Hoe kleuren je emoties beïnvloeden volgens de kleurenpsychologie
Kleurenpsychologie is een wetenschap die onthult hoe verschillende tinten gedrag, stemming en emoties beïnvloeden. Dat wil zeggen, de relatie die zou kunnen bestaan tussen kleuren en de emoties die een persoon ervaart. Dit is een krachtig hulpmiddel in het bedrijfsleven en zelfs in de gezondheidszorg.
Rood stimuleert bijvoorbeeld de consumptie en blauw zorgt voor vertrouwen en welzijn, terwijl groen geschikt is voor medische ruimtes omdat het gerelateerd is aan ontspanning. Onze hersenen verwerken de visuele informatie die we binnenkrijgen, zodat deze een sterke impact heeft op ons dagelijks leven.
Relatie tussen kleuren en emoties
Kleurenpsychologie probeert te begrijpen hoe kleuren de emoties, percepties en gedragingen van mensen beïnvloeden. Hoewel marketing en reclame de terreinen zijn die het begrip van dit verband het meest hebben verdiept en benut, beschikken we vanuit wetenschappelijk oogpunt nog steeds niet over sluitende gegevens over dit onderwerp.
Aan de andere kant wijzen psychologen er ook op dat onze gevoelens over kleur vaak heel persoonlijk zijn en vaak verband houden met onze eigen ervaring. Desondanks is er één onbetwistbaar feit, en dat is dat de impact van kleur op ons leven niet iets is dat onderschat mag worden. Ondanks de lacune in het klinisch onderzoek, zijn er onthullende gegevens die we u zullen beschrijven.
Warme kleuren en emotionele intensiteit
Rood, oranje en geel zijn warme kleuren die intense en energieke emoties in ons opwekken. Ze hebben de neiging een breed spectrum aan sensaties en gevoelens te stimuleren die u bekend zullen voorkomen, zoals welzijn, vreugde, enthousiasme of warmte. Als een scenario deze tonaliteit misbruikt, kan het een zekere agressiviteit, ergernis of spanning oproepen.
Rood en kracht
Een van de meest intense en stimulerende kleuren die er bestaan is rood. Voor verkeersborden is er voor gekozen omdat we het associëren met gevaar en waarschuwing. De iets meer gedempte tinten worden echter traditioneel gekoppeld aan emoties zoals liefde, passie of sensualiteit.
Van hun kant geven heldere tinten ons een bepaald gevoel van macht, en daarom kunnen ze een emotionele en gedragsmatige reactie van dominantie uitlokken. Dat wil zeggen, het brengt niet alleen de perceptie van risico of waarschuwing naar ons over, het kan ook een bepaalde kracht in onze geest inboezemen.
Oranje en optimisme
Oranje wekt creativiteit en enthousiasme op en stimuleert sociale interactie. Bovendien weten experts in neuromarketing dat het een ideale kleur is voor scenario’s waarin veel mensen samenkomen. Vermindert prikkelbaarheid en werkt als facilitator voor verbinding.
Er wordt vaak beweerd dat oranje ons doet denken aan zonsondergangen en rustige herfstmiddagen. Dat bevredigende gevoel dat verankerd is in de natuurlijke omgeving zou voldoende kunnen zijn om vaak die positieve connotatie te krijgen in het emotionele universum van onze geest. Maar wij benadrukken dat het geen universele en algemene ervaring is; er zijn altijd uitzonderingen.
Geel en veiligheid
Geel is die primaire kleur die geluk kan opwekken of, omgekeerd, een zekere angst. Deze ambivalentie wordt verklaard door de intensiteit van zijn toon. Als deze hoog is en bijna grenst aan fosforescentie, kan dit opwinding en ongemak veroorzaken. In het meer gematigde bereik roept het echter gevoelens van hoop, positiviteit en enthousiasme op.
Geel geeft een gevoel van veiligheid (Engelse link) aan iedereen die het waarneemt. Merken als IKEA of UPS nemen het dus op in hun logo’s omdat het de aandacht trekt en omdat het vertrouwen bij hun consumenten kan wekken.
Misschien vind je dit artikel ook interessant: Kleurenpsychologie: betekenis en rariteiten van elke kleur
Koude kleuren en emotioneel evenwicht
Koude kleuren zijn kleuren die zich in het bereik bevinden dat van blauw naar groen gaat op de kleurencirkel. Ze worden geassocieerd met de natuur, het water en de lucht; Ze hebben de neiging emoties van kalmte, sereniteit en frisheid op te roepen, en zijn meestal het meest aantrekkelijk voor de algemene bevolking.
De sereniteit van blauw
Merken als Facebook, Ford of PayPal gebruiken blauw in hun afbeeldingen omdat ze gevoelens van vertrouwen, sereniteit en stabiliteit oproepen. Volgens een onderzoek van het bedrijf YouGov (Engelse link) is het de meest populaire kleur onder de wereldbevolking. En het is geen toeval. Dit inspireert vrede, elegantie en sereniteit.
Lichtere tinten worden als ontspannend ervaren, maar wanneer ze in intensiteit toenemen en verzadigd raken, krijgen ze energie. Donkerblauw drukt op zijn beurt, net als marineblauw, een bepaald gevoel van kracht en professionaliteit uit. Veel mensen associëren deze primaire kleur ook met verdriet. Het zijn bijzondere sensaties die soms geconditioneerd zijn als gevolg van bepaalde ervaringen.
Het genezende groen
Net als blauw wekt groen gevoelens van rust op, maar het gaat nog een stapje verder . Het kan stress verminderen en een zekere emotionele harmonie bij mensen bevorderen. Veel seniorencentra of residenties gebruiken het bij de inrichting van hun kamers, om het humeur van hun bewoners te verbeteren.
De reden voor dit veronderstelde genezende effect is dat het ons doet denken aan de kleur van de natuur. Aan de andere kant kan deze tint creatief denken stimuleren (Engelse link) als deze wordt opgenomen in een academische of werkomgeving.
Er is zelfs waargenomen dat kinderen die studeren in een omgeving die wordt gedomineerd door planten, natuurlijke uitzichten of groene prikkels, originelere ideeën vertonen.
Introspectie en violet
Cultureel gezien belichaamt paars diepte en mysterie, omdat het precies op het kruispunt ligt van dieprood en sereen blauw. Paarse tinten nodigen uit tot contemplatie en introspectie en nodigen op hun beurt uit tot meditatie en spiritualiteit. Bovendien wordt algemeen aangenomen dat het meditatie- en mindfulness-oefeningen kan bevorderen, waardoor we de diepste lagen van onze geest kunnen bereiken.
Wellicht vind je dit artikel ook interessant: Liefdesstijlen, de kleurenwiel-theorie van John Alan Lee
Neutrale kleuren
Neutrale kleuren zijn kleuren die voor het menselijk oog een lage intensiteit hebben. Bovendien zijn ze achromatisch, dat wil zeggen dat het licht dat ze projecteren geen toon en verzadiging heeft. Dit betekent echter niet dat er geen interessante relatie bestaat. Laten we het in detail bekijken.
Wit en het gevoel van onschuld
De emoties die de kleur wit bij ons oproept, worden vaak geassocieerd met culturele stijlfiguren. Wij zien het als een symbool van zuiverheid en onschuld. Het is de kleur die bruiden kiezen voor hun jurken en de kleur waarin de vlaggen wapperen die om vrede vragen. Bovendien geeft het ons een gevoel van onpartijdigheid, neutraliteit en zelfs reinheid.
Aan de negatieve kant zouden we kunnen zeggen dat als we in een volledig witte ruimte zouden worden geplaatst, we een zeker ongemak zouden voelen. Stel je die ervaring even voor. Wit veroorzaakt in grote hoeveelheden een gevoel van leegte en zelfs isolatie in onze hersenen.
Grijs en conformiteit
Die subtiele combinatie tussen wit en zwart resulteert in grijs, een tint die tot de minst geprefereerde mensen onder de bevolking behoort, maar toch zijn bijzonderheid heeft. Vanuit het perspectief van de kleurenmentaliteit is het een kleur die wordt verscheurd tussen positieve emoties, neutrale emoties en emoties die wat ongemakkelijker zijn.
Het straalt bijvoorbeeld een zeker gevoel van onpartijdigheid uit. Omdat het niet erg helder en niet erg donker is, roept het een gevoel van soberheid op, waar de modewereld misbruik van maakt, die ook gebruik maakt van de elegantie van dit assortiment. In een iets negatievere sfeer zorgen scenario’s waarin de kleur grijs domineert voor melancholie en verdriet. Het is tenslotte de toon van bewolkte dagen.
De zwarte
Deze toon heeft vanuit emotioneel oogpunt zeer krachtige effecten. We zouden kunnen zeggen dat de kleur zwart intimiderend is en dat hij kracht, discipline en een zeker gevoel van superioriteit overbrengt bij degene die hem draagt.
Vanuit cultureel oogpunt weten we dat het verband houdt met dood en verdriet. Deze chromatische toon roept ongetwijfeld een breed spectrum aan emoties op, maar ze bevinden zich allemaal in de meest complexe pool die verband houdt met kracht, angst of verdriet. Er moet echter worden opgemerkt dat de mode-industrie het gebruikt als een symbool van elegantie.
Lees ook dit artikel: De Lüscher-kleurentest
Kleuren die het leven en onze emoties schilderen
De manier waarop kleuren de stemming beïnvloeden, wordt in verband gebracht met zowel biologische als culturele factoren. Deze informatie is interessant, omdat tinten als rood ons zenuwstelsel kunnen activeren, terwijl warm blauw het kalmeert. Het is echter belangrijk om te onthouden dat ze ook een sterke symbolische en persoonlijke basis hebben.
Veel mensen associëren bepaalde tinten met bepaalde levenservaringen, zowel positief als negatief. Het is daarom moeilijk om te spreken van een standaardrelatie tussen kleuren en emoties. Desondanks blijven zowel de psychologie als de reclamewereld de impact ervan op onze hersenen onderzoeken. En kleuren zijn het canvas van ons leven en ons fascinerende emotionele universum.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Hu, K., De Rosa, E., & Anderson, A. K. (2020). Yellow is for safety: perceptual and affective perspectives. Psychological Research, 84(7), 1912-1919. https://link.springer.com/article/10.1007/s00426-019-01186-2
- Jordan, W. (2015). Why is blue the world’s favorite color? YouGov. https://today.yougov.com/international/articles/12335-why-blue-worlds-favorite-color
- Linhartová, P., Tapal, A., Brabenec, L., Macecek, R., Buchta, J. J., Procházka, J., Ježek, S., Vaculík, M., & Masaryk University, Faculty of Social Studies, Department of Psychology Jostova 10, 602 00 Brno, Czech Republic. (2013). The color black and situational context: Factors influencing perception of an individual’s aggressiveness and respectability. Studia psychologica, 55(4), 321-333. https://www.studiapsychologica.com/uploads/PROCHAZKA_SP_4_vol.55_2013_pp.321-333.pdf
- Mentzel, S. V., Schücker, L., Hagemann, N., & Strauss, B. (2017). Emotionality of colors: An implicit link between red and dominance. Frontiers in Psychology, 8, 317. https://www.frontiersin.org/journals/psychology/articles/10.3389/fpsyg.2017.00317/full
- Studente, S., Seppala, N., & Sadowska, N. (2016). Facilitating creative thinking in the classroom: Investigating the effects of plants and the colour green on visual and verbal creativity. Thinking Skills and Creativity, 19, 1-8. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1871187115300250?via%3Dihub