Hoe je ervoor kunt zorgen dat de tijd langzamer gaat

Hoe je ervoor kunt zorgen dat de tijd langzamer gaat

Laatste update: 06 september, 2017

Als je iemand die je liefhebt in de ogen kijkt, een seconde voordat je jouw lippen op die van hem of haar drukt, zal de tijd stil staan. Het voelt alsof alles langzamer gaat, alsof je kunt dromen en nooit wakker hoeft te worden. Later, als je je dit moment herinnert, zal het voelen alsof de tijd zo snel is gegaan.

Op een dag dat je slecht nieuws te horen krijgt, zoals dat er iemand overleden is, lijken de seconden zich tot een eeuwigheid te verlengen, en de tijd wordt voor je ogen traag en langzaam.

De perceptie van tijd

Je hebt chronologische tijd, en je hebt subjectieve tijd. Dit is je perceptie van tijd onder de invloed van een bepaalde gebeurtenis. Subjectieve tijd suggereert dat we een idee hebben van het verleden, het heden en de toekomst, en we dit idee gebruiken om de duur van gebeurtenissen te begrijpen en ze binnen een bepaalde periode te plaatsen.

“Slaap niet om te rusten, slaap om te dromen, want dromen zijn er om te worden vervuld.”
-Walt Disney-

Iemands gevoeligheid voor tijd kan ook invloed hebben op de resultaten van mentale taken, zoals het denken aan de oplossing voor een probleem, het nemen van beslissingen of het plannen van de toekomst. Psycholoog John Weardon beweert dat de perceptie van tijd verband houdt met geheugen en visie.

Tijd

Als het subjectief voelt alsof de tijd langzaam gaat, zul je meer dingen opmerken en ze beter onthouden.

In 1920 observeerde psycholoog Hudson Hoagland een relatie tussen de perceptie van tijd en lichaamstemperatuur. Op een bepaald moment, toen Hoagland’s vrouw ziek was en koorts had, ging hij een minuutje weg en voor zijn vrouw voelde dit alsof hij een eeuwigheid weg was geweest. Dus Hoagland liet haar iedere dag tot 60 tellen, en ze realiseerde zich dat hoe hoger de koorts was, hoe sneller ze telde. Met andere woorden, toen haar temperatuur omhoog ging, werd haar interne klok sneller.

Nieuwe ervaringen activeren neuronen

Neurowetenschapper David M. Eagleman is gespecialiseerd in de studie van fenomenen die verband houden met de perceptie van tijd van de menselijke hersenen. Hij deed een paar MRI’s en concludeerde dat wanneer een ervaring nieuw of verrassend is, de neuronale activiteit die verband houdt met het registreren van de ervaring toeneemt.

“Op een dag word je wakker en ontdek je dat je geen tijd meer hebt om te doen waar je van droomde. Nu is het moment. Onderneem actie.”
-Paulo Coelho-

Dit fenomeen komt voor omdat je meer aandacht besteedt aan nieuwe gebeurtenissen en meer details opslaat in je geheugen, die voller is met nieuwe ervaringen. Als je je een nieuwe ervaring herinnert, denk je dat die veel langer duurde dan werkelijk het geval was.

Stop de tijd, zodat je kan dromen

Je kunt de tijd niet stoppen, maar je kunt wel elke seconde optimaal benutten, zodat je je van elk moment bewust bent en voelt dat je leeft. Je leert van alles wat er om je heen gebeurt, of het nu goed of slecht is, en als je even de tijd neemt om hierbij stil te staan, kun je de les leren en onthouden.

Seconden, uren, dagen, weken, maanden en jaren gaan meedogenloos door, en je kunt ze niet stoppen. Wat je wel kunt doen is je hersenen helpen deze seconden, uren, dagen, weken, maanden en jaren langzamer te ervaren en jezelf laten dromen. Hier zijn enkele manieren om dit te doen:

Tijd
  • Stop nooit met leren. Door de wereld te verkennen met de nieuwsgierigheid van een kind, het stellen van vragen en veel te lezen, kun je je hersenen en je geheugen activeren, en zul je voelen dat de tijd langzamer gaat.
  • Ontdek nieuwe plekken. Het bezoeken van nieuwe plekken, het doorbreken van de routine, het reizen en het leren kennen van de wereld, zal je geest openstellen en je hersenen aan het werk zetten. Je hersenen bewaren alle informatie van de reis en ervaren tijd alsof het langzamer gaat.
  • Leer nieuwe mensen kennen. We bewegen altijd in dezelfde sociale kringen en creëren van daaruit onze routines. Vrienden, familie, kennissen en collega’s hebben de neiging om hetzelfde te blijven. Ga naar buiten en praat met nieuwe mensen, leer ze kennen en laat anderen jou leren kennen.
  • Volg je hart en je intuïtie. We denken vaak te veel na over de beslissingen die we nemen, en we realiseren ons niet dat hoe meer mogelijkheden we hebben, hoe meer verward we ons kunnen voelen. Volg je hart en je intuïtie, leer spontaan te zijn, droom en geniet van elk moment.
  • Je kunt een leven in één minuut dromen, en je kunt deze minuut verlengen met duizenden momenten. Het is mogelijk om je een ​​moment te herinneren, in je geheugen vast te houden en te onthouden hoe het rook, hoe snel je hart klopte en wie er bij je was.

“Bij jou zijn of niet bij jou zijn, zo meet ik mijn tijd.”
-Jorge Luis Borges-


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.