Hoe moet je handelen als iemand jaloers op je is?

Afgunst is even basaal als schadelijk. In dit artikel leren we je de juiste houding als je merkt dat iemand in je omgeving dit gevoel projecteert.
Hoe moet je handelen als iemand jaloers op je is?

Laatste update: 23 juni, 2024

Weten wat je moet doen als iemand jaloers op je is, is een van de nuttigste lessen om te leren. Afgunst is menselijk en natuurlijk, maar de gevolgen kunnen zeer schadelijk zijn. Om het te voorkomen is het daarom nuttig om te weten hoe je met deze emotie om moet gaan.

Er wordt gezegd dat “je niet beter kunt verachten dan niet waarderen,” maar het is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Het is gemakkelijk om verstrikt te raken in de intensiteit van afgunst en een gewone situatie kan soms buiten onze controle eindigen.

Met dit alles in gedachten, volgen hier de belangrijkste oorzaken van dit gevoel en hoe je je moet gedragen als iemand afgunstig is.

Waar komt afgunst vandaan?

Voordat je handelt, helpt het om te weten waar dit gevoel vandaan komt. Het is waar dat er meerdere oorzaken zijn, ook al is er niet altijd een exclusieve reden. Daarom zullen we de redenen noemen die het meest voorkomen.

In het algemeen is het een emotie die ontstaat doordat je niet kunt bezitten wat de ander heeft, of dat nu materiële goederen, kwaliteiten of iets tastbaars of symbolisch is. De perceptie van onrechtvaardigheid of minderwaardigheid is de meest directe aanleiding. En de belangrijkste tekenen dat iemand jaloers op je is zijn meestal de volgende:

  • Ze bekritiseren in het openbaar.
  • Ze gebruiken sarcasme.
  • Ze willen altijd opvallen.
  • Ze verheugen zich over je mislukkingen.
  • Ze vergelijken voortdurend hun prestaties.
  • Op momenten van triomf verdwijnen ze uit je leven of vieren ze je met hypocrisie.

Aan de andere kant is het belangrijk om afgunst te onderscheiden van jaloezie, die zowel als positief als negatief wordt beschouwd.

Volgens onderzoek (Spaanse link) gepubliceerd in het Tijdschrift Suma Psicológica motiveert goedaardige afgunst mensen om zich te verbeteren, met als doel de positie te bereiken die ze wensen. Bij kwaadaardige afgunst is de stimulans juist gericht op het diskwalificeren en in diskrediet brengen van de persoon op wie afgunst wordt geuit.

Strategieën om te handelen als iemand jaloers op je is

Nu we begrijpen wat afgunst is en waar het vandaan komt, is de volgende taak hoe we moeten handelen als het wordt ontketend en we er het slachtoffer van worden. Om dit te doen, zullen we ons richten op wat wordt beschouwd als kwade afgunst. Lees verder en leer met deze tips.

Communiceer de situatie assertief

Er is geen onenigheid die niet opgelost kan worden met de juiste woorden. Daarom is de eerste stap in het oplossen van ongemakkelijke omstandigheden praten met de betrokken persoon. Dit lijkt voor de hand liggend, maar dat is het niet, want het is belangrijk om de juiste woorden en toon te vinden.

In dit opzicht zijn je beste bondgenoten sociale vaardigheden en assertiviteit. Het doel is om de balans te vinden tussen geremde en agressieve communicatie. Dat wil zeggen, ongemak uiten zonder het te bagatelliseren en vermijden dat het op een abrupte manier gebeurt.

Een artikel (Spaanse link) van de Universiteit van Barcelona beschrijft assertiviteit heel goed: “Val anderen niet aan en sta, indien mogelijk, niet toe dat anderen agressief tegen ons zijn.” Respecteer onze rechten, terwijl je die van de andere partij respecteert.

Hetzelfde artikel wijst er ook op dat woorden, toon en gebaren belangrijk zijn als je je uitdrukt. Besteed aandacht aan je non-verbale communicatie en zorg dat deze overeenkomt met het gesproken deel.

Omring jezelf met dankbare mensen

Als je geconfronteerd wordt met de negatieve energie die veel mensen uitstralen, is de meest verstandige oplossing om je omgeving te veranderen. Er zijn echter momenten waarop je niets kunt doen om mensen te veranderen, noch de giftige atmosfeer waarin ze ondergedompeld zijn.

In deze gevallen kan het aanvoelen alsof je met je hoofd tegen een muur bonkt om je kracht te blijven investeren. Daarom is het de moeite waard om verder te gaan en andere partners te zoeken die goede energie brengen.

Dit soort mensen is niet jaloers op je prestaties, maar viert ze juist. Ze tonen oprechte interesse in de goede dingen die je overkomen en bekritiseren je niet ten onrechte achter je rug om.

Richt je op je persoonlijke projecten

Als je midden in jaloezie terechtkomt, is het gebruikelijk dat de aandacht naar buiten verschuift. Wees echter voorzichtig, want afgunst van anderen kan je afleiden van je persoonlijke doelen.

Voor sommigen is er geen grotere motivatie dan het gevoel dat anderen kijken naar wat je doet. Als ze weten dat er mensen zijn die net zo willen zijn als zij, ervaren ze ondanks de afgunst meer kracht om hun vaardigheden te blijven verbeteren.

Voel je dus niet ongemakkelijk als iemand jaloers op je is, maar wees dankbaar dat je iets speciaals hebt . Ga nog een stap verder en zie het als een aanmoediging om je te blijven richten op je positieve kwaliteiten.

Geef voortdurend complimenten, ook aan jezelf

Als iemand jaloers op je is, is dat eigenlijk een blijk van bewondering. Wat er gebeurt is dat de manier om het te uiten niet door vleierij is, maar door minachting. Eén manier om afgunst om te buigen is door dankbaar te zijn, zowel naar anderen als naar jezelf.

Geef de mensen om je heen complimenten als je met negatieve gevoelens wordt geconfronteerd. Bedank ze voor alle goede dingen die ze je brengen en de positieve kwaliteiten die ze laten zien. Heb aan de andere kant hetzelfde gedrag bij jezelf.

Leer je eigenschappen en deugden te waarderen. Dit is misschien het onderdeel dat je het minst beoefent, maar je moet het niet verwaarlozen. Dankbaarheid is een vaardigheid die je moet leren. Hoe meer je het oefent, hoe meer het vanzelf naar je toe zal komen.

Overwin afgunst en laat het je niet besmetten

Betrokken zijn bij de afgunst van een ander is helemaal niet prettig. Het is echter onderdeel van het dagelijks leven en iets dat ons allemaal kan overkomen. Dit betekent dat de juiste aanpak niet zozeer is hoe je het kunt vermijden, maar wat je moet doen als het gebeurt.

Onderzoek (Spaanse link) gepubliceerd in het  Tijdschrift voor Cognitieve Wetenschap benadrukt dat een laag zelfvertrouwen, gevoel van eigenwaarde en een gevoel van controle gerelateerd zijn aan een groter aantal agressieve reacties, het resultaat van deze negatieve emotie.

Onthoud dat de reactie van jaloers zijn niet over jou gaat. Het is een emotie die iemand op jou projecteert. We raden je vooral aan om niet aan jezelf te twijfelen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.