Hoe help je een onzeker persoon
Ieder van ons heeft zich wel eens onzeker gevoeld. Vooral wanneer we geconfronteerd worden met uitdagende situaties. Bij sommige mensen is onzekerheid echter een deel van hun persoonlijkheid, wat hen veel ongemak bezorgt.
Als je deze eigenschap bij een geliefde herkent, is het dus belangrijk dat je weet hoe je hem of haar kunt steunen. In dit artikel kijken we naar de beste manier om een onzeker persoon te helpen.
Kenmerken van een onzeker persoon
Volgens de American Psychological Association is onzekerheid een gevoel van ontoereikendheid, gebrek aan zelfvertrouwen, en een onvermogen om met verschillende situaties om te gaan.
In de regel voelen onzekere mensen zich niet capabel en zijn ze bang dat anderen hen zullen beoordelen of al hun zwakheden zullen ontdekken. Dit bevordert staten van verlegenheid, paranoia, of sociale isolatie.
Aan de andere kant kan onzekerheid leiden tot compenserend gedrag, zoals agressiviteit, arrogantie, of narcisme. In deze gevallen kunnen onzekere mensen echt kritisch zijn over anderen of de draak met hen steken om hen neer te zetten. In feite wordt het benadrukken van de gebreken van anderen een mislukte poging om hun eigen gevoel van eigenwaarde op te krikken.
Hoe help je een onzeker persoon
Als je deze kenmerken herkent bij een vriend, partner of familielid, zou je, idealiter, moeten weten hoe je hem of haar kunt steunen. Hieronder staan enkele strategieën om te helpen.
1. Wees empathisch
Empathisch zijn betekent dat je de gevoelens en gedachten van anderen herkent, en ze ervaart alsof het je eigen gevoelens zijn. Met andere woorden, het houdt in dat je je in de ander verplaatst om hem of haar echt te begrijpen.
Als je een onzeker persoon wilt helpen, is het eerste wat je moet doen, zijn of haar situatie begrijpen. Om dit te doen, moet je proberen te begrijpen waar hun onzekerheden vandaan komen. Over het algemeen ontwikkelt onzekerheid zich in de eerste jaren van het leven, vooral tijdens de hechting met primaire verzorgers.
Je kunt daarom proberen de persoon te vragen hoe zijn of haar kindertijd en puberteit waren. Erover praten zal niet alleen jou helpen te begrijpen, maar hij of zij zal ook kunnen begrijpen waar deze eigenschap van hem of haar vandaan komt.
Daarnaast moet je voorkomen dat je hem of haar veroordeelt of bekritiseert. Onzekere mensen hechten buitensporig veel waarde aan de mening van anderen, dus idealiter zou je in overeenstemming moeten zijn met hun gevoelens en gedachten. Zorg ervoor dat je goed luistert en interesse toont in hun problemen.
2. Vraag hoe je kunt helpen
Je kunt wel de beste bedoelingen hebben, maar als die niet overeenkomen met wat de onzekere persoon nodig heeft, dan zul je hem niet echt helpen. Het is het beste om te vragen hoe je hem of haar kunt steunen.
Soms willen ze alleen maar dat je naar ze luistert. Of misschien willen ze zich op een andere manier uitdrukken of willen ze dat je iets kleins doet om hen te helpen. Dit is waar empathie om draait, herkennen wat de ander op een bepaald moment nodig heeft.
3. Erken hun onzekerheden
Dit betekent niet dat je je moet neerleggen bij hun geklaag over je eigen complexen of tekortkomingen. Het betekent dat je hen moet vragen je te vertellen wat hen dwars zit, hoe zij zich voelen, en wie zij denken dat hen bekritiseert. Dit zal je ook helpen hun situatie te begrijpen.
Neem de tijd om naar hun reactie te luisteren en steun hen. Ze kunnen zeggen dat ze bezorgd zijn over hun werk, school of hun uiterlijk. Het belangrijkste is om te luisteren en open te staan voor wat ze zeggen.
Idealiter zou je erachter moeten komen wat hen zorgen baart en samen analyseren wat echt is en wat niet. In de regel denken onzekere mensen dat anderen slecht over hen spreken, of dat ze niet capabel genoeg zijn om bepaalde situaties aan te kunnen.
In werkelijkheid is dit echter niet het geval. Wanneer dit gebeurt, hebben ze last van paranoïde ideeën. Daarom is het belangrijk dat je hen laat inzien dat die niet waar zijn.
4. Benadruk hun sterke punten
Een andere manier om een onzeker persoon te helpen is door hen hun positieve kwaliteiten te laten inzien. In feite zijn ze vaak erg kritisch over zichzelf en worden ze verblind door negativiteitsvooroordelen. Jouw taak is om hen al hun talenten en capaciteiten te laten zien. Door dit te doen, help je hen gevoelens van veiligheid en zelfvertrouwen op te bouwen.
5. Modelleer zelfcompassie
Zelfcompassie betekent aardig zijn voor onszelf, en onszelf niet straffen voor onze beslissingen in het verleden. We zijn tenslotte ook maar mensen en we maken fouten. Toch hebben onzekere mensen de neiging geobsedeerd te zijn door perfectionisme (Spaanse link). Met andere woorden, ze willen alles zo goed mogelijk doen. Als ze dat niet doen, voelen ze zich waardeloos.
Het probleem is dat ze nooit perfectie bereiken en gefrustreerd raken. Hierdoor zakt hun gevoel van eigenwaarde nog verder. Daarom moet je hen laten weten dat niemand perfect is en dat zelfs grote presteerders fouten maken.
Help hen ervan bewust te worden dat fouten maken een belangrijk proces in het leven is, omdat het ons in staat stelt te leren en ons persoonlijk te ontwikkelen. Je kunt hen voorbeelden geven van fouten die je in je leven hebt gemaakt en die je lessen hebben geleerd. Het soort fouten dat, als je ze niet had gemaakt, je niet zou zijn waar je nu bent.
6. Wees geduldig
Als je een onzeker persoon wilt helpen, is het belangrijk om geduld te kweken. Dit komt omdat het waarschijnlijk is dat ze zullen beginnen te klagen over wat ze denken dat er met hen gebeurt en een reeks bevooroordeelde gedachten zullen uiten. Bijvoorbeeld, dat ze waardeloos of nutteloos zijn, enz. Bovendien kunnen ze zich verdedigen met kwetsende opmerkingen of negatieve kritiek naar jou toe.
Wat hun houding ook is, je moet geduldig zijn en begrijpen dat het te wijten is aan hun persoonlijk functioneren. Dit is misschien het moeilijkste deel, maar als je de eerste keer opgeeft, zul je hen nooit kunnen helpen.
7. Moedig hem of haar aan om professionele hulp te zoeken
Hoe graag je een onzeker persoon ook wilt helpen, soms zijn je inspanningen niet genoeg. Sterker nog, bij veel mensen zitten deze eigenschappen zo ingebakken dat ze een therapeut nodig hebben om ze te overwinnen. Een specialist in geestelijke gezondheidszorg is het meest geschikt om dit soort problemen aan te pakken.
Probeer hen te laten inzien dat ze therapie niet als een verplichting moeten zien. Laat hen zien wat de voordelen zijn en hoe het hun gevoelens van ongemak kan helpen verminderen.
Tenslotte moeten we benadrukken dat het helpen van een onzeker persoon vaak geen gemakkelijke taak is. Vooral als ze terughoudend zijn om hulp te aanvaarden. Het is echter niet onmogelijk. Vergeet niet dat de steun van hun omgeving voor hen van vitaal belang is om hun problemen te overwinnen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Cuervo Martinez, Ángela, Pautas de crianza y desarrollo socioafectivo en la infancia. Diversitas: Perspectivas en Psicología [Internet]. 2010;6(1):111-121. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=67916261009
- De Rosa, Lorena, Valle, Ariel Dalla, Rutsztein, Guillermina, Keegan, Eduardo, Perfeccionismo y Autocrítica: Consideraciones clínicas. Revista Argentina de Clínica Psicológica [Internet]. 2012;XXI(3):209-215. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=281929021003