Het vrouwenhart is de sterkste plek ter wereld

Het vrouwenhart is de sterkste plek ter wereld

Laatste update: 17 december, 2016

Wie ooit gezegd heeft dat het vrouwenhart zwak is, had het mis. Maar weinig dingen bonzen met zo veel kracht als de ziel van een vrouw die van haar familie en vrienden houdt. Emoties, evenwicht en intuïtie, alles zit in haar en dit maakt het de krachtigst plek in de natuur.

Het is een immense ruimte waar iedereen in past, waar iedereen verzorgd wordt. Het vrouwenhart is loyaal aan zijn principes en zijn waarden. Het heeft zich door zo veel scenario’s heen gevochten dat het zijn overwinningen voor zich houdt en zijn teleurstellingen opvat als ingeslagen wegen, waar altijd een les van kan worden geleerd.

Soms ademt het hart met een litteken, maar als gevolg hiervan wordt het niet kleiner of zwakker. Het weet dat het leven soms pijn doet, dat teleurstellingen voorkomen… en toch blijft het als gevolg van de pijn van deze ervaringen steeds weer aan veerkracht winnen.

We leven in een maatschappij waar ontzettend veel waardering bestaat voor de met mannelijkheid geassocieerde kwaliteiten, zoals het vermogen om dominantie, macht en veiligheid te vertonen of de meest logisch denkbare redenering. In werkelijkheid zijn dit concepten die niet zozeer ‘mannelijk’ zijn, maar eerder kenmerken van de moderniteit zelf.

Aan de andere kant en op bijna traditionele wijze worden de aspecten die we vaak associëren met het vrouwelijke karakter nog altijd op de achtergrond gehouden, alsof ze in zekere zin geassocieerd worden met ‘zwakte’: intuïtie, emoties, gevoeligheid, empathie…

Het verwarren van deze kenmerken met menselijke kwetsbaarheid is een ernstige vergissing. Het vrouwenhart rust op deze pilaren en dit is een duidelijk voorbeeld van de meest onwankelbare kracht. We nodigen je uit het te ontdekken.

Alleen jij kent de gevechten die je moet beëindigen

Vrouw en Vogels

Wat een vrouw heeft doorgemaakt en heeft moeten doorstaan gedurende haar leven is iets dat alleen zij weet. En over veel van deze dingen praat ze liever niet; ze houdt ze liever voor zichzelf omdat het hoofdstukken zijn waar ze in stilte doorheen moest om haar eigen leven te kunnen opbouwen.

Niemand kan veranderen door wie hij op de wereld is gezet. Ook de mensen die we op onze weg tegenkomen kunnen we niet veranderen, noch onze eigen wereld, maar er is één ding dat je wel kunt en dat is jezelf creëren. Accepteren, loslaten en weer opstaan met onverwoestbare trots.

Elk gevecht dat je doorstaat kan jou sterker maken en je leren welke wegen je moet inslaan en welke je moet vermijden, omdat dankzij deze hoogtepunten in het leven, jouw vrouwelijke hart al wijs geworden is. En wijsheid impliceert soms een leven dat vele teleurstellingen kent, maar tegelijkertijd impliceert het de wetenschap dat het leven zonder pijn niet hetzelfde zou zijn.

Alle wonden die je hebt geheeld

Je hebt vrouwen die zichzelf laten verslaan. Je hebt vrouwen die toegeven aan mislukte relaties en die stil worden en zichzelf laten meeslepen door de angst om te reageren. Door een angst om alleen te zijn of misschien nog iets slechters voor zichzelf te vinden. Vergeet niet dat het hart van een sterke vrouw ook moedig is. Het weet hoe het al die banden die haar ooit schade aanrichtten moet verbreken, het weet dat er soms momenten zijn waarop ze zichzelf haar hoogste prioriteit moet maken.

Sterk zijn betekent niet dat je spieren hoeft te hebben of moet handelen met brute kracht. Sterk zijn betekent ook niet dat je je ogen sluit en doet alsof er niets aan de hand is. Sterk zijn impliceert dat je weet hoe je genoeg kunt hebben aan jezelf en dat je weet wat er nodig is. Het is het vermogen om zichzelf te onderhouden en opnieuw beginnen te leven.

Het vrouwenhart is niet bang om in contact te komen met haar essentie

Vlinder

Jouw essentie is wat jou kracht geen en wat jouw hart vormt: emoties, intuïtie, empathie… Je weet hoe je moet luisteren naar dat stemmetje in je hoofd dat zowel verbinding maakt met dingen die ver weg zijn als jou verenigt met de wonden van de wereld.

Je weet hoe je de uitingen van anderen moet opvatten, je kunt hun reacties anticiperen, hun verdriet aanvoelen en besmet raken met hun geluk. En vanaf dit punt zal er geen gebrek zijn aan mensen die tegen je zeggen dat je een kleine tovenares bent, maar jij lacht stilletjes, want je weet ‘dat je niet alles weet’, dat het leven een leerweg is en dat je je laat leiden door trouw en de liefde voor de mensen om je heen.

De levens van je dierbaren passen in je hart

Degene die zegt dat er in het vrouwenhart ruimte is voor iedereen heeft het mis. Je bent op een punt in je leven aangekomen waarop je heel goed weet wie het wel en niet verdient om binnengelaten te worden.

Vandaag klopt jouw hart rustig, omdat je de mensen die jou pijn gedaan hebben achter je hebt gelaten. Niemand is egoïstisch omdat hij de deuren naar zijn hart sluit voor mensen die het niet verdienden er te blijven. Dat is wijsheid, dat is voorzichtigheid en bovenalles is het voor jezelf zorgen.

In jouw wijze ziel begeven zich alleen de mensen die jij het meeste liefhebt en die betekenis aan je leven hebben gegeven. Jouw hart is de beste plek voor een kind om op te groeien, het is de beste plek die je maar kunt delen met die metgezel die het zo zeer verdient…

Maar het vrouwenhart verdient het ook om een geweldige plek voor zichzelf te hebben. Om voor zichzelf te zorgen, zichzelf te helen, om vrij te zijn en gelukkig te zijn met zichzelf. Met wat het is en wat het heeft bereikt…

Vrouw met Kind

–Afbeeldingen met dank aan Claudia Tremblay, Lucy Campbell–


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.