Hoe kun je je immuunsysteem versterken?

Hoe kun je je immuunsysteem versterken?

Laatste update: 04 maart, 2018

Ergens immuun voor zijn betekent ertegen beschermd zijn. En dat is het doel van het immuunsysteem. Het is de natuurlijke afweer van het lichaam om infecties te bestrijden. Heb je dan ook een zwak immuunsysteem, dan neemt het vermogen van je lichaam om infecties aan te pakken af. Je wordt kwetsbaarder voor bepaalde ziekten. Je immuunsysteem versterken is daarom belangrijk. Lees hieronder hoe je dit op natuurlijke wijze kunt doen.

Hoe werkt het immuunsysteem?

De belangrijkste cellen van het immuunsysteem worden leukocyten of witte bloedcellen genoemd. Dus wanneer het organisme een bedreiging detecteert, worden deze cellen gemobiliseerd en reizen ze door de bloedbaan totdat ze de schadelijke focus bereiken. Hun functie is om het beschadigde weefsel te repareren, te dienen als een barrière om de infectie te beheersen en algogene stoffen te produceren die de pijn bevorderen.

Ontsteking is de manier waarop het immuunsysteem infecties behandelt, of ze nu worden veroorzaakt door bacteriën, schimmels, virussen, protozoa of prionen. Je immuunsysteem detecteert de deeltjes die schadelijk zijn voor je gezondheid. Later, als reactie op hun invasie, reageert het door ze aan te vallen en te vernietigen. De zwelling daalt alleen als de dreiging verdwijnt.

Witte bloedcel tussen de rode bloedcellen

Als het immuunsysteem niet goed werkt…

Als het immuunsysteem wordt aangetast, zijn er veel negatieve gevolgen voor het lichaam. Immuundeficiëntie is hier één van. Immuundeficiëntie zorgt ervoor dat de natuurlijke bescherming en afweermechanismen minder actief zijn dan normaal.

Een ander negatief gevolg is de opkomst van bepaalde auto-immuunziekten, die ervoor zorgen dat het immuunsysteem de gezonde cellen van het eigen lichaam aanvalt. Het organisme kan niet langer differentiëren tussen zijn eigen weefsels en de ziekteverwekkers. En omdat het verward is, tast het lichaamsdelen aan die gezond zijn. Er zijn meer dan tachtig soorten auto-immuunziekten. Hoewel in veel gevallen hun oorzaken onbekend zijn, wordt aangenomen dat ze een sterke erfelijke component hebben. Ook komen auto-immuunziekten vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Je immuunsysteem versterken: tips

Net zoals er interne factoren zijn die het goed functioneren van het lichaam verstoren, zijn er bepaalde externe factoren waar we wat meer invloed op hebben. Je kunt dan ook ingrijpen en deze externe factoren wijzigen om je immuunsysteem te versterken. Wat zijn deze factoren?

Een uitgebalanceerd dieet

Dit is de belangrijkste factor om je immuunsysteem te versterken. Je dieet moet goed uitgebalanceerd zijn. Dat betekent dat je in de juiste mate alle voedingsstoffen consumeert die je lichaam nodig heeft.

Een uitgebalanceerd dieet omvat enkelvoudig onverzadigde vetten (noten, zalm, tonijn, olijfolie), zuivelproducten, eiwitten, koolhydraten, vitamines, mineralen en minstens vijf porties fruit en groenten per dag. Andere voedingsstoffen die je dieet kunnen aanvullen en je immuunsysteem versterken zijn:

  • Vitamine E aanwezig in tarwekiemolie, zonnebloemolie, saffloerolie (of distelolie), maïs en sojabonen. Je kunt het ook vinden in amandelen, pinda’s en hazelnoten, of in groene bladgroenten, zoals spinazie.
  • Vitamine C – in grote hoeveelheden aanwezig in groenten zoals kool en broccoli, maar ook in vruchten zoals sinaasappels, grapefruits, guave en citroenen.
  • Vitamine A – zit in melk, boter en cheddar. Ook in groenten, zoals wortels of kool.
  • IJzer – wordt gevonden in mager rood vlees, zoals kalfsvlees of rundvlees, schaaldieren, lever en eieren.
  • Zink en selenium – veel aanwezig in rundvlees, kalkoen en kip. Evenals in garnalen, kreeft en in de meeste vissoorten. Het goede is dat deze mineralen aanwezig zijn in bijna alle voedingsmiddelen die mensen op regelmatige basis consumeren.
Vrouw eet salade om haar immuunsysteem te versterken

Vermijd infecties

In veel gevallen zijn persoonlijke hygiëne en voedselhygiëne nergens te bekennen. De hele dag door raken we met onze handen van alles aan: deurknoppen, toiletborstels, computertoetsenborden… Hierdoor kunnen alle mogelijke virussen of bacteriën die zich in de omgeving bevinden, ons bereiken. Daarom moet je je handen grondig wassen voordat je iets in je mond stopt. Hoewel het vanzelfsprekend lijkt, is het belangrijk en een uitstekende manier om infecties te voorkomen.

Zo ook, hoewel voedsel door een voedselveiligheidssysteem gaat, is het ten zeerste aan te raden om fruit en groenten goed te wassen voordat je ze consumeert. Water en azijn gebruiken is meestal voldoende. Evenzo is het raadzaam om vlees en vis altijd goed gekoeld te bewaren, tot op het moment van bereiding, om bederf te voorkomen.

Doe aan sport

Een andere gewoonte die in je voordeel kan werken, is om minstens drie keer per week dertig minuten per dag aan lichaamsbeweging te doen. Deze regelmaat houdt je spieren actief. Het helpt ook om meer zuurstof naar de cellen van je lichaam te brengen, waardoor ze hun functies beter kunnen vervullen.

Zorg ervoor dat je een activiteit doet waarbij je bijna alle spiergroepen van je lichaam gebruikt. Bijvoorbeeld zwemmen, tennissen, fietsen, rennen of gewoon wandelen. Al deze activiteiten bevorderen de coördinatie, flexibiliteit en volledige beweging van het lichaam.

Maar pas op! Want net zoals een sedentaire levensstijl de bloedsomloop schaadt en bepaalde hart- en vaatziekten bevordert, kan ook te veel beweging de kwetsbaarheid van je immuunsysteem vergroten. Het is nooit goed om je lichaam tot het uiterste te drijven en volledig uit te putten. Stel de training dan ook af op wat jouw lichaam aankan.

Meditatie en ontspanning

In veel gevallen hebben stress, angst of depressie de kracht om je vermogen om tegenslagen het hoofd te bieden te verminderen. Als je voortdurend en gedurende lange tijd gestrest, angstig of depressief bent, dan zal dit niet alleen je gemoedstoestand verstoren, maar ook je afweer verzwakken en het ontstaan van ziekten bevorderen.

Een goede manier om dit te voorkomen en je immuunsysteem te versterken is door yoga, tai-chi, mindfulness of meditatie te beoefenen. Dit zijn allemaal ontspanningsmethoden waarmee je je ademhaling kunt verbeteren. Als gevolg hiervan zal ook de balans tussen je geest en je lichaam verbeteren.

Vrouw mediteert en versterkt zo haar immuunsysteem

Je wordt voortdurend blootgesteld aan schadelijke stoffen: tabaksrook, milieuvervuiling, stof, aerosolen… Daarom is je immuunsysteem versterken de beste manier om schade aan je lichaam te voorkomen. Breng deze eenvoudige richtlijnen dan ook in de praktijk, je lichaam zal je er dankbaar voor zijn.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.