Hoe kun je stoppen om jezelf met anderen te vergelijken?

In dit artikel leggen we uit hoe je kunt stoppen om jezelf met anderen te vergelijken, iets dat voor veel mensen een probleem is.
Hoe kun je stoppen om jezelf met anderen te vergelijken?

Laatste update: 19 oktober, 2021

Jezelf vergelijken met anderen is niet per se slecht. In feite wordt het vaak beschouwd als een essentieel en onvermijdelijk proces in onze dagelijkse routines. Het probleem doet zich voor wanneer het terugkerend wordt en je persoonlijke waarde begint te bepalen.

Je zou bijvoorbeeld kunnen ontdekken dat je jezelf moet waarderen in relatie tot anderen om je beter te voelen over jezelf. Bovendien kun je er ook je prestaties en mislukkingen mee vergelijken.

Als gevolg daarvan zou je je waarde kunnen bepalen door de vergelijkingen die je maakt. Dit doet je niet alleen pijn, maar is ook niet eerlijk tegenover jezelf, omdat je humeur er in hoge mate van afhangt.

Vervolgens geven we je enkele dwingende redenen om jezelf niet meer met anderen te vergelijken. We vertellen je ook hoe je dat moet doen.

Vrouw met afgunst

Redenen om te stoppen met jezelf met anderen te vergelijken

Enkele van de negatieve gevolgen die kunnen optreden als je jezelf met anderen vergelijkt, zijn de volgende:

  • Je verspilt tijd. Wanneer je jezelf constant vergelijkt met anderen, focus je op wat je niet hebt, in plaats van op wat je wel hebt en kan versterken. De vergelijking betekent ook dat je je concentreert op een andere persoon die niets met jou te maken heeft. In feite is hun persoonlijke verhaal totaal anders, dus het heeft weinig zin om jezelf met hen te vergelijken. Houd er daarom rekening mee dat de enige manier om te verbeteren is door je op jezelf te concentreren.
  • Je verzwakt je zelfrespect. Als je jezelf met anderen vergelijkt, denk je dat je leven of je situatie minder gunstig is dan dat van anderen in het algemeen. Het kan er ook toe leiden dat je je prestaties, je sterke punten, je kwaliteiten, enz. onderschat. Op de lange termijn zal dit je veiligheid en waardigheid ondermijnen, waardoor je jezelf afwijst.
  • Je humeur wordt slechter. Vergelijkingen, wanneer ze slecht uitpakken zijn, hebben meestal een negatieve invloed op hoe je je voelt. Dat komt omdat ze je aandacht richten op wat je niet hebt of de fouten die je hebt gemaakt.
  • Het voorkomt dat je gezonde relaties aangaat. Als je jezelf constant met anderen vergelijkt en probeert beter te zijn dan zij, zal het moeilijk voor je zijn om duurzame en kwalitatieve relaties op te bouwen. Vergelijking wekt zelfs vaak gevoelens van afgunst en concurrentie op met andere mensen die dichtbij je staan.

Tips om jezelf niet meer met anderen te vergelijken

Het zal niet gemakkelijk zijn om deze gewoonte te doorbreken, vooral omdat het een geautomatiseerd proces is geworden. Met wat oefening en beetje bij beetje is het echter mogelijk. Deze tips kunnen je helpen.

1. Accepteer dat je jezelf vergelijkt met anderen

Als je niet in staat bent te erkennen dat je je leven leeft waarbij je jezelf vergelijkt met anderen, zul je niets oplossen. Daarom is de eerste stap om deze realiteit te accepteren. Het klinkt eenvoudig, maar dat is het niet. Daarom is het essentieel dat je alert bent, zodat je actie kunt ondernemen.

2. Wees je bewust van de schade die je jezelf aandoet

Denk na over de effecten die vergelijkingen met anderen op jou hebben. Hoe laten ze je voelen? Waartoe leiden ze je? In feite bezorg je jezelf onnodig ongemak terwijl de ander volledig negeert wat je doet.

3. Verminder je tijd op sociale media

Dit advies lijkt u misschien vreemd, maar tegenwoordig hebben sociale netwerken een groot gewicht in je dagelijks leven. Op deze platforms laten de meeste mensen alleen de positieve aspecten van hun leven zien, waardoor de indruk wordt gewekt dat ze geen problemen of moeilijkheden hebben.

Daarom is het gemakkelijk om in de val te lopen door te geloven dat je niet in orde bent of dat je niet goed genoeg bent.

In werkelijkheid heeft niemand de neiging om zijn gebreken, zwakheden of problemen op sociale netwerken te tonen. Daarom worden vergelijkingen op dit gebied gevormd door illusies. Om deze reden raden we aan om je tijd op deze platforms te beperken om jezelf niet meer met anderen te vergelijken.

4. Focus op leren, in plaats van concurreren

Niemand is perfect. Sterker nog, je slecht voelen als je jezelf met anderen vergelijkt, is een teken dat je niet nederig genoeg bent om te accepteren dat het mogelijk is om van iemand anders te leren.

Daarom, als je jezelf gaat vergelijken, moet het vanuit een houding van leren en inspiratie zijn. Zo zal de vergelijking, in plaats van je ongemak te bezorgen, lonend en verrijkend zijn.

5. Sluit vrede met imperfectie

We herhalen, niemand is perfect. Noch zal iemand van ons dat ooit zijn. Dat komt omdat we onszelf altijd kunnen leren en verbeteren. Om een voller leven te hebben, moet je een goede houding kunnen ontwikkelen ten opzichte van je fouten en nederlagen. Alleen dan kun je het beste uit hen halen en ervan leren.

Door jezelf te vergelijken met anderen, neem je afstand van de mogelijkheid om te blijven leren. Bovendien handhaaf je de valse illusie dat je de ander nodig hebt om minderwaardig te zijn om je goed te voelen over jezelf.

trieste vrouw

6. Vraag jezelf af waar je heen wilt

Een van de belangrijkste aspecten is om duidelijk te zijn over wat je wilt bereiken. Vraag jezelf af wat je doelstellingen en doelen zijn in relatie tot je waarden. Bedenk vervolgens hoe je ze kunt bereiken. Wat ga je bijvoorbeeld doen om je beter uit te drukken of meer georganiseerd te zijn? Welke stappen moet je volgen om je doelen te bereiken?

In feite gaat het erom dat je je op jezelf concentreert, in plaats van op anderen. Het betekent dat je je tijd moet besteden aan wat je kunt doen om je doelstellingen te bereiken. Misschien wil je er ook een paar bekijken om te zien of ze moeten worden aangepast.

Stoppen om jezelf te vergelijken met anderen is niet eenvoudig. Het is echter altijd de moeite waard. Het helpt je om van het voelen van een duidelijk gebrek aan iets over te gaan naar een betere relatie met jezelf. Het soort relatie waarin je een goede vriend voor jezelf bent in plaats van je belangrijkste vijand.

Als je echter het gevoel hebt dat deze situatie je overweldigt, aarzel dan niet om psychologische hulp te zoeken. Een specialist in de geestelijke gezondheidszorg biedt je de juiste hulpmiddelen om te stoppen met jezelf met anderen te vergelijken. Wellicht ook interessant voor jou

Je kunt het verleden niet veranderen, maar het heden ligt in jouw handen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Je kunt het verleden niet veranderen, maar het heden ligt in jouw handen

Leven in het heden brengt je dichter bij het bewandelen van het pad naar geluk. Het verleden en de toekomst zijn illusies die je blokkeren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.