Hoe kom je tijdens een gesprek zelfverzekerd over?

Hoe kom je tijdens een gesprek zelfverzekerd over?

Laatste update: 09 juni, 2019

Soms is het heel belangrijk om zelfverzekerd over te komen tijdens een gesprek. Bijvoorbeeld als je moet onderhandelen of een moeilijke werksituatie onder ogen moet zien. Zelfvertrouwen is echter iets dat niet voor iedereen zo makkelijk te bereiken is.

Er zijn vele redenen waarom. Soms is het te wijten aan verlegenheid of een gebrek aan assertieve communicatieve vaardigheden. Andere keren is het te wijten aan het feit dat de persoon met wie we praten of de omstandigheden te veel druk op ons uitoefenen. Hoe dan ook, het is mogelijk om tijdens een gesprek zelfverzekerd over te komen.

Het geheim hiervan ligt in de volgende tips die je helpen om je zelfvertrouwen tijdens een gesprek te vergroten. Op deze manier zal de persoon met wie je praat niet merken hoe zenuwachtig of nerveus je bent.

Een man kan zich niet op zijn gemak voelen zonder zijn eigen toestemming.

-Mark Twain-

Door oogcontact te maken kom je zelfverzekerd over tijden een gesprek

Vaker wel dan niet spreekt lichaamstaal veel luider dan woorden. Je ogen zijn dus erg belangrijk. Je blik laat veel zien over hoe je je voelt. Een ontwijkende of grillige blik is een duidelijk teken van onveiligheid, dus vermijd het ten koste van alles.

Man en vrouw praten zelfverzekerd op de bank

Daarom moet je, om zelfverzekerd over te komen tijdens een gesprek, direct oogcontact maken. Kijk de andere persoon recht in de ogen. Dit betekent echter niet dat je je blik gefixeerd moet houden zonder te knipperen. Als je dit doet, kan de andere persoon geloven dat je hem of haar uitdaagt of agressief bent.

Het is mogelijk om je blik te trainen zodat je zelfvertrouwen uitstraalt. Kijk naar jezelf in de spiegel om je bewust te zijn van de manier waarop je naar anderen kijkt. Probeer op een natuurlijke manier naar iemand te kijken die je in de ogen kunt vertrouwen. Beetje bij beetje leer je bewust je oogcontact onder controle te houden.

De toon van je stem

We merken het misschien niet, maar onze toon is een ander element dat veel zegt over onszelf. Daarom is het raadzaam om je eigen stem te kennen en te leren omgaan met je eigen stem. Een goede oefening is om jezelf op te nemen en vervolgens naar de opname te luisteren, waarbij je er rekening mee moet houden dat je aandacht moet besteden aan alle details.

Iemand lijkt zelfverzekerd tijdens een gesprek als hij zijn boodschap overbrengt zonder te schreeuwen. Zorg ervoor dat mensen je horen, maar overschreeuw de andere persoon niet met je stem. Je kunt leren om je stem te moduleren door te oefenen. Het ontwikkelen van deze vaardigheid is iets dat je meer zelfvertrouwen geeft.

Goed articuleren

Letters in het hoofd komen uit de mond

Het is erg belangrijk om luid genoeg te spreken zodat de mensen je kunnen horen. Je publiek moet echter ook begrijpen wat je zegt. Onzekerheid kan je doen aarzelen, waardoor mensen denken dat het moeilijk voor je is om je uit te drukken. Het kan er ook voor zorgen dat je te snel gaat praten, wat ook niet goed is.

Gelukkig is een goede articulatie een andere vaardigheid die je kunt verwerven door te oefenen. Aarzel niet om te oefenen door elk woord dat je zegt te overdrijven. Dit helpt bij het ontwikkelen van de spraakspieren.

Deskundigen adviseren ook om tongbrekers met verschillende snelheden te zeggen. Een goede articulatie is een duidelijk teken dat je vertrouwen hebt in wat je zegt.

Het beste van het leven is conversatie, en het grootste succes is zelfvertrouwen, of perfect begrip tussen oprechte mensen.

Ralph Waldo Emerson

Houd je emoties buiten de deur

Man kijkt naar verlichte deur

Hoe wij een situatie waarnemen, kan ten koste gaan van ons zelfvertrouwen. Als je ervan overtuigd bent dat de persoon met wie je praat machtiger is dan jij, zul je je ongelooflijk nerveus voelen.

Het zal moeilijk zijn om zelfverzekerd over te komen tijdens een gesprek als je te veel druk op jezelf zet. Het enige wat je hoeft te doen is je best te doen en te onthouden dat alle mensen fouten maken.

Dat gezegd hebbende, je kunt voorkomen dat je er een rommeltje maakt door je goed voor te bereiden. Als er een specifieke persoon is die je nerveus maakt, associeer hem dan met een fictief personage dat je niet leuk vindt. Ook kun je proberen jezelf te zien als een acteur met wie die persoon in contact zal komen.

Op deze manier zul je geloven dat jij niet degene bent die met die persoon zal gaan praten, maar een versie van jezelf die je voor de gelegenheid hebt gemaakt. Dit zal je helpen om je emoties buiten de deur te houden en je in staat te stellen om alles beter aan te pakken.

Deze tips zullen je vast en zeker helpen om betere gesprekken te voeren in je dagelijkse leven. Probeer ze vandaag nog uit!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.