Hoe minimaliseer je ochtendangst?

Ochtendangst komt vaak voor omdat dit een bijzonder gevoelig moment van de dag is. Helaas beïnvloedt het vaak de rest van de dag. Daarom moet je leren wat je kunt doen om vroeg op de dag te ontspannen.
Hoe minimaliseer je ochtendangst?

Laatste update: 22 oktober, 2021

Ochtendangst is zwaar en lastig om mee om te gaan. Je weet nooit wanneer je er mee te maken krijgt. Het heeft echter de neiging om op het meest ongelegen moment van de dag de kop op te steken.

Het begint als een hardnekkige, cirkelredenering die als een schaduw naar binnen sluipt, een soort anticipatie die leidt tot fysiologische onrust. Helaas kan je ochtendangst de rest van je dag bepalen. Het leidt tot een intense angst voor de obstakels of uitdagingen die op je pad kunnen komen.

Ochtendangst kan nogal beperkend zijn voor iemand die niet weet hoe hij er goed mee om moet gaan. Lees daarom dit artikel verder om enkele tips te ontdekken die misschien eenvoudig lijken, maar die je kunnen helpen om je dag te resetten na een slechte start.

Een man wordt wakker met zijn hand voor zijn gezicht

Kom je bed uit als je last hebt van ochtendangst

Je wordt ‘s morgens wakker, doet je ogen open en voordat je ook maar aan iets anders kunt denken, voel je je angstig. Je begint je onmiddellijk onrustig te voelen en dit vertaalt zich in fysiologische onrust, misschien gevolgd door de neiging om te huilen en enkele gevoelens van ontoereikendheid. Er is ook ongerustheid en op een bepaald moment besluit je dat je eigenlijk niet verder wilt gaan met je dag.

Je agenda staat vol met dingen die je moet doen, zoals een afspraak met iemand die je nog nooit hebt ontmoet of een feestje met vrienden. Misschien moet je nog boodschappen doen of een project afmaken. Wat je plannen voor de dag ook mogen zijn, de angst is daar, om je te ontmoedigen. Niet alleen dat, het nodigt je uit om de andere kant op te rennen.

Daarom is het belangrijk dat je weet hoe je de rampzalige gedachten die je dag verpesten, kunt onderdrukken zodra ze beginnen. Dat komt omdat zulke gedachten er niet per ongeluk zijn en zich makkelijk in je interne dialoog kunnen integreren terwijl je nog in bed ligt.

In feite zijn er technieken om met je mentale rommel om te gaan. Ze helpen je obsessieve gedachten te vermijden, zowel wanneer je wakker wordt als voordat je naar bed gaat.

Cirkelredeneringen kunnen verergeren door in bed te blijven liggen. Dit komt omdat het enige wat je daar kunt doen is denken. Je wordt een makkelijke prooi voor angstgevoelens als je wakker wordt en half wakker in bed blijft liggen. Dus als je de tekenen kunt opmerken die je vertellen dat je angst toeneemt, is het tijd om op te staan.

Verandering van plannen – dezelfde plannen

Vermijden is een strategie die je angst alleen maar zal doen toenemen. Deze situaties gaan meestal niet gepaard met iets specifieks dat de activering ervan kan uitlokken, zoals het tegenkomen van een giftige slang of een gepland bezoek aan de tandarts.

Angst kan je doen geloven dat je bepaalde plannen niet moet doorzetten. Dit komt omdat de catastrofale gedachten in een lus blijven hangen, als een soort gebroken plaat. Ze zijn zo hardnekkig dat je begint te geloven dat je niet in staat zult zijn om bepaalde uitdagingen te overwinnen.

Je zou kunnen besluiten om bepaalde dingen die je had gepland niet te doen als gevolg van je angst vermijdingsmechanisme. Dit alleen zal je angst op de lange termijn echter niet verminderen. In plaats daarvan zal het je aanmoedigen om hetzelfde te doen de volgende keer dat je je angstig voelt. Helaas zal het niet vervullen van je doelen je gevoel van eigenwaarde verder ondermijnen.

Daarom, ook al is het moeilijk om wakker te worden met angst, het vermijden van je dagelijkse activiteiten zal je situatie alleen maar verergeren. Hoe dat zo? Omdat je dagelijkse verplichtingen zich alleen maar zullen opstapelen als je ze niet aanpakt.

Het beste om je angst te verminderen is om je demonen onder ogen te zien, zelfs als dat je angstig maakt. Vaak zijn de obstakels die je waarneemt makkelijker aan te pakken dan je denkt, dus je bent niet zo kwetsbaar als je jezelf voorstelt.

Koffie, zonder melk en zonder koffie

Een typische ochtendroutine begint vaak met een kop koffie. Je moet in gedachten houden dat cafeïne een stimulerend middel is dat je hartslag verhoogt. Dit kan worden aangezien voor een fysiologische manifestatie die fysiek vergelijkbaar is met angst.

Cafeïne kan heel positief zijn voor je lichaam als starter, maar het kan in je nadeel werken als je psychisch onrustig bent. Dit komt omdat je je hart niet sneller moet laten kloppen in een staat van angst. Het zou een cascade-effect kunnen hebben op je toch al verhoogde ademhaling, overvloedig zweten, en in elk ander eng lichamelijk symptoom.

Daarom zou ochtendangst een teken moeten zijn dat koffie die dag niet je vriend is.

De natuurlijke effecten van cafeïne stimuleren een groot aantal sensaties, zoals je hart dat sneller klopt, je lichaam dat warmer wordt, je ademhalingsfrequentie die toeneemt – allemaal dingen die angst nabootsen.”

-Susan Bowling-

Een vrouw leest de krant

Laat ijdelheid je bondgenoot zijn

Je persoonlijke verzorging bijhouden is de laatste aanbeveling om ochtendangst te voorkomen en je hele dag te verkwisten. Goede hygiënische gewoonten zijn eenvoudige activiteiten die je kalmeren.

Dus als je angstig wakker wordt, moet je je toevlucht nemen tot actieve en bewuste strategieën om het te confronteren. Angst is een mengeling van rampgedachten, irrationele en negatieve gedachten die je overtuigen van je waardeloosheid. Ze kleineren je. Je bent dus in gevaar, omdat je niet in staat bent te beseffen dat het allemaal een leugen is.

Je eerste instinct is dus om weg te rennen van alles wat pijnlijk is en je te verbergen op een warme, comfortabele plek tegen dergelijke schadelijke omstandigheden. Deze eenvoudige gebaren zullen een belangrijke invloed hebben op je gevoelens. Ze zullen je zelfeffectiviteit aantasten. Tot slot lijkt het relevant om te vermelden dat mensen niet worden geboren terwijl ze weten hoe ze hun angst moeten beheersen.

Ochtendangst is een symptoom van een stoornis die iemand niet alleen onder ogen hoeft te zien. Je zou in therapie moeten gaan als de angst je algehele sociale, gezins-, emotionele en beroepsmatige functioneren beïnvloedt. Wellicht ook interessant voor jou

Miracle Morning: ochtendroutine om succes te bereiken
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Miracle Morning: ochtendroutine om succes te bereiken

In dit artikel gaan we je vertellen over de Miracle Morning-routine, dit is een uitstekende ochtendroutine voor een gezond leven.