk verworven hebben. Onthoud dat je voordien al geleerd hebt om problemen op te lossen. Je kan de volgende moeilijkheden dus als uitdagingen of opdrachten zien. Zo bekijk je ze niet als bedreigingen die abstracte dingen in gevaar brengen, zoals je imago.
Vergeet niet dat de zon niet elke dag even helder schijnt. Ik bedoel hiermee dat iedereen van ons slechte dagen heeft. In zekere zin is dit een natuurlijk deel van het mens zijn. Wat wij kunnen beslissen, is hoe we de confrontatie met die dagen aangaan. Of we kunnen een dag die slecht begonnen is, niet meer zien als een dag die slecht zal blijven. Het is zelfs zo dat vele dagen die slecht beginnen, slecht blijven als gevolg van onze angstgevoelens. Want het zorgt ervoor dat we onze invloed verliezen. Bovendien speelt het de rol van de tovenaar die het fenomeen veroorzaakt dat we kennen als self-fulfilling prophecy.
Een laatste opmerking. Als je opnieuw bij een psycholoog moet gaan, dan is dat oké. Het is geenszins een mislukking. En het betekent ook niet dat je alles kwijt bent dat je tot dan verworven hebt. Het is best dat je zo vroeg mogelijk hulp zoekt, voordat de angstgevoelens sterker worden!
Uitgelichte afbeelding met dank aan Mike Wilson, Malik Earnest en Mauro Mora.