Hoe beïnvloedt je mentaliteit je succes?

"Of je nu denkt dat je het kunt of dat je denkt dat je het niet kunt, je hebt gelijk.” Ben je het eens met dit citaat van Henry Ford? Lees meer over het onderzoek van psycholoog en auteur Carol S. Dweck naar de concepten van mentaliteit en succes.
Hoe beïnvloedt je mentaliteit je succes?
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 27 december, 2022

Als ik je zou vragen wat succes bepaalt, wat zou je antwoord dan zijn? Misschien zou je zeggen dat het afhangt van iemands talent, intelligentie of opleiding. Misschien denk je dat toegang tot goede kansen de sleutel is. Maar afgezien van dat alles, suggereert bewijs dat je mentaliteit de sleutel is.

Het klinkt naïef om dingen te zeggen als “als je in jezelf gelooft, kun je alles bereiken.” We weten namelijk dat de omstandigheden en middelen van mensen een rol spelen. Toch kwam Carol S. Dweck, een onderzoeker met een PhD in de ontwikkelingspsychologie, tot deze conclusie.

In haar boek Mindset: The New Psychology of Success onderzoekt ze hoe overtuigingen je prestaties krachtig beïnvloeden. In het artikel van vandaag zullen we daarom de belangrijkste argumenten van dit bestverkochte boek eens bekijken.

Hoe beïnvloedt je mentaliteit je succes

Hoe beïnvloedt je mentaliteit je succes?

Mentaliteit is een reeks overtuigingen die je hebt over jezelf en hoe de wereld werkt. Over het algemeen is je manier van denken de basis van je gedrag. Dus wat je gelooft dat waar is, brengt je ertoe op de een of andere manier te handelen, wat uiteindelijk bepaalt wat er in je leven gebeurt.

Dweck kwam tot deze conclusie nadat ze de reacties van vierjarige kinderen had geobserveerd terwijl ze een uitdaging kregen. Onderzoekers gaven de kinderen de keuze om een simpele puzzel te maken of te proberen een moeilijkere puzzel te maken.

Sommige kinderen kozen voor de makkelijke puzzel, anderen gingen echter de uitdaging aan. Waarom? Wat bepaalde hoe ze hun beslissing namen?

Uiteindelijk lag het verschil niet in hun capaciteiten, maar in hun mentaliteit en basisovertuigingen. Daarom identificeerde Dweck twee concepten die de ontwikkeling en het succes van mensen bepalen: de vaste mentaliteit en de groei-mentaliteit.

De vaste mentaliteit

Mensen met een vaste of fixed mentaliteit geloven, bewust of onbewust, dat intelligentie onveranderlijk is. Ze geloven dat je geboren bent met een zekere mate van intellect en dat je talenten en kwaliteiten stabiel zijn en onmogelijk te veranderen. Deze mentaliteit leidt tot heel specifiek gedrag:

 • Zichzelf constant proberen te bewijzen, ze lijken intelligent en bekwaam.
 • Uitdagingen koste wat het kost vermijden, omdat falen zou betekenen dat ze niet bekwaam zijn.
 • Verdedigend worden wanneer obstakels verschijnen en het snel opgeven van uitdagende taken.
 • Geloven dat moeite doen in wezen zinloos is en dat falen onaanvaardbaar is.
 • Het zijn perfectionisten.
 • Ze vinden het succes van anderen en opbouwende kritiek bedreigend.

De groei-mentaliteit

Aan de andere kant geloven mensen met een groei-mentaliteit dat je met hard werken en inspanning je talenten en capaciteiten kunt ontwikkelen. Hoewel ze begrijpen dat iedereen ergens moet beginnen, geloven ze dat het er echt om gaat wat je doet met wat je hebt. Deze mentaliteit leidt tot de volgende gedragingen:

 • Zich enthousiast voelen over leren, groeien en het verbreden van hun horizon.
 • Uitdagingen aangaan en ermee groeien. Ze zien obstakels als groeimogelijkheden.
 • Falen als onderdeel van de reis beschouwen. Verre van obstakels in de weg te laten staan, zetten ze juist door.
 • Inspanning beschouwen als de enige weg naar meesterschap in plaats van een gebrek aan bekwaamheid laten zien.
 • Leren van opbouwende kritiek en geïnspireerd worden door het succes van anderen.
Iemand met succes heeft de top van de berg bereikt

Bereik je maximale potentieel

Het is duidelijk dat je manier van denken, en de houding die daaruit voortkomt, bepalen wat je kunt bereiken. Mensen met een vaste mentaliteit geloven dat hun kwaliteiten aangeboren en onveranderlijk zijn, wat betekent dat ze niet streven naar verbetering.

Aan de andere kant, volgens de theorie van Dweck, zullen mensen met een groei-mentaliteit die zich richten op inspanning en doorzettingsvermogen blijven groeien totdat ze hun potentieel bereiken.

Als je een groei-mentaliteit hebt, ga je uitdagingen aan, leer je van je fouten en verander je je leven. Je bent in staat je potentieel uit te breiden en te bereiken. Aan de andere kant zorgt een vaste mentaliteit ervoor dat je jezelf op een bepaald niveau vestigt. Je zult nooit vooruitgang boeken omdat je bang bent om te mislukken.

Gelukkig heb jij de macht om te beslissen wat voor soort mentaliteit je wilt hebben. Stop met jezelf prijzen voor je vaste kwaliteiten en persoonlijkheid. Feliciteer jezelf in plaats daarvan met je inspanningen, veerkracht en doorzettingsvermogen. Soms is falen immers de eerste stap op weg naar het bereiken van je maximale potentieel.  Wellicht ook interessant voor jou

De cultuur van de slachtoffermentaliteit
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
De cultuur van de slachtoffermentaliteit

Weet jij wat het betekent om een slachtoffermentaliteit te hebben? Klaag jij zonder ophouden of krijg je voortdurend klachten te horen? • Dweck, C. (2017). Mindset: la actitud del éxito. EDITORIAL SIRIO SA.
 • Dweck, C. (2015). Carol Dweck revisits the growth mindset. Education Week35(5), 20-24.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.