Hoe doorsta je een relatiebreuk?

Hoe doorsta je een relatiebreuk?

Laatste update: 28 oktober, 2016

Wie heeft er nu niet een pijnlijke relatiebreuk meegemaakt? En hoe handelden we hierna? Soms zijn we onvolwassen en storten we in elkaar of proberen we de ander de schuld te geven. Er razen onzettend veel gevoelens door ons lijf.

Weten welke fasen je zult moeten doorstaan na het beëindigen van relatie kan je helpen om er beter mee om te gaan. Geneest de tijd uiteindelijk echt alle wonden?

1. Ontkenning

Dit is de eerste fase. De relatiebreuk is onverwacht, ongewenst en veroorzaakt daardoor een gevoel van ontkenning. Wat kan jou het schelen dat er tegen je gelogen is, dat je bedrogen bent of dat je partner het ergste heeft gedaan wat je je maar kon bedenken. Het kan je niets schelen. In jouw gedachten komen alleen de goede herinneringen naar boven in deze fase van ontkenning.

Relatiebreuk

Tijdens deze eerste fase liegen mensen tegen zichzelf. Ze denken dat het misschien gewoon een moeilijke periode is, een crisis die voorbij zal gaan en vroeg of laat vanzelf wel zal worden opgelost. Helaas liegen ze tegen zichzelf.

2. Woede

De fase die na de ontkenning volgt, is woede. Dit overkomt ons wanneer we ons bewust worden van de relatiebreuk. Er is geen weg terug meer. Maar wees voorzichtig! Denk erom dat je deze fase niet overslaat; hij is namelijk essentieel. Woede is een noodzakelijke stap om een relatiebreuk te boven te komen. Zonder woede, is het veel moeilijker om verder te gaan en het af te sluiten.

Boos en woedend worden is iets dat ons angst aanjaagt en we proberen het over het algemeen te vermijden, maar onderdruk je woede niet, aangezien dit belemmerend kan zijn voor je toekomstige relaties. Dus, wordt boos!

3. Onderhandelen

Sommige mensen proberen als ze op hun sterfbed liggen te onderhandelen met God om hun leven te redden. In het geval van een relatiebreuk vindt deze onderhandeling plaats met onze partner of met onszelf. Maar, is het het waard?

“In liefdesrelaties bestaan er twee fasen die vrijwel direct na elkaar voorkomen: in de eerste fase is het het beste om direct na een ruzie met elkaar te verzoenen, aangezien het goedmaken niet te lang kan worden uitgesteld. En in de tweede fase is het het beste om te profiteren van de eerste ruzie die kan worden gebruikt als reden om te breken, aangezien een breuk reeds onvermijdelijk is.”

Waar onderhandel jij over? Misschien overweeg je verschillende opties om de relatiebreuk nog even te voorkomen: een open relatie, lange-afstandsrelatie etc. Hoe vaak werkt onderhandelen nu echt? Dit is afhankelijk van het stel.

4. Depressie

Het is wanneer onderhandelen niet werkt, dat je ineenstort. Je weet nu dat wat je ook doet, de relatie voorbij is en er geen weg terug meer is. Dat heeft lang geduurd! Na alle ontkenning, woede en onderhandelingen ben je eindelijk aangekomen in de nog moeilijker te confronteren fase vier: depressie.

Het is belangrijk dat je steunt op de mensen die van je houden. Zij zullen je helpen om over je verdriet heen te komen. Probeer goed te eten en zorg voor een gepaste hoeveelheid slaap. Blijf letten op je gezondheid, ook al heb je hier helemaal geen zin in.

Je kunt jezelf best enkele dagen van eenzaamheid, tranen en duisternis toestaan, opgesloten in je kamer, maar laat dit niet te lang doorgaan. Probeer om ergens kracht te vinden en sta op!

Verdriet

5. Acceptatie

Het is belangrijk dat je elke fase van een relatiebreuk volledig doorstaat. De fasen onderbreken is niet behulpzaam en zal de volgende keer dat je door ze heen moet alleen maar moeilijker maken. Zo ook geldt voor de onderhandelfase dat het van jou zelf afhangt of het gunstig zal zijn of niet. Als het onderhandelen lukt, maar de relatie niet langer hetzelfde is, kan het zo zijn dat je meer kwaad doet dan goed.

Zodra je elke fase doorstaan hebt, is het accepteren van de relatiebreuk het enige wat je nog hoeft te doen. Na al die woede en al dat gehuil gaat het nu wel goed met je! Je kunt je ex tegenkomen zonder je belabberd te voelen. De wereld om je heen stort niet langer in.

Het proces van de breuk is voorbij, je bent gegroeid en je hebt ervan geleerd. De eerste relatiebreuk is het moeilijkst, maar het zal je helpen om de volgende volwassener aan te pakken.

Zijn deze fasen herkenbaar voor je? Vind jij dat er een fase is die zou kunnen worden overgeslagen? Vertel ons jouw ervaringen met het beëindigen van liefdesrelaties. Het doorstaan van relatiebreuken en de emotionele groei die hierdoor plaatsvindt zal ons betere mensen maken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.