Het zelfbewustzijnsdagboek: een hulpmiddel om je werkleven te verbeteren
Een zelfbewustzijnsdagboek is een echt nuttig hulpmiddel om je prestaties op het werk te verbeteren. We raden je aan er een te gaan schrijven, vooral op momenten dat je je niet bijzonder gemotiveerd voelt of problemen hebt om je werkzaamheden optimaal uit te voeren.
Dit hulpmiddel is ook uiterst nuttig als je twijfelt of je wel of niet voor een bepaalde organisatie moet blijven werken. Daarnaast kan het echt nuttig zijn als je vaak conflicten hebt gehad met bazen of collega’s. In feite is de basisfunctie van het zelfbewustzijnsdagboek om je te helpen problemen en mogelijke oplossingen te identificeren.
Je hoeft er niet voorgoed een te schrijven, maar als je er een begint, moet je het minstens vier weken volhouden. Anders heb je er niet veel aan. Dus hoe moet je beginnen er een te schrijven? Dat gaan we je vertellen.
“Schrijven is voor mij eenvoudigweg denken door mijn vingers.”
Een zelfbewustzijnsdagboek
Het zelfbewustzijnsdagboek is, zoals de naam al zegt, een instrument dat als hoofddoel heeft je beter te leren kennen (Spaanse link) op het gebied van je werk. Dat wil niet zeggen dat het je niet ook zal helpen je zelfbewustzijn in andere aspecten te vergroten, maar het richt zich vooral op dat wat met je werkactiviteit te maken heeft.
Je kunt het beste beginnen met schrijven, waarbij je probeert zo spontaan en eerlijk mogelijk tegen jezelf te zijn. Want als je te veel rationaliseert of te methodisch wordt, kom je misschien niet zo ver als wanneer je je ideeën en gevoelens de vrije loop laat. Het maakt niet echt uit in welke volgorde je schrijft. Wat er wel toe doet is doorzettingsvermogen en eerlijkheid.
Idealiter schrijf je elke dag, aan het begin en aan het eind van je werkdag. Je moet het dagboek echter ook meenemen en schrijven, tekenen of krabbelen wat er in je opkomt. Alles wat je opschrijft zal je later helpen jezelf beter te leren kennen en een nauwkeuriger beeld te krijgen van hoe je je werkwereld benadert.
Hoe maak je een zelfbewustzijnsdagboek effectief
Eigenlijk zijn er geen vaste regels voor het schrijven van een zelfbewustzijnsdagboek. We kunnen enkele suggesties doen, maar het is belangrijk dat je je vrij voelt om toe te voegen of te schrappen wat je het handigst lijkt. Dat gezegd hebbende, is het raadzaam dat je de eerste regels van je dagboek aan het begin van elke dag schrijft. Misschien na het ontbijt of op weg naar je werk.
Je moet opschrijven hoe je je voelt, wat je verwacht van de komende dag, en wat je zorgen baart of motiveert. Zoals we al eerder zeiden, probeer niet te georganiseerd of rigoureus te zijn in je schrijven. Het is echt niet erg als je zonder links van het ene onderwerp naar het andere gaat. Het geeft ook niet als je bepaalde ideeën onafgemaakt laat of spelfouten maakt. In feite mag alles.
Je moet een tijdslimiet stellen voor deze oefening, ongeveer vijf of tien minuten. Als je het vrij moeilijk vindt om te schrijven, beperk je tijd dan nog meer, want dat helpt je om niet te veel na te denken voordat je gaat schrijven. Als gedurende de dag iets je bemoedigt of verontrust, aarzel dan niet om terug te keren naar je dagboek en nog wat meer te schrijven.
Het tweede deel
Elke avond moet je een soortgelijke oefening doen als ‘s ochtends. Maar concentreer je deze keer op het doornemen en evalueren van wat er overdag is gebeurd. Wat was het hoogtepunt van je dag? Hoe voelde je je? Wat was je grootste prestatie? Wat is je niet gelukt? Waarover maakte je je zorgen? Wat concludeer je over jezelf na de gebeurtenissen van de dag?
Reserveer aan het eind van deze overdenking een kleine ruimte om te schrijven over waar je dankbaar voor bent. In feite is het een goed idee om een dankbaarheidsrubriek toe te voegen aan je zelfbewustzijnsdagboek. Ook raden we je aan te proberen wat je over jezelf hebt geleerd in één zin samen te vatten. Indien mogelijk zou je hieruit een stelregel voor je leven moeten ontwikkelen.
Je zelfbewustzijnsdagboek komt aan het eind van de week tot zijn recht als je stopt om het te lezen. Het is dan dat je aspecten van jezelf begint te ontdekken die je misschien niet eerder hebt opgemerkt.
Tot op zekere hoogte zal dit je helpen om het totaalbeeld duidelijker te zien, je sterke en zwakke punten beter te herkennen, en eventueel noodzakelijke veranderingen of beslissingen te nemen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Aparicio Cabezas, L., & Muñoz Lima, M. D. (2015). Chance’u Programa de autoconocimiento para inserción laboral y el desarrollo profesional.
- Saludes, M. À. R. (2016). ¡A conocerse mejor!. Aula de innovación educativa (256), 62.