Hoe kun je eenzaamheid herkennen?

Eenzaamheid is een van de ergste gevoelens die een mens kan ervaren. Bovendien kan het, als je er langdurig last van hebt, schadelijk zijn voor de gezondheid. Hier leggen we uit hoe je het kunt herkennen en wat je eraan kunt doen.
Hoe kun je eenzaamheid herkennen?

Laatste update: 13 juli, 2022

Langdurige gevoelens van eenzaamheid (Spaanse link) kunnen de gezondheid negatief beïnvloeden. Specialisten beweren zelfs dat het effect van eenzaamheid en isolement even schadelijk kan zijn als het roken van 15 sigaretten per dag. Daarom is het van levensbelang eenzaamheid te herkennen, zodat er actie ondernomen kan worden.

Op een bepaald moment in je leven heb je waarschijnlijk korte gevoelens van eenzaamheid ervaren. Vooral op kritieke momenten als je een geliefde verloren hebt, naar een nieuwe stad verhuisd bent, of van school of baan veranderd bent.

In dit soort situaties is het normaal om je alleen te voelen, maar je bent geneigd er na verloop van tijd overheen te komen. Er zijn echter mensen die zich langdurig chronisch eenzaam voelen.

Eenzaamheid herkennen

Laura Alcock-Fergurson, uitvoerend directeur van de Campaign to End Loneliness (Engelse link), zegt: “Eenzaamheid gaat over het niveau van verbondenheid dat je hebt, gelijk aan het niveau van verbondenheid dat je wilt.”

Bovendien voegt Alcock-Fergurson eraan toe dat eenzaamheid een lichamelijke sensatie is, net als honger of dorst, maar in dit geval is de behoefte de verbinding met een ander.

We hebben allemaal wel eens eenzaamheid ervaren en we weten hoe het aanvoelt. Het veroorzaakt gevoelens van diep onbehagen. Als gevolg daarvan is het belangrijk om het te overwinnen, met het scheppen van gezonde en verrijkende banden.

Vrouw bij een meer
Je eenzaam voelen beïnvloedt je stemming.

Tekenen van eenzaamheid

Het is niet altijd gemakkelijk om de symptomen van eenzaamheid te herkennen, want niet iedereen ervaart het op dezelfde manier. Dat gezegd hebbende, vertonen degenen die zich eenzaam voelen meestal de volgende tekenen:

 • Onzorgvuldigheid in hun uiterlijk of persoonlijke hygiëne.
 • Zich ‘nutteloos’ voelen.
 • Slechte voeding.
 • Veranderingen in hun routine, zoals veel later dan gewoonlijk beginnen op te staan.
 • Moeite om zich op een diep en intiem niveau met anderen te verbinden. Ze hebben misschien vrienden en familieleden, maar hun mate van verbondenheid met hen is oppervlakkig.
 • Gebrek aan goede vrienden of ‘beste vrienden’. Ze kunnen ook het gevoel hebben dat niemand hen echt begrijpt.
 • Diepe gevoelens van isolement, die blijken uit hun gedrag. Bijvoorbeeld, in een bijeenkomst met veel mensen, op het werk of op school, kunnen ze zich afzonderen en zich losmaken van de rest. Het is alsof ze in hun eigen onbreekbare bubbel zitten.
 • Gevoelens van onzekerheid en laag gevoel van eigenwaarde. Ze kunnen het gevoel hebben dat ze niet goed genoeg zijn.
 • Vermoeidheid of moeheid als ze proberen te socialiseren.

Oorzaken van eenzaamheid

Er zijn veel oorzaken voor je eenzaam voelen. De ervaring hangt vaak af van de levensfase, persoonlijkheidskenmerken, en persoonlijke ervaringen.

Bijvoorbeeld, een oudere persoon zal zich eerder eenzaam voelen omdat hij of zij rouwt om de dood van zijn of haar langdurige partner. Anderzijds is het gebruikelijker dat een jongere zich eenzaam voelt als hij naar een andere stad verhuist om naar de universiteit te gaan.

Alcock-Fergurson bevestigt dat er verschillende soorten eenzaamheid zijn. Je lijdt bijvoorbeeld aan emotionele eenzaamheid als je het gezelschap van een bepaalde persoon mist. Wil je echter een band met een grotere groep mensen, dan ervaar je misschien sociale eenzaamheid.

Trieste man
Eenzaamheid kan isolatie en een gevoel van sociale ontkoppeling veroorzaken.

Gevoelens van eenzaamheid oplossen

Eenzaamheid is in verband gebracht met depressie, slaapproblemen, hoge bloeddruk, psychologische stress, en andere geestelijke gezondheidsproblemen. Daarom is het van essentieel belang er iets aan te doen.

De liefdadigheidsinstelling voor geestelijke gezondheid, Mind, raadt mensen die zich eenzaam voelen aan een activiteit op te pakken die ze met een groep kunnen delen. Idealiter zou die overeen moeten komen met een hobby die hen interesseert.

Zo komen ze in contact met mensen met dezelfde smaak. Een paar voorbeelden zijn kook- of danslessen. Bovendien zijn er veel apps die erop gericht zijn mensen te helpen vrienden te vinden.

Als je denkt te herkennen dat er bij een geliefde eenzaamheid speelt, is de meest geschikte oplossing om met hem of haar te praten. Probeer een gesprek aan te knopen en te ontdekken hoe ze zich voelen. Dit is ook een gelegenheid om contact met hem of haar te maken en hem of haar te helpen zich niet zo alleen te voelen.

Als je ten slotte het gevoel hebt dat je inspanningen geen succes hebben gehad, probeer hem of haar dan aan te moedigen psychologische therapie te volgen. Daar zullen ze aan hun problemen kunnen werken en een eind maken aan hun eenzaamheid.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Lagarde, M. (2012). La soledad y la desolación. Consciencia y Diálogo Anales sobre temas de Ciencias Humanas.
 • Montero, M., Lena, L., & Sánchez-Sosa, J. J. (2001). La soledad como fenómeno psicológico: un análisis conceptual. Salud mental24(1), 19-27.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.