Hoe je je partner vertelt dat je niet gelukkig bent

Voel je je op dit moment ongelukkig? Denk je dat de oorzaak in je huidige relatie ligt? Misschien is het tijd om met je partner te praten.
Hoe je je partner vertelt dat je niet gelukkig bent
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 06 juli, 2023

Hoe vertel je je partner dat je niet gelukkig bent? Hoe leg je uit dat er iets mis is en dat het enige wat je voelt stress en druk is? We hebben allemaal wel eens zo’n situatie meegemaakt. Want soms leidt wat bijna als een sprookje begon, tot een situatie van stagnatie en zelfs teleurstelling die moeilijk te hanteren of onder ogen te zien is.

Hoewel liefde belangrijk is, zijn de soorten relaties die je opbouwt dat ook. Hoeveel je ook van je partner houdt, het belangrijkste is de band tussen jullie, hoe jullie met elkaar omgaan, communiceren, voor elkaar zorgen, enz. In feite zijn er veel factoren die een relatie van zuurstof voorzien en voeden. Aan de andere kant zijn er ook veel factoren die een relatie kapot kunnen maken.

Je realiseren dat je ongelukkig bent in je relatie gebeurt niet plotseling. Het is een langzaam proces vol teleurstellingen, teleurgestelde verwachtingen, saaie routines die je hoop verdrinken en gevoelens van wanhoop. In het begin kun je proberen om dit onbestemde gevoel dat je geest verzwakt te negeren, maar uiteindelijk is er geen weg meer terug. Je moet iets doen.

Als je je ongelukkig voelt is dit aan je geliefde bekendmaken een prioriteit. Je kunt jezelf niet voor de gek blijven houden, en zij ook niet.

Man troost partner
Voordat je je partner vertelt dat je niet gelukkig bent, vraag jezelf dan af hoe het komt.

Hoe je je partner vertelt dat je niet gelukkig bent

De schrijfster Sylvia Plath zei dat ze op een bepaald moment in haar leven voelde hoe haar longen werden opgeblazen door een lawine van lucht, bomen, bergen en mensen. Ze vond het vanzelfsprekend dat dit geluk was. Geluk is als diep en intens ademhalen. Daarentegen is ongelukkig zijn (Engelse link) kortademigheid  en gevoelens van somberheid.

Als je een gebrek aan hoop, motivatie en vitaliteit in je relatie ervaart, zou dat reden tot zorg moeten zijn. Liefde zou immers boven alles geluk, harmonie en tevredenheid moeten betekenen. Dus wat gebeurt er als een van jullie het niet voelt? Hoe vertel je je partner dat je niet gelukkig bent?

Het is belangrijk om duidelijk te maken dat geen enkele relatie altijd rozengeur en maneschijn is en dat harmonie nooit 24 uur per dag, 7 dagen per week wordt ervaren. Er zijn altijd hobbels in de weg, ruzies, problemen en teleurstellingen.

Het feit dat deze dingen gebeuren is geen onontkoombaar teken dat de relatie ten einde loopt. Het zijn gewoon tekenen dat er iets is dat onder ogen moet worden gezien en opgelost.

Laten we eens kijken met welke richtlijnen je rekening moet houden als je in deze situatie zit.

Soms heeft het ongelukkige gevoel dat je voelt niet zijn oorsprong in je relatie zelf, maar in andere dimensies die je verwaarloost. Als dit het geval is, moet je ze aanpakken, voordat je levenskwaliteit en de band met je geliefde nog meer verslijten.

1. Denk na over waarom je ongelukkig bent en wat je in deze situatie heeft gebracht

Denk na voordat je deze emotionele realiteit met je partner deelt. Wat is er gebeurd waardoor je je zo voelt? Je moet duidelijk maken wat dit gevoel heeft veroorzaakt. Als je weet waar het vandaan komt, kun je de oorzaken ervan begrijpen en nadenken over copingstrategieën. Probeer hiervoor de volgende vragen te beantwoorden:

  • Wanneer begon je je zo te voelen?
  • Welke situaties versterken of verminderen je gevoel van ongelukkig zijn?
  • Wat zou je gebrek aan welzijn en gevoelens van verlies van hoop kunnen oplossen?

Het is mogelijk dat de oorzaak van je ongemak niet in je relatie ligt, maar in een andere context. Sommige sociale en psychologische realiteiten kunnen dit gevoel orkestreren. Bijvoorbeeld werk of het gebrek eraan, persoonlijke of existentiële problemen, gebrek aan zelfvertrouwen, het gewicht van trauma’s uit het verleden (Engelse link), etc.

2. Richt je op je gevoelens en druk uit wat je voelt zonder schuld te projecteren

Als je je partner wilt vertellen dat je niet gelukkig bent, moet je oprecht en assertief zijn. Gebruik de eerste persoon om uit te leggen wat je voelt. Gebruik zinnen die beginnen met “Ik geloof, ik voel, ik wil.”

Leg vooral geen schuldigen aan. Vermijd uitdrukkingen als “Je denkt alleen aan jezelf.” Het is beter om het gesprek te beginnen door duidelijk je persoonlijke realiteit en hoe je je voelt te verwoorden.

3. Luister empathisch en bereid je voor op hun reactie

Diana R. Garland, Ph.D., van de Universiteit van Louisville (VS), deed onderzoek naar de voordelen van het trainen van stellen in de vaardigheid van actief en empathisch luisteren. In feite zijn er maar weinig dimensies die een relatie op zo’n gezonde manier kunnen structureren als weten hoe je naar elkaar moet luisteren.

Het is ook noodzakelijk dat je partner aandacht voor je heeft en je persoonlijke realiteit begrijpt. Maar onthoud dat weinig dingen zo pijnlijk en zorgwekkend kunnen zijn als te horen krijgen dat je partner niet gelukkig is.

Daarom moet je voorbereid zijn op hun reactie. En luisteren naar wat ze te zeggen hebben is uiterst belangrijk.

4. Bereid je voor op verandering

Ongelukkig zijn kan de oorsprong zijn van een persoonlijk probleem, zoals werkloosheid, latente depressie, onopgelost trauma, enz. Het kan dus zijn dat jullie van elkaar houden, maar niet gelukkig zijn om redenen die buiten jullie relatie liggen. In feite komen dit soort situaties maar al te vaak voor en je moet weten hoe je ermee om moet gaan.

Op moeilijke momenten is het meer dan ooit nodig om steun van elkaar te hebben. Echte liefde betekent namelijk wederzijdse betrokkenheid bij elke uitdaging en omstandigheid. Het is dit vermogen om actief en authentiek te reageren op de behoeften van je partner dat je in staat stelt om elke uitdaging of probleem op te lossen.

Als de reden van je ongelukkig zijn een gebrek aan liefde is, verleng dan niet wat geen zin heeft uit medelijden of besluiteloosheid. Je zult je lijden alleen maar verergeren.

Trieste vrouw met partner

Een relatie volwassen beëindigen

Last but not least komt ongelukkig zijn in veel gevallen voort uit liefdesverdriet. Immers, gevoelens slijten soms, vervagen en verdwijnen. Als dit bij jou het geval is, verleng de lijdensweg dan niet. Wacht niet af wat er gebeurt. Blijf niet hangen om te zien of ze veranderen, of om te zien of je van gedachten verandert en besluit dat je ze weer wilt.

In feite kan, wanneer teleurstelling en gebrek aan genegenheid de kop opsteken, het verlengen van je relatie plaats maken voor minachting, ruzies, verraad en zeer onplezierige ervaringen.

Je moet voorkomen dat dit gebeurt. Handel volwassen en maak een einde aan je relatie door de redenen duidelijk te maken. Door dit te doen en duidelijk te maken dat je niet meer van je partner houdt, voorkom je dat hij of zij valse hoop koestert.

Je ongelukkig zijn heeft een oorsprong die je moet ophelderen. Als je weet hoe je moet reageren op wat er is gebeurd, kun je deze omstandigheden het hoofd bieden en je welzijn herstellen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Anderson, Traci & Emmers-Sommer, Tara. (2006). Predictors of Relationship Satisfaction in Online Romantic Relationships. Communication Studies. 57. 10.1080/10510970600666834.
  • Garland, D. R. (1981). Training Married Couples in Listening Skills: Effects on Behavior, Perceptual Accuracy and Marital Adjustment. Family Relations, 30(2), 297–306. https://doi.org/10.2307/584144
  • Joel, S., Eastwick, P. W., Allison, C. J., Arriaga, X. B., Baker, Z. G., Bar-Kalifa, E., … Wolf, S. (2020). Machine learning uncovers the most robust self-report predictors of relationship quality across 43 longitudinal couples studies. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America117(32), 19061–19071. https://doi.org/10.1073/pnas.1917036117

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.