Wetenschap beweert dat sarcastische tieners slimmer zijn

De tiener die van jongs af aan leert ironie en sarcasme te gebruiken, onthult zijn taalontwikkeling, creativiteit en intelligentie. We kijken naar wat de wetenschap ons vertelt over dit onderwerp.
Wetenschap beweert dat sarcastische tieners slimmer zijn
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

De wetenschap vertelt ons al jaren dat sarcastische tieners slimmer zijn. Het lijkt er inderdaad op dat deze ironische, scherpe, irritant nieuwsgierige en zelfs spottende houding in feite hoge cognitieve vaardigheden bij onze jonge mensen onthult. Daarom, in plaats van dit gedrag te zien als een vorm van onbeschaamdheid, zouden we het misschien als een deugd moeten gaan waarderen.

Oscar Wilde beweerde dat sarcasme de laagste vorm van humor was, maar de hoogste vorm van intelligentie. Het is waar dat sarcasme ongemakkelijk, bijtend en zelfs schadelijk kan zijn.

Er zijn echter verschillende manieren om dit communicatiemiddel te gebruiken. Er zijn mensen die het giftig gebruiken, terwijl anderen het met een zekere elegantie behandelen. Dit soort mensen maken ons aan het lachen.

In het geval van tieners lijkt het erop dat hun vroege gebruik van sarcasme een duidelijk teken is van hun creativiteit en intellectuele potentieel. Om deze reden moeten we vermijden boos op hen te worden. Omdat ze eigenlijk een krachtig linguïstisch hulpmiddel aan het ontwikkelen zijn.

Jonge kinderen begrijpen sarcasme niet. Wanneer ze de adolescentie bereiken, beginnen ze een ontwikkeling te vertonen in deze taalkundige bronnen die hun geestigheid aantonen.

Meisje denkt dat sarcastische tieners slimmer zijn

Waarom zijn sarcastische tieners slimmer?

Sarcasme is de meest verfijnde uitdrukking van verbale ironie. Dankzij deze bron ben je in staat om met vindingrijkheid en humor een verhulde boodschap en een licht spottend en origineel idee over te brengen op iemand.

In feite breng je het tegenovergestelde over van wat je werkelijk denkt met gratie, precisie en originaliteit. Het goed doen is een kunst. Aan de andere kant, als je het slecht doet, val je in de val van onnodige overtredingen en vulgariteit.

Leren dat sarcastische tieners slimmer zijn, is niet zo verwonderlijk. Dat komt omdat het een hulpmiddel is dat zowel wordt gezien als gewaardeerd. In feite is het niet moeilijk om de goede verbale vloeiendheid en opmerkelijke dosis creativiteit bij deze jonge mensen te zien.

Desalniettemin hebben veel ouders en leerkrachten de neiging het sarcasme van hun kinderen te zien als een vorm van onbeschaamdheid of gebrek aan respect. Dit is een vergissing.

De Universiteit van Calgary (Canada) heeft in 2018 een onderzoek (Engelse link) uitgevoerd naar de taalkundige bron van sarcasme. De auteur van dit werk, psycholinguïst, Penny Pexman, wijst erop dat sarcasme een test voor volwassenheid is, aangezien het zich ontwikkelende brein van een kind veel tijd kost om het te begrijpen en te ontwikkelen.

Een uitgekiende mentale inspanning

Sarcasme vereist mentale inspanning. Het is een alchemie waarbij meerdere cognitieve processen betrokken zijn. Je hebt niet alleen gevoel voor humor nodig.

Door dingen te zeggen als “Ik zal je meningen op mijn bankrekening zetten om te zien of ze over een paar jaar wel waarde hebben,” stuurt een bericht op een indirecte en ironische manier, met als doel een emotionele impact op de ontvanger te genereren.

Sarcasme is een vorm van metataal en abstractie die tot doel heeft op een alternatieve en niet-directe manier te communiceren. Het gebruikt geen letterlijke instructies, maar zoekt naar alternatieve paden.

In feite is het een manier om zowel anderen te verrassen als je eigen gevoelens te ventileren. Het is ook louterend omdat je in staat bent uit te drukken wat je dwarszit, maar op een originele manier.

Het was ook mogelijk om te zien dat sarcasme een activering impliceert in de semantische netwerken die verband houden met de algemene verwerking van taal en het gevoel voor humor. Zoals bekend, verbergen mensen met een scherp en origineel gevoel voor humor altijd goede intellectuele vermogens.

Sarcasme vereist niet alleen een goede communicatieve ontwikkeling. Het is ook gerelateerd aan de theory of mind en creativiteit.

Sarcastische tieners zijn slimmer omdat ze de theory of mind gebruiken

Als sarcastische tieners intelligenter zijn, komt dat omdat het een vaardigheid is die tijd nodig heeft om zich te ontwikkelen. Een dergelijke competentie begint gemiddeld tussen het negende en het tiende levensjaar te verschijnen. Daarom is het voor een kind van zes of zeven jaar buitengewoon moeilijk om dit soort uitdrukkingen te gebruiken en te begrijpen.

Als sarcasme maar langzaam de kop opsteekt, is dat in wezen te wijten aan de principes van de theory of mind. Dit komt uit het veld van de cognitieve wetenschap. Het gaat om het vermogen dat mensen hebben om de bedoelingen van anderen te begrijpen en om gedachten en bedoelingen aan hen toe te schrijven. Deze stap in de ontwikkeling van de hersenen wordt geleidelijk geavanceerder.

Er zijn jongeren van twaalf en dertien jaar die al opmerkelijke sarcastische vaardigheden vertonen. Dit toont ongetwijfeld hun intellectuele potentieel. Aan de andere kant duurt het bij sommigen wat langer om sarcasme onder de knie te krijgen. Zozeer zelfs dat sommigen zelfs de volwassenheid bereiken zonder dit vermogen te demonstreren.

Veel tieners gebruiken sarcasme als een manier om met frustratie en stress om te gaan

Lachende tieners

Omgeving

Zoals altijd het geval is op het gebied van kind- en jeugdontwikkeling, is de omgeving waarin een kind opgroeit bepalend. Het is belangrijk voor hun emotionele ontwikkeling, voor het opbouwen van hun identiteit (Engelse link) en ook voor hun intellectuele potentieel. Als een tiener vaak sarcasme gebruikt, is de kans groot dat ze ouders hebben die die eigenschap mogelijk hebben gemaakt.

Goede expressieve vaardigheden en gevoel voor humor worden vaak nagebootst. Daarom stimuleert het hebben van een stimulerende gezinsomgeving zowel vindingrijkheid als taalvaardigheid. Dit betekent dat het kind meer manieren heeft om uit te drukken wat het voelt. Want niet alles draait om directe communicatie.

Ironieën, dubbele betekenissen en sarcasme voegen ook rijkdom toe aan de taal. Als bovendien sarcasme met respect en originaliteit wordt gebruikt, geeft het de tiener een groot potentieel. Het is de moeite waard om in gedachten te houden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Davis, C. L., Oishi, K., Faria, A. V., Hsu, J., Gomez, Y., Mori, S., et al. 2016. White matter tracts critical for recognition of sarcasm. Neurocase 22:22–9. doi: 10.1080/13554794.2015.1024137
  • Filik, Ruth & Turcan, Alexandra & Thompson, Dominic & Harvey, Nicole & Davies, Harriet & Turner, Amelia. (2015). Sarcasm and Emoticons: Comprehension and Emotional Impact. The Quarterly Journal of Experimental Psychology. 69. 1-42. 10.1080/17470218.2015.1106566.
  • Pexman P (2018) How Do We Understand Sarcasm?. Front. Young Minds. 6:56. doi: 10.3389/frym.2018.00056
  • Pexman, P. M., Zdrazilova, L., McConnachie, D., Deater-Deckard, K., and Petrill, S. A. 2009. “That was smooth, mom”: children’s production of verbal and gestural irony. Metaphor Symbol 24:237–48. doi: 10.1080/10926480903310286

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.