Hoe je het verschil kunt zien tussen echte en emotionele honger

Emotionele honger heeft gevolgen voor uw lichamelijke en geestelijke gezondheid. Weten hoe je honger kunt onderscheiden van echte honger is de eerste stap om ernaar te kunnen handelen.
Hoe je het verschil kunt zien tussen echte en emotionele honger
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 13 september, 2023

Je hebt ongetwijfeld wel eens gehoord van emotioneel eten. Misschien heb je zelfs wel eens te horen gekregen: “Je hebt geen honger, je verveelt je gewoon.” Als je je in dit soort situaties herkent, dan weet je dat het vaak overweldigend kan zijn. Daarom gaan we jein dit artikel vertellen hoe je onderscheid kunt maken tussen echte en emotionele honger.

Emotionele honger betekent dat je voedsel gebruikt om je stemming te reguleren. Met andere woorden, de inname ervan verliest zijn oorspronkelijke betekenis, namelijk jezelf voeden met de elementen die je nodig hebt voor je fysieke prestaties.

Het is normaal dat je vaak overweldigd wordt door gevoelens van verdriet, boosheid, frustratie of teleurstelling. Bovendien, als je niet de persoonlijke hulpmiddelen en middelen hebt om ermee om te gaan, is het gemakkelijk en verleidelijk om je tot voedsel te wenden om je ongemak te verlichten.

Je moet niet vergeten dat je door het consumeren van bepaalde soorten voedsel het beloningscircuit van je hersenen activeert. Dit geeft je een aangenaam gevoel.

Dit welzijn is echter maar tijdelijk. Inderdaad, vroeg of laat steekt je sluimerende probleem weer de kop op. Desalniettemin gaat het bij deze gelegenheid ook gepaard met schuldgevoelens omdat je meer hebt gegeten dan nodig was. Om de cyclus van emotioneel eten te stoppen, moet je het dus kunnen herkennen en ernaar handelen.

Vrouw kijkt verrukt naar een bord vol zoetigheid

Hoe je het verschil kunt zien tussen echte en emotionele honger

Vervolgens gaan we enkele onderscheidende kenmerken van echte honger en emotionele honger bekijken. Deze zullen je helpen herkennen of je met het een of het ander te maken hebt.

Echte honger

  • Deze ontstaat geleidelijk en neemt in de loop van de tijd toe.
  • Echte honger ontstaat in je maag, omdat het een fysiologische sensatie is.
  • Je bent je bewust van wat je gaat eten. Je hebt er controle over en plant het. Je hebt de mogelijkheid om te kiezen wat voor soort voedsel je op dat moment wilt consumeren.
  • Over het algemeen kies je voor voedzaam voedsel en gezonde en uitgebalanceerde gerechten die je honger stillen.

Emotionele honger

  • Deze verschijnt plotseling en abrupt. In feite ervaar je een plotseling verlangen naar voedsel dat je onmiddellijk nodig hebt.
  • Het ontstaat niet in je maag, omdat het geen fysiologische sensatie is. Het vindt zijn oorsprong in je geest als gevolg van bepaalde beelden of mentale voorstellingen van voedsel. Bovendien, als je aan een bepaald soort voedsel denkt of het je voorstelt, wordt de impuls om het te eten zo sterk dat je de controle verliest.
  • Je eetpatroon wordt chaotisch. Je eet op een automatische en ongecontroleerde manier, zonder hoeveelheden af te meten of bewust voedsel te kiezen. Je eet impulsief, uit noodzaak, in grote hoeveelheden en zonder een bewuste keuze te maken.
  • In de regel eet je hypercalorisch en ultrabewerkt voedsel dat veel vetten en suikers bevat en weinig voedingswaarde heeft. Deze voedingsmiddelen zijn niet alleen schadelijk, ze vullen je ook niet of maar heel kort.
Vrouw eet een donut

Hoe kun je emotioneel eten vermijden?

Zoals je kunt zien, zijn de verschillen tussen beide concepten duidelijk. Als je op de signalen let, kun je gemakkelijk begrijpen met wat voor soort honger je te maken hebt. Maar wat kun je doen als je eenmaal herkent dat je last hebt van emotionele honger?

Blijf allereerst alert. Als je honger voelt, stop dan en probeer te identificeren wat voor soort honger het is, volgens de bovenstaande richtlijnen.

Schrijf vervolgens op welke situaties of emoties emotionele honger bij je opwekken. Je zou bijvoorbeeld je toevlucht kunnen nemen tot dit type dieet om gevoelens van angst te kalmeren. Of je kunt het gebruiken om gevoelens van verdriet of leegte te stoppen.

Als je eenmaal je emoties hebt geïdentificeerd, moet je gezondere copingstrategieën ontwikkelen. Je kunt meditatie, diafragmatische ademhaling of therapeutisch schrijven gebruiken. In feite is elke optie die je helpt om deze ongemakkelijke emotionele toestand te verwerken nuttig.

Je moet voedsel zijn juiste functie teruggeven. Herinner jezelf eraan dat voedsel brandstof voor je lichaam is en geen sluiproute die je geest kan gebruiken zodat je je pijn niet onder ogen hoeft te zien.

Om dit te doen, moet je een vast besluit nemen om het idee van voedsel los te koppelen van je emotionele toestand. Wanneer je voelt dat je emotionele balans in gevaar komt, voer dan een nuttiger en gezonder alternatief uit. Als de situatie je teveel wordt, kun je natuurlijk altijd een professional inschakelen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Menéndez, I. (2007). Alimentación emocional. DeBolsillo.
  • DRESSL, N. L., ETCHEVEST, L. I., FERREIRO, M., & TORRESANI, M. E. (2018). CORTISOL COMO BIOMARCADOR DE ESTRÉS, HAMBRE EMOCIONAL Y ESTADO NUTRICIONAL. Revista Nutrición Investiga. Volúmen3(1).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.