Sympathische en parasympatische zenuwstelsels

Het zenuwstelsel is een netwerk van neuronen. Het is de sleutel tot onze overleving en aanpassing aan elke omgeving. In dit artikel leggen we de verschillen uit tussen het sympathische en parasympathische zenuwstelsel.
Sympathische en parasympatische zenuwstelsels
José Padilla

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog José Padilla.

Laatste update: 29 december, 2022

Onze sympathische en parasympathische zenuwstelsels bevorderen de interactie van ons lichaam met de wereld via neuronen.

Als geheel is het zenuwstelsel een complex netwerk van structuren en processen. Zijn belangrijkste taak is het zowel controleren als reguleren van het functioneren van de organen en systemen en het coördineren van hun respectieve relaties.

Het is ook belast met het bemiddelen van de relaties met de externe omgeving en het verwerken van de elektrische en chemische signalen die van de zintuigen worden ontvangen.

Op een ‘eenvoudig’ werkingsniveau is het zenuwstelsel verantwoordelijk voor het regelen van het interne milieu en ook het aansturen van de autonome en endocriene reacties. Ondertussen is het op een complexer niveau verantwoordelijk voor de communicatie met de externe omgeving via zintuiglijke en motorische functies (Merino en Noriega, 2011).

Het zenuwstelsel is georganiseerd om elke verstoring, wijziging of verandering in de interne en externe omgeving te herkennen. Het is ook uitgerust om informatie te voorspellen, te evalueren en te interpreteren en dienovereenkomstig te reageren via veranderingen in de spieren of klieren.

Het systeem is verdeeld in twee grote zenuwstelsels.

 • Het centrale zenuwstelsel (CZS). Bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg.
 • Het perifere zenuwstelsel (PNS). Bevindt zich buiten de hersenen en het ruggenmerg en bestaat uit twee delen. Dit zijn het somatische zenuwstelsel en het autonome zenuwstelsel (ook bekend als het neurovegetatieve systeem).
Zenuwstelsels

Het autonome zenuwstelsel: sympathisch en parasympathisch

Het autonome zenuwstelsel (ANS) werkt zonder bewuste en vrijwillige controle. Regeling van de bloeddruk, gastro-intestinale reacties op voedsel, samentrekking van de urineblaas, scherpstellen van de ogen en thermoregulatie zijn slechts enkele van de vele homeostatische functies die door dit systeem worden geregeld (McCorry, 2007).

Het ANS speelt een belangrijke rol in onze interactie met onze omgeving. In feite regelt het organische processen zodat we ons functioneren aanpassen aan de eisen van onze omgeving.

Omdat we leven in omgevingen die voortdurend van de ene toestand in de andere veranderen, hebben we dit soort systemen nodig. Ze stellen ons in staat om toestanden van intern evenwicht (homeostase) te handhaven (Del Abril, et al., 2009).

Het sympathische zenuwstelsel

Het sympathische zenuwstelsel (SNS) is het deel van het autonome zenuwstelsel dat het lichaam op stressvolle momenten voorbereidt op actie. Het verhoogt de stofwisselingssnelheid en betrekt daarnaast veel van de middelen van het lichaam om de situatie het hoofd te bieden (Feldman, 2014).

Dit systeem brengt de vecht-of-vluchtreacties op gang bij bedreigende situaties die een onmiddellijke reactie vereisen. Enkele van de belangrijkste effecten ervan zijn, wanneer ze geactiveerd worden, als volgt.

 • Verhoogt de hartslag.
 • Verhoogt de bloeddruk door de bloedvaten te vernauwen.
 • Vermindert peristaltische bewegingen.
 • Verhoogt de bloedglucose.
 • Verwijdt de pupillen om het zicht te verbeteren.
 • Ontspant de bronchiën om de luchtstroom naar de longen te vergroten.
 • Vermindert de afscheiding van speeksel.
 • Trekt de pilomotorische spieren (kippenvel) samen.
 • Verhoogt het zweten.
 • Veroorzaakt de afscheiding van adrenaline.

Het parasympatisch zenuwstelsel

Het parasympathisch zenuwstelsel (PNS) is tegengesteld aan het SNS. Dat gezegd hebbende, bevorderen ze allebei het evenwicht in het lichaam. Immers, een toestand van constante opwinding of activering zoals die veroorzaakt wordt door het SNS zou voor geen enkel organisme adaptief zijn. Daarom moet een ander systeem het tegengaan wanneer dat nodig is.

Het PNS is het deel van het autonome zenuwstelsel dat het lichaam tot rust brengt na een stressvolle situatie waaraan het sympathische zenuwstelsel heeft deelgenomen. Het is het middel waarmee we energiebronnen conserveren (Feldman, 2014). Enkele van de belangrijkste effecten ervan wanneer ze geactiveerd worden, zijn de volgende.

 • Vertraagt de hartslag.
 • Verlaagt de bloeddruk.
 • Verhoogt peristaltische bewegingen.
 • Trekt de pupillen samen.
 • Verstevigt de bronchiën.
 • Verhoogt de speekselvorming.
 • Ontspant de pilomotorische spieren.
 • Vermindert het zweten.

Verschillen tussen de sympathische en parasympathische zenuwstelsels

Nu je enkele van de belangrijkste verschillen tussen het sympathische en parasympathische zenuwstelsel kent, leggen we er ook nog een paar uit.

 • Het parasympathische systeem stimuleert activiteiten die onder normale omstandigheden plaatsvinden om het welzijn op lange termijn te waarborgen (bijvoorbeeld de spijsvertering). Anderzijds dient sympathische activering om noodsituaties op korte termijn aan te pakken (Redolar et al., 2010).
 • De sympathische zenuwen stimuleren, organiseren en mobiliseren energiebronnen in noodsituaties. De parasympathische zenuwen handelen door energie te bewaren (Pinel, 2007).
 • Sympathische veranderingen wijzen op psychologische activering. Parasympatische veranderingen wijzen op psychologische rust (Pinel, 2007).
 • Het sympathische zenuwstelsel vindt zijn oorsprong in de thoracale en lumbale regio’s van de wervelkolom (T1-L2). Het parasympathische zenuwstelsel komt voort uit de hersenstam (hersenzenuwen III, VII, IX en X) en het sacrale gebied van het ruggenmerg. (S2-S4).
 • Het sympathische zenuwstelsel staat op afstand van de doelorganen en vormt de paravertebrale keten. Het parasympathische systeem ligt op korte afstand van of in de doelorganen en vormt ook geen keten.
 • Postganglionaire axonen in het SNS zijn relatief lang en gemyeliniseerd, terwijl ze in het PNS kort en ongemyeliniseerd zijn.
 • De neurotransmitter die door postganglionaire neuronen aan de doelorganen van het SNS wordt afgegeven is adrenaline, terwijl dat voor het PNS acetylcholine is.
Neuron

Antagonistische systemen

De sympathische en parasympathische zenuwstelsels zijn antagonistisch. Dankzij hun co-existentie hebben we evenwichtige lichamen die zich ook kunnen aanpassen aan uiterst verschillende omstandigheden.

Onze zenuwstelsels zijn namelijk in staat ons lichaam in werkelijk verschillende toestanden te brengen. Ze laten ons bijvoorbeeld ontspannen terwijl we lezen of snel de straat oversteken als er een auto aankomt. Het wonderlijke van het bestaan van deze twee zenuwstelsels is de manier waarop ze zo effectief samenwerken.

Beide systemen werken onvrijwillig, dat wil dus zeggen buiten onze wil om. Daarom hebben we geen vrijwillige invloed op hun activering. Toch zijn beide systemen absoluut noodzakelijk voor onze overleving en aanpassing aan de verschillende omstandigheden waarmee we in ons dagelijks leven te maken krijgen. Wellicht ook interessant voor jou

Het hersenvocht: fundament van het centrale zenuwstelsel
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Het hersenvocht: fundament van het centrale zenuwstelsel

Het hersenvocht is een van de belangrijkste vloeistoffen van het menselijk lichaam. Het beschermt het hersenweefsel en het ruggenmerg.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.