Hoe kan ik voorkomen dat ik ontrouw ben aan mijn partner?
In elke romantische relatie kan ontrouw en bedrog een pijnlijke ervaring zijn die het vertrouwen en de band die in de loop van de tijd is opgebouwd in gevaar brengt. Hoewel het moeilijk is om ermee om te gaan, komt het vaker voor dan we denken.
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat tussen de 15% en 50% van de getrouwde paren (Spaanse link) een vorm van verraad heeft meegemaakt. Hoe kun je, gegeven dit alles, stoppen met ontrouw te zijn?
Als je zo ver bent gekomen, betekent dit dat je erkent dat er iets moet veranderen. Dat is een grote stap. Het niet vertonen van dergelijk gedrag is geen ogenblikkelijk proces, maar door de juiste inspanning te leveren en de bereidheid om na te denken, is het mogelijk om aan een sterkere , gezondere relatie te werken.
Het is niet gemakkelijk om over het onderwerp te praten zonder het te belasten met schuldgevoelens, frustratie of schaamte. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het nemen van een verkeerde beslissing je niet tot een slecht mens maakt. Hier zijn enkele tips om dit patroon te doorbreken.
1. Herken het probleem en neem verantwoordelijkheid
De eerste stap is het aanvaarden dat er een reëel probleem is. Het erkennen dat je daden schade hebben veroorzaakt en het nemen van de volledige verantwoordelijkheid daarvoor is essentieel voor verandering.
Het is gemakkelijk om in de verleiding te komen om gebeurtenissen te rechtvaardigen met excuses als ‘mijn partner begrijpt me niet’ of ‘de vonk ging uit’. Het is echter het beste om deze excuses opzij te zetten en te begrijpen dat ontrouw een bewuste keuze is en dat er meerdere gevoelens bij betrokken zijn.
Een eerlijke analyse van je gedrag stelt je in staat de factoren te identificeren die ertoe hebben geleid dat je de relatie hebt beschadigd. Vraag jezelf af of je acties worden ingegeven door persoonlijke onzekerheden, emotionele tekortkomingen of onopgeloste conflicten met je partner.
Eerlijkheid tegenover jezelf en het begrijpen van deze patronen vertegenwoordigen een beslissende impuls in de richting van de transformatie die je wilt.
2. Identificeer de redenen achter ontrouw
Door de oorzaak van je daden aan te wijzen, kun je beter begrijpen welke aspecten van je leven of relatie niet naar behoren werken. Zonder dit diepgaande inzicht is het moeilijk om onderliggende problemen aan te pakken die zich in de toekomst zouden kunnen herhalen.
Zodra je triggers hebt geïdentificeerd, kun je deze problemen direct aanpakken. Stel dat er sprake is van een gebrek aan emotionele verbinding. Dan is het van essentieel belang dat je werkt aan het versterken van de intimiteit met je partner door quality time te bieden. Door je bewust te worden van de werkelijke oorzaken van bedrog, kun je jezelf beter uitrusten om herhaling te voorkomen.
3. Versterk de communicatie met je partner
Gebrek aan communicatie is een van de meestvoorkomende oorzaken van ontrouw. Wanneer iemand het gevoel heeft dat niet aan zijn behoeften wordt voldaan, zoekt hij vaak bevrediging buiten de relatie in plaats van het probleem rechtstreeks aan te pakken. Om te stoppen met ontrouw te zijn, is het van cruciaal belang om de communicatie met je partner te verbeteren.
Door open en oprecht te communiceren, kun je de moeilijkheden in de relatie aanpakken en ontstaat er een sfeer van wederzijds vertrouwen.
Als je het gevoel hebt dat er iets niet klopt of als je niet tevreden bent met een bepaald aspect van de relatie, is het essentieel om daarover met je partner te praten in plaats van troost te zoeken bij derden. Dit zijn enkele aanbevelingen om de communicatie te verbeteren.
Pas actief luisteren toe
Het houdt in dat je de volledige aandacht besteedt aan wat je partner zegt, zonder je te onderbreken of vooraf een oordeel te vellen. Het gaat niet alleen om het horen van de woorden, maar om het begrijpen van de boodschap. Houd oogcontact, knik en stel vragen om er zeker van te zijn dat je begrijpt wat je partner communiceert.
Op deze manier valideer je niet alleen hun gevoelens, maar open je ook een ruimte van vertrouwen waarin jullie allebei jezelf uiten zonder bang te zijn verkeerd geïnterpreteerd te worden. De sleutel is om je te concentreren op begrip, en niet op onmiddellijk reageren.
Bedenk dat het niet alleen gaat om praten, maar ook om luisteren en begrijpen van de behoeften van de ander. Empathie is essentieel om problemen te voorkomen en ervoor te zorgen dat je je gewaardeerd en begrepen voelt.
Druk je gevoelens uit
Onderdruk je emoties niet, ook al is het misschien ongemakkelijk om ze te delen. Praten over je angsten of frustraties kan moeilijk zijn, maar kwetsbaarheid helpt de intimiteit te versterken. En door eerlijk en respectvol te zeggen wat je voelt, zorg je ervoor dat je partner zich ook meer op zijn gemak voelt als hij zijn eigen zorgen deelt.
Volgens een publicatie in het International Journal of Environmental Research an d Public Health (Engelse link) zoeken degenen die emotionele tekortkomingen in hun relaties ervaren vaak een diepere verbinding in hun zaken, om het gebrek aan intimiteit te compenseren.
Het erkennen en onder woorden brengen van je gevoelens voorkomt dat deze spanningen zich opstapelen en maakt het gemakkelijker om de onderliggende problemen aan te pakken voordat ze een groot obstakel worden.
Kwetsbaarheid, wanneer deze op een gezonde manier wordt gedeeld, bouwt bruggen van communicatie in plaats van muren tussen de twee op te werpen.
Vermijd verwijten
Het is gemakkelijk om de gewoonte aan te nemen om je partner de schuld te geven van wat niet werkt, maar deze aanpak leidt alleen maar tot meer wrok. In plaats van je te concentreren op wat hij verkeerd doet, kun je je concentreren op hoe jullie allebei kunnen samenwerken om de situatie te verbeteren.
Vermijd het gebruik van woorden die op schuldgevoelens wijzen, zoals ‘altijd’ of ‘nooit’, aangezien deze vaak tot defensieve gevoelens leiden. Probeer te spreken vanuit je gevoelens en behoeften, en wijs niet op gebreken. Door gezamenlijke oplossingen te zoeken, versterk je je wederzijdse inzet om te werken aan een gezondere relatie.
Lees ook dit artikel: Dit zijn de stadia na ontrouw
4. Begrijp wat je echt wilt
Om de cyclus van ontrouw te doorbreken, is het essentieel dat je begrijpt waarom je er je toevlucht toe neemt. Vraag jezelf af wat je zoekt met bedrog? Wat heeft de ander dat jouw partner niet heeft? Jouw daden kunnen een manier zijn om met een ongelukkig huwelijk of een relatie om te gaan die niet aan je emotionele behoeften voldoet.
Bedenk of vreemdgaan een tijdelijke ontsnapping is of een poging om een leegte in je relatie op te vullen. Door te begrijpen welk doel het in je leven dient, kun je gezondere en constructievere manieren zoeken om je onvervulde verlangens aan te pakken zonder toevlucht te nemen tot verraad.
5. Stel duidelijke grenzen
Grenzen stellen is essentieel om je relatie niet in gevaar te brengen. Dit omvat zowel fysieke als emotionele aspecten, zoals het vermijden van alleenstaande ontmoetingen met mensen tot wie je je aangetrokken voelt of het vermijden van situaties waarin je verleidingen voelt.
Deze grenzen moeten niet alleen voor jou duidelijk zijn, maar ze ook aan je partner communiceren, zodat jullie op één lijn komen met wat als acceptabel wordt beschouwd. Het respecteren van die grenzen is essentieel. Het gaat er niet alleen om ze vast te stellen, maar ook om ervoor te zorgen dat je ze stevig naleeft.
Door je bewust te zijn van je eigen kwetsbaarheden en de dynamiek die tot ontrouw kan leiden, kun je verantwoordere en gezondere beslissingen nemen. Bovendien bevordert het een groter bewustzijn van jouw gedrag en beschermt het jouw betrokkenheid bij de ander.
6. Vermijd sociale netwerken als bron van verleiding
Sociale media en online apps kunnen gevaarlijk terrein worden als het gaat om loyaliteit, omdat ze ongepaste interactie met anderen mogelijk maken. Van privéchats tot de uitwisseling van intieme beelden, digitale platforms zijn in staat de deur te openen naar emotionele of fysieke ontrouw (Engelse link), zonder dat het voor de hand ligt.
Bovendien maken de toegankelijkheid en anonimiteit het gemakkelijk om grenzen te overschrijden die je relatie schaden. Als je netwerken hebt gebruikt om te flirten of relaties buiten je partner te onderhouden, is het tijd om duidelijke beperkingen in te stellen.
Dit betekent dat je mensen die een risico vormen, niet meer hoeft te volgen, privéberichten moet beperken of zelfs pauzes moet nemen bij bepaalde apps die je aan de verleiding blootstellen. De sleutel is om je bewust te zijn van de risico’s en proactief te handelen om je obligatie te beschermen.
Communiceer deze beslissingen aan je partner. Door transparant te zijn over hoe je je online interacties wilt beheren, laat je zien dat je je inzet voor het versterken van de relatie en het vermijden van potentiële problemen.
7. Versterk je toewijding aan de relatie
Door na te denken over de reden waarom je verliefd bent geworden op je partner en wat je waardeert aan je relatie, kun je de betrokkenheid behouden en de band versterken. Soms zorgt routine of stress ervoor dat je die positieve aspecten vergeet, maar door ze te onthouden kun je je aandacht verleggen naar wat belangrijk is.
Denk na over de gelukkige momenten die jullie hebben gedeeld, de doelen die jullie samen hebben bereikt en de waarden die jullie band in stand houden.
Door je te concentreren op het versterken van wat ze al hebben, ga je ook weg van het zoeken naar externe of tijdelijke bevrediging.
In plaats van naar buiten te kijken om emotionele leegtes op te vullen of interne conflicten op te lossen, koester je de verbinding met je partner. Bovendien heeft het voordelen voor het herwinnen van vertrouwen en het creëren van een diepere relatie.
8. Zoek individuele therapie of relatietherapie
Ontrouw zijn heeft ernstige gevolgen voor de relatie. Voor veel paren leidt een gebeurtenis als deze tot een breuk, maar het is ook een kans om samen sterker te worden en te groeien.
In deze volgorde van ideeën is het nuttig om naar psychologische therapie te gaan. Relatietherapie is vooral een effectief instrument bij het aanpakken van de problemen die tot het verraad hebben geleid, en bij het helen van de emotionele wonden die het verraad achterlaat.
Voordelen van relatietherapie bij het overwinnen van ontrouw
- Helpt bij het identificeren van onderliggende problemen. Een therapeut helpt bij het identificeren van onopgeloste problemen die hebben bijgedragen aan het bedrog, zoals een gebrek aan emotionele intimiteit of seksuele ontkoppeling.
- Verbeterde communicatie. Therapie biedt een veilige ruimte waar beide partijen hun gevoelens en zorgen kunnen uiten zonder bang te hoeven zijn beoordeeld te worden. Dit stimuleert open en eerlijke communicatie, wat essentieel is voor verzoening.
- Helpt het vertrouwen te herwinnen. Ontrouw vernietigt het vertrouwen, maar met de begeleiding van een professional is het mogelijk om het terug te winnen. De therapeut kan het koppel begeleiden in het proces van vergeving en het maken van nieuwe afspraken voor de toekomst.
- Biedt handvatten voor zelfbeheersing en persoonlijke groei. Therapie richt zich niet alleen op de relatie, maar ook op het individu. Je leert technieken om je impulsen te beheersen, je gevoel van eigenwaarde te verbeteren en op een gezonde manier met conflicten om te gaan.
9. Werk aan je zelfrespect
Ontrouw houdt vaak verband met een laag zelfbeeld (Engelse link), waardoor sommige mensen externe validatie zoeken. Als dit bij jou het geval is, is het essentieel om eraan te werken om de afhankelijkheid van de aandacht van anderen te verminderen.
Door je waarde te leren herkennen, zonder afhankelijk te zijn van externe relaties, kun je voorkomen dat je in zelfdestructieve patronen vervalt. Accepteer je tekortkomingen, maar identificeer ook je sterke punten en begin je te concentreren op je persoonlijke groei.
Door je gevoel van eigenwaarde te verbeteren, voel je je niet alleen veiliger bij jezelf, maar versterk je ook je relatie. Als je jezelf waardeert, is de kans kleiner dat je waardering zoekt buiten de band. Hoewel dit proces tijd kost, kun je door van jezelf te leren houden effectiever met stress en moeilijkheden omgaan.
Wellicht vind je dit artikel ook interessant: Digitale ontrouw: virtueel bedrog heeft gevolgen
10. Oefen zelfbeheersing en zelfbewustzijn
Het stoppen van vals spelen gaat niet alleen over het vermijden van verleiding, maar over het ontwikkelen van een dieper niveau van zelfbeheersing en zelfbewustzijn. Als je je bewust bent van je eigen gedachten en verlangens, kun je beter geïnformeerde beslissingen nemen.
Herken wanneer je je in een risicovolle situatie bevindt en oefen gematigdheid, waarbij je begrijpt dat toegeven aan impulsen alleen maar negatieve gevolgen voor jou en je partner zal hebben.
Zelfbeheersing strekt zich ook uit tot je emoties en de manier waarop je ermee omgaat. In plaats van impulsief te handelen als iets in de relatie niet werkt, activeer geduld en reflectie. Door je eigen gedragspatronen te begrijpen, verkeer je in een betere positie om verraad te voorkomen en een relatie op te bouwen die gebaseerd is op wederzijds respect.
Als je op jezelf bent afgestemd, identificeer je waarschuwingssignalen voordat je roekeloos handelt.
Een verandering die mogelijk is met inspanning en toewijding
Het stoppen van vals spelen is geen lineair proces of een kwestie van beloven dat het niet meer zal gebeuren. Het vergt een diepgaande verandering in je mentaliteit en gedrag.
Zelfs als de beslissing om de fout recht te zetten stevig is en je van je partner houdt, zul je onderweg waarschijnlijk met moeilijkheden te maken krijgen. Om deze reden moet je je voorbereiden op het onder ogen zien van de gevolgen van je daden, inclusief de pijn en het wantrouwen van anderen.
Accepteren dat de relatie misschien niet meer dezelfde is en dat het tijd zal kosten om te genezen, maakt deel uit van het proces. Bovendien kan het een tijdje duren voordat je partner de nasleep van wat er is gebeurd, heeft verwerkt en heeft besloten of hij of zij bereid is eraan te werken.
Het zal niet gemakkelijk zijn, maar met de juiste inzet zul je een band opbouwen die gebaseerd is op respect en liefde.
Als je bereid bent te veranderen en het nodige werk te doen, kun je niet alleen je relatie herstellen, maar ook een betere versie van jezelf worden. Door middel van zelfevaluatie, verbeteringen in de communicatie, relatietherapie en de bereidheid om verantwoordelijkheid te nemen voor je daden, zul je de transformatie bereiken die je zoekt.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Lișman, C. G., & Corneliu Holman, A. (2021). Cheating under the circumstances in marital relationships: The development and examination of the propensity towards infidelity scale. Social Sciences, 10(10), 1-13. https://www.mdpi.com/2076-0760/10/10/392
-
Rokach, A., & Chan, S. H. (2023). Love and infidelity: Causes and consequences. International journal of environmental research and public health, 20(5), 1-19. https://www.mdpi.com/1660-4601/20/5/3904
-
Shrout, M. R., & Weigel, D. J. (2020). Coping with infidelity: The moderating role of self-esteem. Personality and individual differences, 154, 109631. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S019188691930563X
- Sly, K. (2021). The Mental Health Impact of Infidelity in Marriages: A Literature Review [Tesis de maestría, California State University Northridge]. https://scholarworks.calstate.edu/concern/theses/rf55zf24z?locale=en
-
Vossler, A., & Moller, N. P. (2020). Internet affairs: Partners’ perceptions and experiences of internet infidelity. Journal of sex & marital therapy, 46(1), 67-77. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/0092623X.2019.1654577
- Wax, N. (2024). Assessing Attitudes Toward Infidelity and Sexual Infidelity Among Married Couples [Tesis de doctorado, Fielding Graduate University]. ProQuest. https://www.proquest.com/openview/91d5aaac908f52e958bd1574705d9e0a/1?pq-origsite=gscholar&cbl=18750&diss=y