Hoe is het om hoogfunctionerend autisme te hebben?

Sommige mensen worden gediagnosticeerd met hoogfunctionerend autisme. Hun scherpe intelligentie en taalvaardigheid maskeren vaak andere beperkingen, zoals een gebrek aan sociabiliteit en emotionele problemen.
Hoe is het om hoogfunctionerend autisme te hebben?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Iets meer dan tien jaar geleden kreeg Anthony Hopkins een diagnose die hem niet al te veel verbaasde. De artsen vertelden hem dat hij het syndroom van Asperger heeft. Dit betekent dat hij binnen het spectrum van hoogfunctionerend autisme valt.

In zijn eigen woorden is het hebben van hoogfunctionerend autisme een voordeel. Waarom? Omdat zijn geheugen geweldig is en hij de neiging heeft om de personages die hij speelt te analyseren en uit elkaar te halen.

Er zijn nog veel meer beroemdheden die tot het autisme spectrum behoren, zoals Albert Einstein, Tim Burton, Bill Gates, en Steven Spielberg. Met deze zeer creatieve mensen als voorbeeld, zou je kunnen denken dat het hebben van hoogfunctionerend autisme een zegen of geluk is.

Laat je echter niet misleiden door de schijn. Veel van deze mensen vallen namelijk op in hun vakgebied, of dat nu artistiek, technisch of wetenschappelijk is. Ze hebben echter vaak veel beperkingen op sociaal gebied en vooral op emotioneel gebied. Deze gebreken zijn vaak een bron van beperkingen en sociale problemen.

Anthony Hopkins geeft toe dat hij gedurende een groot deel van zijn leven te kampen heeft gehad met woede en zijn duidelijke moeite om met mensen in contact te komen. Hij had zelfs problemen met alcoholisme. Tegenwoordig vindt hij troost in muziek en schilderen. Ze helpen hem in harmonie te zijn met zijn emotionele universum.

Hoe opvallend het ook mag lijken, wetenschappers moeten nog veel leren over autisme. Nog belangrijker is dat de mensheid nog steeds niet beschikt over middelen en maatregelen voor een vroegtijdige diagnose, vooral in gevallen waarin de symptomen niet zo duidelijk zijn.

Albert Einstein vouwt zijn handen in elkaar

Kenmerken van mensen met hoogfunctionerend autisme

De meeste mensen met hoogfunctionerend autisme krijgen de diagnose als ze volwassen zijn. Dit kan komen doordat zij over een scherpe intelligentie beschikken die hen in staat stelt moeilijkheden te overwinnen.

Hun familie en hun sociale omgeving hebben echter te lijden onder bepaalde beperkingen. Daarom zijn ze geneigd om dergelijke tekortkomingen aan hun persoonlijkheid toe te schrijven. Zo vermoeden zij zelden dat er een autismespectrumstoornis achter hun gedrag zit. Lees verder om meer te weten te komen over hoe mensen met hoogfunctionerend autisme zijn.

Groter verbaal redeneervermogen en ruimtelijke vaardigheden

Zoals we hierboven al hebben gezegd, kunnen mensen met hoogfunctionerend autisme zich makkelijk uitdrukken. Ze spreken, redeneren en communiceren effectief en vaardig.

Een opmerkelijk kenmerk is dat niet alleen hun IQ boven het gemiddelde ligt, maar dat ook hun bekwaamheid in ruimtelijke intelligentie de aandacht trekt.

Dit komt omdat het zich vertaalt in een vermogen om zich voor te stellen en te visualiseren. Zij kunnen verschillende objecten van verschillende afmetingen onderscheiden. Ook kunnen zij concepten omzetten en hun gegevens wijzigen en manipuleren.

Onverzadigbare nieuwsgierigheid

Hoogfunctionerende autisten zijn nieuwsgierig en hebben veel interesses. Ze concentreren zich op specifieke gebieden en raken er bijna door geobsedeerd. Ook zijn ze voortdurend op zoek naar informatie. Ze vragen, onderzoeken, en besteden veel van hun tijd aan hun specifieke interesses.

Een jongetje schaakt met zijn vader

Sociale beperkingen

Ondanks hun intellectuele bekwaamheid is er een ding dat de meeste hoogfunctionerende autisten delen: problemen met sociale vaardigheden. Ze zijn niet goed in het lezen van sociale situaties en voelen zich vaak verloren.

Ze vinden het moeilijk om contact te maken met andere mensen en mijden oogcontact. Ook voelen ze zich anders en zijn ze liever alleen. Tijdens interacties debatteren ze liever dan een ontspannen gesprek te voeren waarbij dubbele betekenissen de overhand kunnen krijgen.

Angstproblemen

Helaas worden hoogfunctionerende autistische kinderen gediagnosticeerd als hyperactief. Dit zijn de rusteloze kinderen die alles aanraken en voortdurend vragen stellen. Studies zoals deze, uitgevoerd door Dr. Alinda Gilliot aan de Universiteit van Nottingham in het Verenigd Koninkrijk, wijzen op iets opmerkelijks (Engelse link).

Zij zeggen dat mensen met hoogfunctionerend autisme vaak angstproblemen en zelfs obsessief-compulsieve stoornissen hebben. Ze hebben het ook moeilijker om hun emoties te beheersen.

Hoogfunctionerend autisme en oxytocine

Zoals bij de meeste neurologische aandoeningen is het autismespectrum een complexe combinatie. De kenmerken ervan omvatten een andere manier van het benaderen van de werkelijkheid. Om te beginnen zijn sommige vormen zo ernstig dat ze niet eens effectief kunnen communiceren.

Er zijn andere gevallen waarin het syndroom van Asperger zich op het hoogste niveau manifesteert. Er kunnen lichamelijke, geestelijke of motorische handicaps zijn, maar ze kunnen dan weer een uitzonderlijk vermogen voor kunst en wiskunde hebben.

Hoe zit het met hoogfunctionerend autisme? Waarom definiëren sommigen het als licht autisme en anderen het als het syndroom van Asperger? Deze categorie maakt officieel geen deel uit van de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-V). Het is echter een onbetwistbare realiteit.

Sommige mensen bereiken de volwassen leeftijd voordat ze weten dat ze autistisch zijn. Pas dan begrijpen ze de reden van hun sociale en emotionele beperkingen.

Er is momenteel interessant therapeutisch onderzoek gaande over dit onderwerp. Zo heeft het Amerikaanse National Institute of Mental Health ontdekt (Engelse link) dat oxytocine het sociale gedrag van mensen met hoogfunctionerend autisme verbetert. Wellicht ook interessant voor jou

kinderen met een autismespectrumstoornis: het brein
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
kinderen met een autismespectrumstoornis: het brein

De overmaat aan synapsen of neurale verbindingen van het brein van kinderen met een autismespectrumstoornis produceren specifieke wijzigingen bij e...



  • Andari, E., Duhamel, JR, Zalla, T., Herbrecht, E., Leboyer, M. y Sirigu, A. (2010). Promover el comportamiento social con oxitocina en trastornos del espectro autista de alto funcionamiento. Actas de la Academia Nacional de Ciencias de los Estados Unidos de América , 107 (9), 4389–4394. https://doi.org/10.1073/pnas.091024910
  • Baron-Cohen, S., Wheelwright, S., Skinner, R., Martin, J., & Clubley, E. (2001). The Autism-Spectrum Quotient (AQ): Evidence from Asperger Syndrome/High-Functioning Autism, Males and Females, Scientists and Mathematicians. Journal of Autism and Developmental Disorders31(1), 5–17. https://doi.org/10.1023/A:1005653411471
  • Gillott, A., Furniss, F., & Walter, A. (2001). Anxiety in high-functioning children with autism. Autism5(3), 277–286. https://doi.org/10.1177/1362361301005003005

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.