Liefdesstijlen, de kleurenwiel-theorie van John Alan Lee

Sociaal psycholoog Alan Lee suggereerde dat er verschillende liefdesstijlen of amatorische archetypen bestaan. Deze stijlen definiëren de meest opvallende kenmerken van elk type liefde. Er zijn drie basisarchetypen: eros, ludus en storge. Uit deze drie kwamen drie secundaire archetypen naar voren.
Liefdesstijlen, de kleurenwiel-theorie van John Alan Lee
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 26 december, 2023

Iedereen weet dat liefde een complex fenomeen is. Het manifesteert zich inderdaad in veel verschillende vormen en intensiteiten. John Alan Lee, een onderzoeker in de sociale psychologie, stelde een classificatie voor van de verschillende liefdesstijlen. Hij schreef het boek The Colors of Love: An Exploration of the Ways of Loving. In dit boek introduceerde hij het idee van amatory archetypes.

Zijn doel bij het definiëren van de archetypes van liefdesstijlen was om een aantal gemeenschappelijke kenmerken vast te stellen in de verschillende manieren van liefhebben. Hij wilde de verschillende soorten liefde in groepen indelen. In feite wilde hij dit gevoel minder mysterieus en begrijpelijker maken.

“Men is verliefd als men zich realiseert dat de andere persoon uniek is.”

Juan Luis Borges

Lee definieerde drie basisstijlen van liefde. Hij noemde ze archetypes. Ten eerste stelde hij een hoofdcategorie vast. In deze categorie nam hij eros, ludus en storge op. Uit deze groep vormde hij een subgroep van secundaire archetypes. Hij identificeerde elk archetype met een andere kleur.

Verliefd stel

Liefdesstijlen

1. Eros

Lee zei dat Eros de meest essentiële en primaire vorm van liefde was. Hij identificeerde het met de kleur rood. Dit is de meest zintuiglijke stijl van liefde. Het wordt gekenmerkt door de zoektocht naar schoonheid en seksuele activiteit. Het belangrijkste kenmerk is de passie die gepaard gaat met emotie.

Erotische minnaars kiezen hun partners vaak op basis van intuïtie of de chemie tussen hen. In feite denken ze niet te veel na over hun keuzes, ze laten zich gewoon meeslepen. Hoewel ze veel waarde hechten aan hun partner, zijn ze er niet obsessief mee bezig. Deze liefdesstijl wordt meestal vertoond door extreem zelfverzekerde mensen.

2. Ludus, liefde als spel

Lee identificeerde ludus met de kleur blauw. Het komt overeen met mensen die niet volledig betrokken willen raken bij romantische relaties. Ze zijn ook niet bijzonder geïnteresseerd in het kijken naar de toekomst van de relatie of in het zoeken naar stabiliteit als koppel.

Ludieke geliefden zijn echter niet per se oneerlijk of frivool. In feite hebben ze de neiging om de regels van het spel dat ze spelen duidelijk te maken. Ze houden van open relaties en willen zich niet beperkt voelen binnen de grenzen van één relatie. Desondanks zijn het oprechte mensen en goed gezelschap.

3. Storge, liefde als gezelschap

Lee identificeerde storge met de kleur geel. Het komt overeen met mensen die vooral op zoek zijn naar gezelschap in een partner. Ze praten graag. In feite worden ze vaak verliefd vanwege dezelfde interesses en intellectuele compatibiliteit. Ze worden niet snel verliefd.

Storgische geliefden zijn voorzichtig en ze zoeken een verbintenis op lange termijn. Ze zoeken gedeelde interesses en vriendschap en genegenheid. Lichamelijke verschijning en seksueel verlangen komen vaak op de tweede plaats.

Verliefd stel

De liefdesstijlen: secundaire amatoire archetypes

Zoals we hierboven al vermeldden, classificeerde Lee drie subgroepen uit de drie primaire archetypes. Hij noemde deze secundaire archetypes. Er zijn er ook drie. Ze worden mania, agape en pragma genoemd. Hun kenmerken zijn de volgende:

  • Mania. Lee herkende het aan de kleur paars. Het komt overeen met irrationele minnaars. Manische minnaars raken geobsedeerd door hun partner. In feite zullen ze de neiging hebben om zich aan hun partner op te dringen, zelfs als de partner niet overijverig of volledig toegewijd is aan de relatie. Manische minnaars zijn extreem bang om eenzaam en verlaten te zijn. Daarom zijn ze geneigd tot extreme jaloezie.
  • Agape. Lee herkende dit aan de kleur oranje. Het komt overeen met altruïstische liefde. Agapische geliefden hebben onbaatzuchtig en onvoorwaardelijk lief. Bovendien voelen ze zich gelukkiger als ze geven dan als ze ontvangen. In feite zullen agapische geliefden hun eigen belangen opgeven ten gunste van geliefd zijn.
  • Pragma. Lee herkende dit aan de kleur groen. Het is een praktische soort liefde. Inderdaad, pragmatische geliefden staan met beide benen op de grond. Ze kiezen hun partners op basis van wat ze gemeen hebben. Bovendien weten ze hoe ze hun partners moeten accepteren zoals ze zijn. Ze idealiseren hun relaties dus niet, maar bouwen ze op.

Tot slot moeten we nog vermelden dat John Alan Lee beweerde dat mensen na verloop van tijd van het ene archetype naar het andere kunnen gaan. Eén van de liefdesstijlen zal echter altijd de overhand hebben bij elk individu, omdat het deel uitmaakt van hun temperament.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Villalobos, C. M. V. (2016). Los arquetipos de la sombra, el doble y el amor elusivo en Detrás del espejo de Julieta Pinto. Káñina, 40(2), 171-177.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.