Het onbewuste coderingssysteem: de taal van je geest

Wist je dat je onbewuste uit meerdere codes bestaat? Sommige zijn onjuist en kunnen fungeren als echte mentale Trojaanse paarden, die je gevoelens van ongeluk en angst versterken. Wat kun je eraan doen?
Het onbewuste coderingssysteem: de taal van je geest
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 21 juli, 2023

Toen Stanley Kubrick zijn filmklassieker The Shining uitbracht, kreeg hij veel kritiek. De meeste kritiek kwam van bewonderaars van het werk van Stephen King. Zij beweerden dat Kubrick’s productie in niets leek op de roman. Maar de controversiële regisseur begreep het horrorgenre bijzonder goed en hij produceerde een vernieuwende film.

Kubrick deed diepgaand onderzoek naar de onbewuste codes van de mens om te weten te komen hoe hij de kijker kon verontrusten. Hij baseerde zijn onderzoek op de codetheorie van Umberto Eco en de unheimliche theorie van Freud. Zijn doel was om de kijker te storen in de donkerste uithoeken van zijn geest. En dat is hem gelukt.

Het onbewuste coderingssysteem verwijst naar de manier waarop we de werkelijkheid verwerken en labelen. Hoewel we wat ons omringt op een bepaalde manier filteren en conceptualiseren, zijn er gemeenschappelijke elementen die we allemaal delen. Het collectieve onbewuste, geïdentificeerd door Carl Jung, helpt ons om veel van onze angsten als soort te begrijpen.

De menselijke geest spreekt zijn eigen taal, een taal die verder gaat dan fonemen en tijden. Laten we op onderzoek uitgaan.

Veel van onze irrationele gedachtepatronen zijn disfunctionele codes die we op een bepaald moment in ons leven hebben gecreëerd.

Een brein wordt ontrafeld
Als we onze mentale codes begrijpen, kunnen we onszelf beter leren kennen.

Het onbewuste coderingssysteem

Alles wat we ervaren en de manier waarop we het interpreteren, creëert bijna automatisch een mentaal label. Aan dit mentale label wordt ook een combinatie van gewaarwordingen toegevoegd. Zo geven we geleidelijk vorm aan ons onbewuste coderingssysteem.

Stel bijvoorbeeld dat je grootmoeder als kind appeltaart voor je maakte. Je was er dol op. Elke keer als je nu naar de supermarkt gaat en een appel ziet, roept dat de geur op van dat bedwelmende toetje. Maar dat niet alleen, het doet je ook denken aan de liefde van je oma. Inderdaad, veel van wat er met je gebeurt wordt vastgelegd in je geest om je ervaringen te ondersteunen.

Een van de eerste mensen die dit fascinerende proces analyseerde en bestudeerde was William James. Zijn werk en onderzoek (Engelse link) naar gewaarwording en perceptie legde uit hoe de hersenen de wereld voor ons opbouwen en vormgeven. Alles wat onze zintuigen passeren wordt vervolgens geanalyseerd, geregistreerd en opgeslagen.

Daarom creëer je je eigen codes. Ze stellen je in staat om te begrijpen wat je omringt en om te reageren op wat je ziet.

De manier waarop we elke stimulus labelen is gekoppeld aan onze emoties en hoe we ons voelen.

Hersencodes

Programmeren domineert tegenwoordig de maatschappij. Mobiele telefoons, sociale media en apps zijn allemaal gemaakt op basis van programmeercodes. In feite is er niets zo krachtig als een algoritme. Het is een systeem dat in staat is om te bepalen welke informatie je bereikt en wat je ontgaat.

Hoe vreemd het ook lijkt, het onbewuste coderingssysteem van de hersenen is ook een vorm van programmeren. In dit geval zijn de parameters en de mechanismen die het orkestreren biologisch, maar ze zijn net zo bepalend. Deze codes bepalen namelijk hoe je denkt en zelfs hoe je je voelt en met moeilijkheden omgaat.

We hebben allemaal bepaalde ‘foute’ codes die ongelukkigheid (Engelse link) en, in sommige extreme gevallen, psychologische stoornissen orkestreren . Bijvoorbeeld:

  • Negatieve gedachten. “Ik weet dat ik ga falen.” “Niemand houdt van me, ik ben waardeloos.” Dit soort interpretaties zijn schadelijke vormen van programmering die geïnternaliseerd zijn.
  • De verwachtingen van anderen. Er zijn bepaalde beperkende mentale percepties en verhalen die je ouders aan je hebben doorgegeven in de vorm van geërfde codes. Je zou bijvoorbeeld kunnen geloven dat je bepaalde beroepen niet zou moeten ambiëren omdat je een vrouw bent.
  • Vervormde emotionele codes. Veel mensen hebben een verstoorde dynamiek als het gaat om het beheersen van hun emoties. Je laten meeslepen in woede is een voorbeeld van een verkeerde code.

Verkeerde codes zijn psychologische verhalen die we in onze hersenen hebben geïntegreerd. Ze versterken alles, van angst tot een laag zelfbeeld.

Onbewuste codering: de taal van je geest
Onze geest spreekt talen die gebaseerd zijn op een reeks onbewuste codes. Ze stellen ons in staat om met anderen om te gaan en moeilijkheden het hoofd te bieden

Je mentale codes herprogrammeren

Weten dat er een onbewust coderingssysteem in je hersenen zit, is op een paar manieren nuttig. Ten eerste helpt het je te begrijpen dat je geest de wereld voor je vormgeeft. Ten tweede kun je bepaalde ‘herschikkingen’ doorvoeren om je leven te verbeteren.

De verkeerde codes van je hersenen veranderen is echter geen gemakkelijke taak. In feite heb je misschien de hulp van een psycholoog nodig. Immers, detecteren welke gedachten, overtuigingen, houdingen en gedragingen contraproductief zijn voor je welzijn is een taak die gespecialiseerde en diepgaande training vereist. Dat gezegd hebbende, kun je het proberen door de volgende stappen te volgen:

Vind de code die je ongemak bezorgt

In zijn interne programmering bevat de menselijke geest foutieve codes in de vorm van cognitieve vooroordelen en volledig irrationele gedachten. Stoppen om je bewust te worden van hoe je denkt en hoe je redeneringen en oordelen je laten voelen, is de eerste stap om de situatie te verbeteren.

De verkeerde code testen

De volgende stap is uiterst belangrijk. Bovendien is het de meest complexe vanwege de mentale inspanning die het vergt. Zodra je je negatieve gedachten en oordelen hebt opgespoord, stel jezelf dan de volgende vragen:

  • Is wat ik denk waar? Welk bewijs is er om het te ondersteunen?
  • Is wat ik denk of geloof nuttig voor mij op een bepaalde manier? Is het logisch?
  • Als het niet nuttig voor me is en me slechter laat voelen, waarom versterk ik het dan?

De verkeerde code herprogrammeren

Je onbewuste coderingssysteem vereist dat de codes die je vormgeeft gezond zijn. Alleen door dit te doen kun je je welzijn garanderen en je vermogen om problemen het hoofd te bieden verbeteren. Daarom is de laatste stap in het elimineren van schadelijke ‘algoritmen’ uit je geest positief herprogrammeren. Vraag jezelf af:

  • Wat moet ik mezelf vertellen om mijn gevoel van eigenwaarde te versterken?
  • Hoe kan ik de beperkende overtuigingen die me ongelukkig maken omdraaien?
  • Hoe kan ik het verhaal herformuleren dat mijn moeder me heeft doorgegeven en dat me ervan weerhoudt mezelf te zijn?

Tot slot, zoals je kunt zien, is het niet gemakkelijk om je denkcodes te herprogrammeren. Ondanks dit feit zal het de moeite waard zijn om het te doen. Maar aarzel niet om hulp van een expert te vragen als je onbewuste codes blijft versterken, want deze kunnen als echte Trojaanse paarden werken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


    • Dember, W. N. (1990). William James on Sensation and Perception. Psychological Science, 1(3), 163–166. http://www.jstor.org/stable/40062629
    • Shamma, S. A., & Micheyl, C. (2010). Behind the scenes of auditory perception. Current Opinion in Neurobiology20(3), 361–366. https://doi.org/10.1016/j.conb.2010.03.009
    • Rolls ET, Treves A. The neuronal encoding of information in the brain. Prog Neurobiol. 2011 Nov;95(3):448-90. doi: 10.1016/j.pneurobio.2011.08.002. Epub 2011 Sep 2. PMID: 21907758.
    • Rolls ET, Grabenhorst F, Franco L. Prediction of subjective affective state from brain activations. J Neurophysiol. 2009 Mar;101(3):1294-308. doi: 10.1152/jn.91049.2008. Epub 2008 Dec 24. PMID: 19109452.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.