Hoe lang duurt het gevoel van verliefd worden?

We zijn allemaal wel eens verliefd geworden en er is geen twijfel over dat het een ongelooflijk gevoel is. Het kan echter ook een kwellend gevoel zijn als het niet beantwoord wordt. In dit artikel zullen uitleggen wat er gebeurt als we verliefd worden, op basis van het meest gepubliceerde onderzoek.
Hoe lang duurt het gevoel van verliefd worden?

Laatste update: 16 maart, 2020

Verliefd worden is een emotionele toestand die wordt gekenmerkt door een gevoel van vreugde, vervulling en tevredenheid, veroorzaakt door aantrekking tot iemand. Deze fase verandert je bewustzijn enigszins, waardoor het je lichaam zodanig beïnvloedt dat je soms beslissingen neemt waar je later spijt van krijgt. Hoe lang duurt het gevoel van verliefd worden echter?

Seksuele aantrekkingskracht komt voorafgaand aan verliefd worden. Je voelt verlangen naar de andere persoon, vanwege de activering van bepaalde hersengebieden die reageren op stoffen die feromonen worden genoemd. De andere persoon zendt deze uit. Je zult ook biologische veranderingen in je eigen lichaam ervaren.

Een verliefd stel

Seksuele aantrekkingskracht

Je lichaam zal verschillende stoffen afscheiden als er een stimulans is die je aantrekt (de persoon of het idee om deze dicht bij je te hebben). Er is een toename van testosteron of oestrogeen. Dit verhoogt op zijn beurt het verlangen. Dit verlangen zal vervolgens leiden tot een toename van adrenaline, glucose en fenylethylamine.

Deze neurotransmitters activeren in je lichaam wanneer je seksuele aantrekkingskracht voelt. Het verhoogt je hartslag, het laat je zweten en het bereidt je organen voor op seksuele reactie en het daaruit voortvloeiende genot.

Volgens sommige onderzoekers kan dit gevoel van onbeheersbaar verlangen naar de ander ongeveer twee jaar duren. Rond deze tijd is er een afname van de hormonen gekoppeld aan dit verlangen. Dit overlapt echter met de toename van een ander hormoon, bekend als het liefdeshormoon oxytocine.

Het gevoel van verliefd worden

Als je verliefd bent kan dit je zenuwachtig maken. Ook kun je bleek worden of juist blozen ervaren. Daarnaast kun je ongemak voelen, beginnen te stotteren en de controle over je emoties verliezen. Maar waarom gebeurt dit?

Talrijke studies ondersteunen dat verliefd worden in veel opzichten een verslaving is. Het omvat ontwenningsverschijnselen en overmatige verwennerij.

Neurobiologie en verliefd worden

Wanneer je naar iemand verlangt, activeert je zenuwstelsel je endocriene systeem om je voor te bereiden op seks. De afwezigheid van de ander en het daaropvolgende onvermogen om je verlangens te bevredigen, leidt tot de remming van dit verlangen.

De prefrontale gebieden van de hersenen remmen de impuls. Samen met de toename van fenylethylamine, vasopressine en andere hormonen, produceert het dopamine in grote hoeveelheden totdat het endorfines uitscheidt.

Dit alles veroorzaakt een onbalans in verschillende systemen, zoals in de dopaminerge circuits. Deze onmogelijkheid om het verlangen te bevredigen leidt tot een afname van serotonine. Dit veroorzaakt op zijn beurt onder andere:

  • een gebrek aan interesse in activiteiten
  • slapeloosheid
  • verminderde eetlust
  • verminderde concentratie

De toename van acetylcholine leidt op zijn beurt tot obsessieve en terugkerende gedachten over de persoon naar wie je verlangt. We hebben het hier over dwangmatig gedrag, Denk bijvoorbeeld aan constant naar hun foto’s kijken of steeds controleren of ze je een berichtje hebben gestuurd.

Oxytocine

Oxytocine is een hormoon dat de hersenen uitgescheiden in de hypothalamus. Hoewel mannen en vrouwen beide oxytocine produceren, is de productie ervan hoger bij vrouwen en neemt deze toe tijdens orgasme, bevalling en borstvoeding.

Bij zowel mensen als dieren houdt deze stof verband met genegenheid. Dus, hoe meer oxytocine, hoe meer beschermend een mens of dier is. Op dit punt komen naast de aantrekkingskracht ook tederheid en genegenheid tevoorschijn.

Je begint de behoefte te voelen om lange tijd samen te zijn, om over de andere persoon te waken en dat de andere persoon je gevoelens beantwoordt. Als hij of zij dat doet, zullen beiden sterke gevoelens ervaren, gewoon door in elkaars aanwezigheid te zijn.

Hoe lang duurt het gevoel van verliefd worden

Hoe lang duurt het gevoel van verliefd worden?

Rekening houdend met alle processen die een rol spelen bij deze verliefdheid, schat men dat de verliefdheid in het algemeen van korte duur is, variërend van een kwestie van weken tot een jaar.

Interessant is dat er een verband lijkt te bestaan tussen de leeftijd van de geliefden en de duur van de verliefdheid. Hoe jonger ze zijn, hoe korter de verliefdheid duurt, maar tegelijkertijd, hoe intenser het is.

Desondanks kan de verliefdheid langer duren. Rekening houdend met het feit dat het bestaat uit seksueel verlangen en positieve genegenheid en zorg, moet je proberen deze aspecten zo lang mogelijk levend te houden.

Wanneer je echter overgaat naar een meer gevestigde liefdesfase, betekent dit niet dat je lichaam niet sterk kan reageren en je de sterke seksuele gevoelens kan geven die je in het begin hebt ervaren.

Verliefd worden is een combinatie van sterke seksuele aantrekkingskracht en de onevenwichtigheden van het lichaam. Naarmate je contact met de ander toeneemt, maakt dit plaats voor een intiemere band. Je begint de andere persoon beter te leren kennen en je denkt na of je bij elkaar wilt blijven of niet.

De initiële seksuele aantrekkingskracht wordt versterkt door de fysieke gehechtheid en het resultaat is dat je verliefd wordt. Na deze fase heb je de mogelijkheid om nog verder te gaan.

Volgens experts begint de liefdesband verder te groeien als je vindt dat de andere persoon waarden en een persoonlijkheid heeft die verenigbaar zijn met die van jou.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Pinto, B. (2002). La psicología del amor. Departamento de Psicología de la Universidad Católica Boliviana “San Pablo”

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.