Hoe we de dag beginnen, is hoe de dag zal gaan: 5 tips

Hoe we de dag beginnen, is hoe de dag zal gaan: 5 tips

Laatste update: 14 april, 2018

Heb je ooit wel eens nagedacht over hoe je ‘s ochtends wakker wordt? Bijna niemand staat er werkelijk bij stil, maar eigenlijk is dit natuurlijk een van de meest belangrijke momenten van de dag. Hoe we onze dag beginnen, heeft tenslotte erg veel invloed op hoe de rest van onze dag zal verlopen – althans dat is wat studies beweren.

Als we het mensen zouden vragen wanneer ze net wakker zijn geworden, dan zouden waarschijnlijk de meesten wel bereid zijn om een grote som geld neer te tellen alleen maar om nog vijf minuutjes langer onder de dekens te kunnen blijven liggen.

Binnen deze groep bestaat er ook nog een subgroep van mensen die het opstaan ​​zo veel mogelijk uitstellen en zichzelf vervolgens veroordelen tot een gehaaste ochtend. Velen vinden ‘s ochtends vroeg opstaan nu eenmaal ​​erg onaangenaam, het eerste obstakel dat ze op een normale dag tegenkomen.

“Verlies een uur in de ochtend en je zult er de hele dag naar zoeken”.

-Richard Whately-

Hoe het ook zij, de wetenschap heeft ontdekt dat die eerste handelingen van de dag bepalend zijn voor hoe je je de rest van de dag zal gedragen. Daarom delen wij vijf tips om je dag positief te beginnen.

De dag beginnen door gelijk naar je wekker te luisteren

Veel mensen zetten ‘s ochtends meerdere wekkers met tussenpozen van vijf minuten, met de verwachting dat ze niet zullen opstaan ​​bij de eerste. Als jij een van deze mensen bent, dan moedig ik je aan om een einde te maken aan deze gewoonte.

Een onderzoek dat werd uitgevoerd door de ‘European Sleep Research Society’ (ESRS) bevestigde dat het zetten van meerdere wekkers ‘geheugenverlies, een verminderd reactievermogen en verminderde prestaties gedurende de dag’ kan veroorzaken.

Gapende hond in bed

Als je normaal gesproken pas wakker wordt nadat je steeds weer op snooze hebt gedrukt, stel ik voor om een ​​techniek te gebruiken die zeer positieve resultaten heeft opgeleverd als het gaat om het elimineren van deze gewoonte.

Ga eens wat vroeger in bed liggen en zet vervolgens een wekker die na vijf minuutjes afgaat. Zodra de wekker afgaat, sta je gelijk op. Herhaal dit ongeveer tien keer. Je zult zien dat je hersenen hierdoor worden geprogrammeerd om de volgende ochtend hetzelfde te doen.

Als je meteen opstaat, wees dan dankbaar en zorg ervoor dat je opgewekt raakt

Als je bij het opstaan alleen denkt aan hoe laat het is of wat je die dag allemaal wel niet moet doen, begin je je dag waarschijnlijk met een slecht humeur. Zadel jezelf ‘s ochtends vroeg niet meteen op met stress en zorgen.

Het is niet zo moeilijk, neem gewoon één minuut de tijd om het universum te bedanken voor deze nieuwe dag. Denk na over wat voor waardevol persoon je bent en dat je best een goede dag verdient. Je kunt zelfs je eigen ritueel creëren, een gebed onthouden dat je kunt opzeggen bij het opstaan. Je zult zien dat de dag beginnen met een goed humeur, een positieve invloed zal hebben op de hele dag.

Haal diep adem en rek jezelf uit

Na je minuutje dankbaarheid en zelfmotivatie ga je rechtop zitten en rek je jezelf uit. Zo veel als je kan. Strek je armen volledig uit, terwijl je je benen buigt en stretcht. Deze eenvoudige beweging zal je spieren vertellen dat het tijd is om zich voor te bereiden op activiteit, maar zonder spanning.

Vrouw die 's ochtends mediteert, want hoe we de dag beginnen is hoe de dag zal gaan

Als je gelijk opstaat wanneer je wekker afgaat, dankbaarheid toont en een paar rekoefeningen doet, zullen je lichaam en geest er klaar voor zijn om aan een nieuwe dag te beginnen. En als je die goede instelling nog meer wilt verbeteren, is er niets beters dan nog een minuutje de tijd te nemen om een paar ademhalingsoefeningen te doen.

De juiste ademhaling is de sleutel tot een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid. Adem diep in en uit om je hersenen en spieren te vullen met zuurstof. Hierdoor zul je je sowieso goed voelen.

Drink geen koffie, drink water

De oosterse filosofie zegt dat iedereen die dagelijks een glas water drinkt voordat hij eet, vele ziektes kan voorkomen en zijn leven verlengt. Het drinken van een glas water zorgt ervoor dat je wakker wordt en activeert je spijsvertering op een rustige en gunstige manier. Het helpt je ook om gifstoffen te verwijderen en je wakker te voelen.

Veel mensen drinken ‘s ochtends koffie voor energie. Er bestaan echter theorieën die stellen dat het drinken van koffie vroeg ‘s ochtends de natuurlijke productie van cortisol, het stresshormoon, kan verminderen, terwijl je dit hormoon juist nodig hebt om je dag te beginnen. We raden aan om die eerste kop koffie rond half tien, tien uur ‘s ochtends te drinken.

Pak niet gelijk je laptop of telefoon erbij

Allereerst is het geen goede gewoonte om met je mobiele telefoon naast je bed te slapen, tenzij deze is uitgeschakeld. Nieuw onderzoek suggereert dat deze apparaten ons vermogen om gedurende de nacht uit te rusten negatief beïnvloeden. En als je je telefoon gebruikt als wekker, leg hem dan ver weg van je bed,  zodat je uit bed moet stappen om je wekker uit te zetten.

Man die van een rots zit te kijken naar de zonsopgang

Volgens sommige experts beginnen mensen die ‘s ochtends vroeg gelijk hun e-mails checken, hun dag helemaal niet op een goede manier. Niets is zo belangrijk dat het niet nog even kan wachten tot je hebt gedoucht, jezelf hebt aangekleed en hebt ontbeten. Dat eerste moment van de dag is voor jou en jou alleen. Verspil het niet door eerder dan nodig is al gestrest te raken.

Probeer deze routine eens uit te voeren wanneer je ‘s ochtends wakker wordt. Je zult zien dat je er niet langer dan vijf minuten voor nodig zult hebben en dat je er de hele dag van zult profiteren met een betere houding en gemoedstoestand. Het is ook een gewoonte die je zelfvertrouwen vergroot en op de lange termijn leidt tot een betere levenskwaliteit.  Wellicht ook interessant voor jou

Vijf redenen om om zes uur ‘s ochtends op te staan
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Vijf redenen om om zes uur ‘s ochtends op te staan

Natuurlijk weten we dat het moeilijk kan zijn, maar zes uur 's ochtends opstaan biedt superveel voordelen. Lees in dit artikel welke voordelen dit ...