Hoe ontmoet je mensen in een nieuwe stad?
Verhuizen naar een andere stad is vaak een uitdaging, omdat je alles wat je kent achter je moet laten en je moet aanpassen aan een totaal nieuwe situatie. Terwijl je je aanpast aan de nieuwe plek, is het van vitaal belang dat je weet hoe je mensen moet ontmoeten, want het hebben van een kring van vrienden en kennissen zal je ervaring veel aangenamer en verrijkender maken.
In deze fase is het normaal om een reeks gemengde gevoelens te ervaren, zoals angst, enthousiasme en nostalgie. Het is zelfs heel gewoon om het moeilijk te vinden mensen te ontmoeten op een nieuwe locatie. Daarom volgen hier enkele tips om je te helpen nieuwe vrienden te maken.
Hoe ontmoet je mensen in een nieuwe stad?
Verhuizen naar een nieuwe stad is een verrijkende ervaring. Bovendien geeft het je de kans om meer mensen te ontmoeten. Als je het echter moeilijk vindt, of niet weet waar te beginnen, zijn hier enkele tips om je te helpen.
1. Ontdoe je van je vooroordelen
Inwoners van bepaalde plaatsen zijn vaak het slachtoffer van culturele stereotypering (Spaanse link). Als je naar een nieuwe stad verhuist, zul je er ongetwijfeld een paar ontdekken, want er is altijd wel iemand bereid om je erover te vertellen. Bijvoorbeeld: “de mensen uit die streek zijn koud/aardig/warm.”
Hoewel dit soort overtuigingen onschuldig lijken, zijn ze dat niet. Dit bepaalt in belangrijke mate de manier waarop je met anderen omgaat, en het hoeft niet eens waar te zijn. Bovendien loop je het risico anderen te beledigen als je commentaar geeft op een zwaar ongefundeerd stereotype.
Idealiter kom je zonder vooroordelen aan in je nieuwe woonplaats en laat je je verrassen door de mensen die er wonen. We zijn tenslotte niet allemaal hetzelfde, ook al wonen we misschien in dezelfde stad. Het eerste wat je moet doen om mensen in je nieuwe stad te ontmoeten, is alle vooroordelen over hen loslaten.
2. Schrijf je in voor een activiteit
Een van de meest effectieve manieren om anderen te ontmoeten is je in te schrijven voor het soort activiteiten waar groepen mensen aan deelnemen. Bijvoorbeeld kook-, dans- en taallessen. Het idee is dat je betrokken raakt bij routines die je leuk vindt, en mensen ontmoet met dezelfde interesses als jij.
Het voordeel van deze optie is dat het vaak ontmoeten van dezelfde mensen uiteindelijk een band en cohesie tussen jullie creëert in die mate dat je je niet eens meer zorgen hoeft te maken over het maken van nieuwe vrienden.
3. Woon culturele evenementen bij
Culturele evenementen vergemakkelijken ook het contact tussen de inwoners van een gebied. Openbare bibliotheken, musea en universiteiten hangen vaak vol met affiches waarop muziekfestivals, boekenclubs en beurzen worden aangekondigd. Deze evenementen zorgen voor een feestelijke sfeer die mensen aanmoedigt om te integreren.
4. Gebruik apps
Tegenwoordig is er een veelheid aan digitale applicaties die als doel hebben mensen uit dezelfde plaats en met gemeenschappelijke interesses met elkaar in contact te brengen.
Een van die toepassingen is Meetup. Op dit platform kun je nieuwe mensen ontmoeten. Bovendien kun je deelnemen aan sociale evenementen die door andere gebruikers zijn opgezet. Als er geen evenementen zijn die je interesseren, kun je er zelf een aanmaken.
5. Zeg waar je naartoe gaat en dat je daar vrienden zoekt
Een andere manier om internet in je voordeel te gebruiken, is door op sociale media te posten waar je naartoe gaat en aan je contacten te vragen of ze daar iemand kennen. Zelfs als het een ver familielid van een voormalige collega is, zal het helpen.
Misschien zal dit nieuwe contact je de beste plek om te winkelen voorstellen, je helpen een goede buurt te vinden om te wonen, of je uitnodigen met hun vrienden.
Deze contacten tellen allemaal bij elkaar op en helpen je nieuwe banden te creëren. Het is veel ingewikkelder als je in een nieuwe stad aankomt zonder iemand te kennen.
6. Wees een toerist
Om nieuwe mensen te ontmoeten, moet je je huis uit. Maak gebruik van het feit dat je de plaats nog niet kent en waag het erop om hem te ontdekken. Het is zeer waarschijnlijk dat je tijdens je wandelingen de kans krijgt om met iemand in contact te komen. Als dat zo is, laat die kans dan niet voorbijgaan. Maak een nieuwe afspraak.
Wees niet bang om te zeggen dat je nieuw bent in de stad. In feite kan dit ertoe leiden dat anderen vriendelijker tegen je zijn. Bovendien zullen ze je waarschijnlijk helpen om andere nieuwe vrienden te maken.
7. Vermijd het afslaan van uitnodigingen
We weten hoe verleidelijk het kan zijn om naar huis te gaan, op de bank te gaan liggen en films te kijken. Maar, zoals we al eerder zeiden, je kunt je vriendenkring niet uitbreiden als je niet uitgaat.
Als je collega’s op het werk of op school je mee uit vragen, sla hun uitnodigingen dan niet af. Je bent misschien moe, maar je hoeft maar even te gaan om je relaties te versterken. Laat je niet zo meeslepen in je verantwoordelijkheden dat je niet merkt welke kansen je mist om te socialiseren. Anders zult je je uiteindelijk afvragen waarom je zo eenzaam bent.
8. Beoefen assertieve communicatie
Assertiviteit in communicatie is uiterst belangrijk voor het tot stand brengen en onderhouden van elke relatie. Het bestaat uit het direct uiten van je eigen mening, met respect en zonder ongemak op te wekken bij de andere persoon. Bovendien houdt het in dat je de ideeën, interesses en meningen van anderen respecteert.
Assertieve communicatie stelt je in staat om jezelf oprecht te uiten. Bovendien voelt degene met wie je praat zich net zo op zijn gemak als jij.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Bach, E. (2012). La asertividad. Plataforma.
- Cano Gestoso, J. I. (1991). Los estereotipos sociales: el proceso de perpetuación a través de la memoria selectiva.
- Fernández-Montesinos, A. (2016). Los estereotipos: definición y funciones. Revue Iberic@ l, Revue d’études ibériques et ibéro-américaines, 10, 53-63.
- Martínez, C. (1999). La concepción aristotélica de la amistad. Madrid, España: Gredos.