Hoe kun je kinderen assertiviteit aanleren?

Als je jouw kinderen assertiviteit leert, leren ze succesvoller te communiceren. Dit voorkomt dat hen ideeën worden opgelegd waar ze het misschien niet mee eens zijn. Op hun beurt zullen ze leren hun ideeën niet aan anderen op te leggen.
Hoe kun je kinderen assertiviteit aanleren?

Laatste update: 17 december, 2023

Kinderen zijn als blanco doeken. Ze kunnen hun eigen schilderij maken met de waarden en vaardigheden die ze zich eigen maken. In dit artikel vertellen we je wat assertiviteit is en hoe je het kinderen kunt aanleren.

Wat is assertiviteit?

Assertiviteit is het vermogen om met gezond verstand te reageren op elk soort situatie. Met andere woorden, om niet met geweld of agressie te reageren, maar passief. In feite bedoelen we met een assertief persoon dat hij of zij empathisch is en in staat om op een verstandige manier te reageren.

Bovendien uiten ze hun emoties en gaan ze respectvol met anderen om. Ze zijn niet geneigd tot agressieve uitbarstingen en slagen erin om in elke individuele situatie goed in te schatten welke aanpak nodig is.

Assertiviteit houdt het midden tussen passiviteit en agressie. Met andere woorden, het valt ergens tussen het kind dat zich gemakkelijk laat onderwerpen zonder rekening te houden met zijn eigen behoeften en het agressieve kind dat niet bijzonder empathisch of tolerant is en geen rekening houdt met de meningen en gevoelens van anderen.

Twee kinderen praten met elkaar

De voordelen van het aanleren van assertiviteit aan kinderen

Assertiviteit maakt het makkelijker voor kinderen om zich te ontwikkelen in een omgeving die hen accepteert en hen aanmoedigt om hun talenten te verkennen. Bovendien helpt het hen om begrepen te worden en geeft het hen zelfvertrouwen. Assertiviteit stelt kinderen in staat om:

 • Hun emoties, ideeën en meningen te communiceren.
 • Hun eigen rechten verdedigen en die van anderen respecteren.
 • Niet gemakkelijk beïnvloedbaar zijn door anderen.
 • Geen schuldgevoelens ervaren.
 • Respectvol en tolerant zijn. Ze zullen echter niet onderdanig of overdreven passief zijn.
 • Nee kunnen zeggen tegen situaties die schadelijk kunnen zijn. Dit komt omdat ze niet gemakkelijk beïnvloed zullen worden door anderen.
 • Bang zijn voor wat anderen zeggen en hun mening op een onbevooroordeelde manier delen.
 • Kunnen luisteren naar de mening van anderen en deze accepteren.
 • Een grotere tolerantie hebben voor allerlei houdingen, gedragingen, meningen en adviezen.
 • Vermijden anderen te manipuleren en staan ook niet toe dat anderen hen manipuleren.
 • Hun emoties afstemmen op hun ideeën, waarden en persoonlijke ethiek.
 • Evenwicht en emotioneel bewustzijn cultiveren.
 • Oefenen in zelfregulatie.

Kinderen assertiviteit aanleren

Nu je de vele voordelen van assertiviteit kent, zullen we je vertellen hoe je het je kinderen kunt aanleren. Zo kunnen ze gelukkig en emotioneel gezond opgroeien.

Wees een voorbeeld voor hen

Om kinderen assertiviteit te leren, moeten ze de volwassenen om hen heen dit zien tonen. Daarom moet je aandacht besteden aan hoe je omgaat met, communiceert met en omgaat met anderen, want je kinderen doen je na.

Creëer een geschikte communicatieve omgeving

Kinderen moeten begrijpen dat ze open kunnen communiceren en hun gevoelens op een natuurlijke en oprechte manier kunnen uiten. En dat ze over hun zorgen en problemen kunnen praten zonder bang te zijn dat ze belachelijk worden gemaakt of zich kwetsbaar voelen. Daarom moet je een assertieve omgeving creëren waarin ze zich op hun gemak voelen om over hun gevoelens en emoties te praten.

Bied ze hulpmiddelen

Het is belangrijk om je kinderen hulpmiddelen te geven waarmee ze zich kunnen uiten en duidelijk kunnen praten. Natuurlijk moeten ze leren om dit met respect en tolerantie te doen. Zoek daarom naar de meest respectvolle manieren die je kunt vinden om ze te helpen zich goed uit te drukken.

A mother and her child.

Onderhandelen

Je laat je kinderen zien hoe ze conflicten moeten oplossen door ze te leren wanneer ze moeten onderhandelen en wanneer ze moeten toegeven. Ze zullen deze vaardigheid hun hele leven lang gebruiken, niet alleen in hun persoonlijke leven maar ook in hun sociale en professionele leven.

Zeg nee als het nodig is

Veel mensen zijn niet goed in nee zeggen omdat ze denken dat het betekent dat ze de ander aanvallen of negeren. Dat is echter niet noodzakelijkerwijs het geval. Ook kinderen moeten leren dat ze hun eigen mening kunnen geven. Bovendien, als ze iets niet willen doen, moeten ze dat kunnen weigeren zonder zich schuldig te voelen.

“Als je geen empathie kunt opbrengen en geen effectieve relaties kunt hebben , dan maakt het niet uit hoe slim je bent, dan kom je niet ver .”

Daniel Goleman

Je kinderen assertiviteit aanleren zal hen helpen om actieve, in plaats van passieve, individuen te worden. Op deze manier kunnen ze zichzelf en hun ideeën verdedigen. Bovendien zullen ze hun ideeën aan niemand hoeven op te dringen. Ook zullen ze niet toestaan dat ideeën aan hen worden opgelegd.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • De Lestrade, A., Docampo, V. (2020). La Gran Fábrica De Las Palabras. Girona: Tramuntana Editorial.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.