Hoe je angsthonger kan beheersen

Hoe je angsthonger kan beheersen
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Pedro González Núñez

Laatste update: 27 december, 2022

De schrijver Pearl Buck heeft ooit gezegd: “Honger maakt van elke man een dief.” Maar een gebrek aan voedsel stelt de mens niet alleen in staat om te laten stelen om te eten, het is ook verbonden met bepaalde psychologische omstandigheden, en daarom is angsthonger beheersen zo moeilijk.

Angstproblemen kunnen interfereren met alle aspecten van het leven, waaronder ons ongezonde eetgewoonten laten aannemen. Vandaar dat veel patiënten die naar een diëtist gaan, zich emotioneel verstoord voelen.

Waarom eten we als we angstig zijn?

Emotioneel eten betekent dat onze gemoedstoestand invloed uitoefent op wat we eten. In het geval van angsthonger hebben we het over wanneer een persoon met buitensporige angst eet vanuit een echte behoefte om te eten.

Wat zeker is, is dat eten ons een goed en ontspannen gevoel geeft, omdat het neurotransmitters zoals dopamine vrijgeeft als we eten.

In veel gevallen is dit fijne gevoel echter van korte duur. Als we klaar zijn met eten, krijgt het schuldgevoel de overhand. In werkelijkheid duurt de beloning van het eten niet lang en kan dwangmatig eten op de middellange en lange termijn stress en mogelijk meer angst veroorzaken.

angsthonger beheersen

Sterker nog, bij veel gelegenheden kan voedsel nog meer negatieve effecten opwekken voor mensen met angst. Als we angstig zijn, kiezen we meestal voor ongezond voedsel, wat de situatie nog ingewikkelder maakt.

Het grootste probleem is dat wanneer we veel angst ervaren het onmogelijk wordt om onze eetlust te bevredigen. Daarnaast leidt het proberen om angst met voedsel te temperen in de meeste gevallen tot een verslechtering van de situatie. Het onderliggende probleem is veel complexer. Het kan worden veroorzaakt door:

  • Onvermogen om emoties te beheersen. Dit is heel gebruikelijk en meestal gekoppeld aan het verbergen van negatieve emoties. Dit kan sociaal aanvaardbaar zijn. Het onvermogen om de eigen emoties te beheersen kan echter leiden tot vermijding en voedsel lijkt misschien een tijdelijke “oplossing” voor dit probleem.
  • Overmatige zelfcontrole. Als iemand de wens om te eten te veel probeert te onderdrukken, kan het probleem erger worden. De kans bestaat dat je hierdoor juist nog meer gaat eten.
  • Eten als enige bron van plezier. Als we alleen maar plezier vinden door eten, is het gemakkelijk om dwangmatig te gaan eten. Dit gedrag kan een verslavingsprobleem worden als het ongecontroleerd blijft.

 “De mens overwint alles, behalve de honger.”

-Seneca-

Leer angsthonger beheersen

We hebben de mogelijke oorzaken besproken, maar nu moeten we het leren onderscheiden om angstgevoelens te beheersen. Waarvan moet je het kunnen onderscheiden? Van normale honger uiteraard. Als we de kenmerken van beide kennen, kunnen we het probleem identificeren en de oplossing in de praktijk brengen.

Angsthonger komt plotseling

Angsthonger verschijnt meestal plotseling en met een grote intensiteit. Het wordt bij angsthonger erg moeilijk om het te beheersen. Dus als je onverwacht honger voelt en het meer in je hoofd voelt dan in je maag, wees dan voorzichtig!

Deze honger is eigenlijk een uitnodiging om te eten voor het plezier, gewoon een levendige fantasie naar fastfood ondanks dat je maag vol zit. Als je hieraan toegeeft en eet, voel je je daarna schuldig.

Om angsthonger te beheersen, moet je leren om deze situaties te identificeren. Bedenk of je iets hebt ervaren dat je humeur misschien heeft verstoord, of dit nu op het werk is, of met een vriend of familielid, enz.

Als je weet hoe je deze situaties kan identificeren, kan je emotioneel eten in een vroeg stadium voorkomen. Ook is het gemakkelijker om eraan toe te geven wanneer je het niet beseft of je niet bewust bent van wat je doet, en komt dat besef pas als het te laat is.

Beheer je emoties

Zoals we hebben genoemd, is het niet goed om emoties te onderdrukken, hoewel dit misschien sociaal acceptabeler lijkt. Negatieve emoties maken deel uit van ons ware zelf, en als zodanig moeten we ze accepteren, delen of onthullen als dat nodig is.

Door je emoties te leren beheersen, zowel de negatieve als de positieve, neemt je angstgevoel af. Hierna verdwijnen spanning en zorgen, en daarmee ook je verlangen om te eten.

Emotie eten

Kom tot rust

We weten dat het niet gemakkelijk is, maar we moeten ontspannen in momenten waarin angst hoog oploopt en dat doen voordat we de controle verliezen.  Als we ons niet laten meeslepen in tijden van nood, kunnen we de dingen veel verbeteren. Hoe? Er zijn veel technieken die ons in staat stellen onze stemming te kalmeren.

Eten en liefde houden de fabriek in de wereld bij elkaar.

-Friedrich Schiller-

Verder is het handig om niet minder dan zeven uur per nacht te slapen, alternatieve beloningen te zoeken, lichaamsbeweging te krijgen, jezelf gehydrateerd te houden en je geest bezig te houden met productieve activiteiten zoals lezen.

Op deze manier is het veel gemakkelijker om angsthonger te beheersen. Maar als je angsthonger nog steeds niet kan beheersen, aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen.  Wellicht ook interessant voor jou

Emotionele honger: de favoriete vermomming van angst
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Emotionele honger: de favoriete vermomming van angst

We weten allemaal hoe honger voelt. En natuurlijk weet je hoe je situaties kunt identificeren waarin je echt honger hebt. Maar weet je ook hoe je d...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.