Hoe om te gaan met iemand die overal boos om wordt

Als je een vriend of familielid hebt die altijd defensief lijkt te zijn, haal dan diep adem en kalmeer. Als je begrijpt wat er achter hun houding zit, kun je gezonde grenzen stellen zonder de band te beschadigen.
Hoe om te gaan met iemand die overal boos om wordt

Laatste update: 30 april, 2025

Sommige mensen lijken te leven onder een wolk van prikkelbaarheid. Ze reageren boos op kleine problemen, verheffen de toon over kleine details of veranderen elk gesprek in een emotioneel gevecht. Het is niet gemakkelijk om te weten hoe je moet omgaan met iemand die overal boos om wordt. Er zijn echter manieren om te communiceren zonder in conflict te raken.

Wie heeft dat niet meegemaakt? Je komt die vriend tegen die je al een tijdje niet hebt gezien en boem, hij ontploft omdat je vijf minuten te laat was of omdat je op de verkeerde toon “hoi” zei. Hoewel je eerste reactie kan zijn dat je in een slechte bui raakt of weg wilt rennen, zal het hanteren van de situatie met kalmte en empathie je helpen je emotionele welzijn te beschermen.

1. Begrijp dat boosheid niet over jou gaat

Prikkelbare mensen hebben vaak te maken met innerlijke frustraties die leiden tot hoge stressniveaus. Dit leidt ertoe dat ze impulsief reageren op bepaalde minimale prikkels, zelfs als het niets met jou te maken heeft.

Volgens een studie in de Current Opinion in Psychology (Engelse link) hebben mensen die snel boos worden de neiging om met meer woede te reageren. Dit omdat ze het gedrag van anderen interpreteren als een bedreiging, zelfs als dat niet zo is.

Het zijn ook mensen die het moeilijk vinden om hun negatieve gedachten onder controle te houden en zich vijandig gedragen in situaties die dat niet rechtvaardigen.

Daarom is het belangrijk om boze opmerkingen niet persoonlijk op te vatten. Dit betekent niet dat je slecht gedrag goedpraat, maar dat je erkent dat er dingen zijn waar je geen controle over hebt. Een meer begripvolle houding aannemen en kalm reageren voorkomt dat je in onbelangrijke ruzies verzeild raakt.

2. Blijf kalm en reageer niet met nog meer boosheid

Als een vriend, familielid of iemand die je net hebt ontmoet uit het niets boos wordt, is het makkelijk om dezelfde dynamiek te volgen en te reageren met boosheid, sarcasme of defensiviteit. Volgens deskundigen maakt dit de situatie echter alleen maar erger en kan de neurotische persoon nog bozer en overstuur raken.

Het is terecht om je geërgerd of gefrustreerd te voelen over iemand die zonder reden zijn ongenoegen op jou afreageert, maar onthoud dat kalm blijven niet betekent dat je hun gedrag goedpraat, maar dat je je emotionele welzijn beschermt. Als je niet weet hoe je een boos persoon onder controle kunt houden, begin dan met het beheersen van je eigen emoties.

In plaats van een boze opmerking te beantwoorden met een nog ergere opmerking, kun je beter diep ademhalen, pauzeren voordat je reageert en een normale toon aanslaan. Dit zal de persoon die boos is ook laten zien dat je niet van plan bent om hun spelletje mee te spelen.

3. Stel duidelijke en respectvolle grenzen

Niemand hoeft woorden te tolereren die doordrenkt zijn van woede, alleen omdat ze veel respect hebben voor de persoon die ze zegt. Om in deze gevallen om te gaan met iemand die overal boos om wordt, is het nodig om respectvolle grenzen te stellen, zodat het gesprek niet in een slagveld verandert.

Het is niet nodig om agressief te zijn of je stem te verheffen. Als je niet weet wat je tegen een boze persoon moet zeggen, kun je het beste zinnen als de volgende gebruiken:

  • “Ik praat liever als je rustiger bent”.
  • “Als je boos bent, kun je beter een andere dag praten”.
  • “We kunnen praten, maar ik wil dat je me met respect behandelt”.
  • “Ik begrijp je ongemak, maar ik tolereer dat soort gesprekken niet”.
  • “Ik voel me niet prettig bij je toon. Laten we later praten”.

Onderzoek van het International Journal of Conflict Management (Engelse link) benadrukte dat als iemand boosheid op ons afreageert, standvastig zijn en rustig en zelfverzekerd grenzen stellen veel effectiever is dan reageren met vermijding of agressie. Dit helpt angst of woede te verminderen en verbetert het vermogen om constructief met conflicten om te gaan.


Wellicht vind je dit artikel ook interessant: Waarom ik om alles boos word op mijn partner en wat ik eraan kan doen


4. Kies het juiste moment om over gevoelige onderwerpen te praten

Als je weet dat je vader vaak boos reageert als hij thuiskomt van zijn werk, wacht dan tot hij rustiger is om een belangrijk gesprek te voeren. Moeilijke onderwerpen behandelen als de ander al overstuur of gestrest is, gooit alleen maar olie op het vuur. Het verkleint de kans op een diepe en respectvolle dialoog.

Het is het beste om een moment te kiezen waarop jullie allebei rustig en ongehaast zijn. Op zo’n moment kunnen jullie met meer empathie en begrip naar elkaar luisteren. Als je niet weet wanneer je dit moet doen, kun je iets zeggen als “Ik wil graag met je praten over iets belangrijks, vind je het erg als we dat later doen als je meer ontspannen bent?”

5. Rechtvaardig agressieve houdingen niet

Er is een dunne lijn tussen meeleven met een boos persoon en hun boksbal worden. Rustig luisteren betekent niet dat je mishandeling goedpraat. Omdat je empathisch kunt begrijpen dat iemand een slechte tijd doormaakt en stress voelt, maar dat betekent niet dat je geschreeuw, sarcasme of kwetsende opmerkingen moet toestaan.

Als de persoon die boos is al zijn woede op jou afreageert, haal dan diep adem en kijk hem of haar in de ogen en zeg: “Ik weet dat je boos bent, maar ik wil er graag rustig over praten”. Met deze eenvoudige zin kun je de emotie valideren zonder toe te geven aan mishandeling. Want ja, we hebben allemaal moeilijke dagen. Dat geeft ons echter niet het recht om dat op anderen af te reageren.

6. Laat de ander zijn reactie zien

Soms komen we mensen tegen die boos worden om alles en zich niet realiseren hoe hun gedrag anderen beïnvloedt. En hoewel je op hun opmerkingen zou kunnen reageren met “Hou op, je bent vervelend!”, is het effectiever om iets te zeggen als: Heb je gemerkt dat je de laatste tijd gemakkelijk boos wordt?

Door hen uit te nodigen om na te denken over hun houding, in plaats van hen de schuld te geven, geef je hen de kans om naar binnen te kijken zonder zich aangevallen te voelen. Zo’n onschuldige vraag kan ervoor zorgen dat hij zijn gedrag analyseert zonder defensief te worden. Boosheid vertroebelt vaak het verstand en we hebben iemand nodig die ons helpt helder te zien.



7. Zorg voor je emotionele welzijn

Hoeveel liefde en waardering je ook voor iemand hebt, het verdragen van zijn constante staat van boosheid is erg vermoeiend en pijnlijk. En hoewel je er voor hem of haar wilt zijn, moet je er ook voor jezelf zijn. Een tijdje afstand houden, uitdrukken hoe je je voelt en zelfs therapeutische hulp zoeken is geen egoïsme: het is zelfzorg.

En als je merkt dat het ongemak van je vriend of familielid verder gaat dan een slechte dag, kun je hem of haar aanmoedigen om professionele hulp te overwegen. Maar laat het klinken als oprechte bezorgdheid in plaats van een oordeel. Je zou kunnen zeggen: “Je bent niet alleen, en met iemand praten over hoe je je voelt kan helpen.”

Onthoud dat we anderen niet kunnen veranderen. We kunnen echter wel helpen om hun houding te verbeteren, zolang we ons eigen welzijn niet op het spel zetten.

Als je wordt geconfronteerd met iemand die boos wordt over alles, geef dan prioriteit aan je innerlijke rust

Het is belangrijk om rekening te houden met de specifieke omstandigheden van elke situatie waarin boosheid zich manifesteert en om de individualiteit van de betrokken personen in overweging te nemen.

We maken allemaal wel eens dagen mee waarop woede en stress ervoor zorgen dat we ons ongepast gedragen. Maar als iemand in onze omgeving altijd in de verdediging schiet, is het dapperste om niet te zwijgen, maar om te leren voor onze innerlijke vrede te zorgen.

Dus als je te maken hebt met iemand die boos wordt om alles, is het cruciaal om kalm te blijven, om grenzen te stellen met genegenheid en om je energie niet te steken in het blussen van andermans brandjes.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.