Hoe je je dag goed kunt beginnen

Als je je ochtend goed begint, kan dit de rest van je dag beïnvloeden. Hier zijn een paar tips.
Hoe je je dag goed kunt beginnen
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Eva Maria Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

De manier waarop je ochtend begint, zet de toon voor de rest van je dag. Daarom, als je je gestrest voelt vanaf het moment dat je opstaat, zul je het waarschijnlijk de hele dag met je meedragen, als je geen actie onderneemt. Aan de andere kant betekent een gefocust begin van de dag dat het gemakkelijker voor je zal zijn om met stress om te gaan en van je dag te genieten. Weet jij hoe je je dag goed kunt beginnen?

De dag goed beginnen is echter niet altijd gemakkelijk, vooral niet als je gehaast wakker wordt of na slechts een paar uur slaap. Desalniettemin, zelfs als je niet zoveel hebt geslapen als nodig is, kun je de ochtend toch positief beginnen en de dag met energie, opwinding en motivatie tegemoet treden.

“De ochtend is een belangrijk moment van de dag, want hoe je je ochtend doorbrengt, kan je vaak vertellen wat voor dag je gaat hebben.”

Lemony Snicket

Als je de dag goed wilt beginnen, zul je een aantal gewoontes moeten veranderen. Dit is niet altijd gemakkelijk, vooral als het gaat om eerder opstaan. Het is echter de moeite waard. Sterker nog, het geeft je ochtend de nodige boost om van de komende dag een geweldige dag te maken.

Manieren om de dag goed te beginnen

Zet de wekker eerder

Door wat vroeger op te staan, sta je rustiger, zonder spanning en zonder haast op. Je kunt in bed naar de radio luisteren, een beetje uitrekken en je klaarmaken om je dag te beginnen. Want vroeger wakker worden zorgt er niet alleen voor dat je een paar minuten langer in bed ligt, maar geeft je ook de mogelijkheid om een meer ontspannen routine te creëren om je dag te beginnen.

“Het is goed om voor het aanbreken van de dag op te staan, want zulke gewoonten dragen bij aan gezondheid, rijkdom en wijsheid.”

Aristoteles

Wekker in een raam bij zonsopgang

Begin de dag onder de douche

Je ochtenddouche is niet alleen een manier om je hoofd leeg te maken. In feite is de tijd die je onder water doorbrengt een ontspannende en energieke tijd. Voordat je jezelf wast, ga je een minuut onder de hete waterstraal zitten en laat je het water langs je rug lopen en masseer je hem.

Het hete water ontspant zowel je spieren als je geest. Dit moment stelt je ook in staat om na te denken over de mogelijkheden die voor je liggen en je dankbaar te voelen voor de nieuwe dag. Bovendien, als je merkt dat er gedurende de dag gevoelens van stress verschijnen, kun je deze sensaties opnieuw oproepen om te ontspannen. Zo kun je de controle over je emoties terugkrijgen.

Lees iets inspirerends

Van een motiverende quote tot een zelfhulpfragment, ochtendlezing zal je helpen een nieuwe focus van motivatie te vinden. Inderdaad, door ‘s ochtends te lezen, blijf je de hele dag geïnspireerd en kun je een positief gesprek met jezelf voeren, waardoor negatieve gedachten worden vermeden.

“Hoe meer je leest, hoe meer dingen je weet. Hoe meer je leert, hoe meer plaatsen je zult bezoeken.”

-Dr. Seuss-

Vrouw leest om de dag te beginnen

Een knuffel geven

Knuffels genereren een hormonale explosie die je helpt je goed te voelen en je angsten te overwinnen. Daarom is de ochtend beginnen met een knuffel een geweldige manier om de dag te beginnen.

De “knuffeltherapeut” Lía Barbery, auteur van het boek, El Lenguaje de los Abrazos: Abrazoterapia (The Language of Hugs), zegt dat wanneer je knuffelt, je niet alleen oxytocine afscheidt, maar ook serotonine en dopamine vrijkomt. Dit genereert aangename gevoelens van welzijn, harmonie en vervulling.

Eet een volledig en uitgebalanceerd ontbijt

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Dat komt omdat wat je eet als je opstaat, je bloedsuikerspiegel in evenwicht brengt. Daarnaast geeft het je de energie om fysieke en mentale stress te beheersen. Sterker nog, zonder een goed ontbijt ben je kwetsbaarder, zowel fysiek als mentaal.

Het probleem is dat veel mensen het excuus gebruiken dat ze geen tijd hebben om te ontbijten. Of ze zeggen dat ze ‘s ochtends geen trek hebben. Dat komt omdat ze haastig wakker worden en zich gestrest voelen. Als je echter bovenstaande tips toepast, vooral vroeg opstaan, zul je zien dat het mogelijk is om een goed ontbijt te maken en te eten.

Uitgebalanceerd ontbijt om je dag te beginnen

Je moet er ook voor zorgen dat je ontbijt alle groepen voedingsstoffen bevat die nodig zijn voor je lichaam. Bijvoorbeeld koolhydraten, vooral complexe, eiwitten, vitamines, mineralen en gezonde vetten. Je moet suiker en verzadigde vetten vermijden.

Begin met bewegen

Matige lichaamsbeweging zal je metabolisme wakker maken en energie geven aan zowel je lichaam als je geest. Je kunt bijvoorbeeld gaan wandelen of yoga beoefenen.

In ieder geval zal sporten in de ochtend je motiveren om je gezondheid voorop te stellen. Dit zal je helpen om je beter over jezelf te voelen en je aanmoedigen om een gezonde levensstijl aan te houden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.