Het verband tussen chemsex, depressie en angst

Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige mensen drugs combineren met seks? In de afgelopen jaren is het aantal mensen dat chemsex-praktijken toepast, tot wel zes keer zo groot geworden. Waar bestaat het echter uit? En welke gevolgen heeft het? Ontdek het hier.
Het verband tussen chemsex, depressie en angst
Gorka Jiménez Pajares

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gorka Jiménez Pajares.

Laatste update: 12 april, 2023

“Seks, drugs en rock and roll” is een iconische zin in de muziekwereld . In de context van de geestelijke gezondheid staat deze gevaarlijke praktijk echter bekend als chemsex. Het wordt vooral in verband gebracht met klinische entiteitenals depressie en angst.

Het lijkt misschien leuk om zoveel elementen door elkaar te mengen met als doel plezier te verschaffen. Maar geslachtsgemeenschap onder invloed van giftige stoffen als alcohol, cannabis, cocaïne, mephedrone of speed is uiterst gevaarlijk.

Mensen die vaak chemsex meemaken hebben zelfs meer kans om ernstige ziekten als AIDS of hepatitis te ontwikkelen. Er is ook een risico op depressie, angst en zelfs psychose.

“Onder het effect van drugs geef je nergens om, je wilt je alleen maar afzonderen van de wereld en een innerlijke rust krijgen die in een normale toestand niet bereikt wordt.”

Kurt Cobain

Chemsex

We kunnen chemsex definiëren door in de etymologie ervan te duiken. In de Engelse volksmond gebruikt men de term chems om de drugs aan te duiden en seks spreekt voor zich.

Chemsex bestaat dus uit het zich overgeven aan seksuele praktijken tijdens het gebruik van drugs, met als doel die praktijken voor een bijna onbepaalde tijd (uren of zelfs dagen) te verlengen.

Aanvankelijk bleef het beperkt tot de homoseksuele gemeenschap, maar in de loop der jaren is het doorgedrongen tot andere sociale groepen. Tegenwoordig verspreidt het zich als een lopend vuurtje onder de jongere bevolking.

“Wat een high” of “Deze chill-sessie was geweldig” zijn uitdrukkingen die vaak gebruikt worden door regelmatige chemsexers.

Wanneer mensen bij seksuele activiteiten drugs gebruiken die ze via de huid of onderhuids inspuiten, noemt men dit slam of slamming (Ocón, 2022). Dit geeft een idee van de ernstige gevolgen die chemsex kan hebben voor de gezondheid van degenen die zich eraan overgeven.

“De effecten van sommige van deze drugs veroorzaken buitensporige euforie en ontremming die in deze context kunnen leiden tot extreme activiteiten, zoals sekssessies die zelfs dagen duren.”

-Raúl Osorio Ocón-

Mensen die chemsex beoefenen hebben de neiging om depressies en angsten te ontwikkelen

Onlangs publiceerde het Instituut voor Verslavingen van Madrid (Spanje) “El Informe Chemsex 2021/2022” (Engelse link) (Het Chemsex Rapport 2021/2022).

Het document vermeldt dat chemsex zich begint te ontpoppen als een duidelijk probleem voor de volksgezondheid, gezien de repercussies van de beoefening ervan op verschillende gebieden zoals de lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Volgens dit rapport is het verschijnsel in de afgelopen vier jaar met bijna 600 procent toegenomen. Daardoor gaan alle alarmbellen af en plaatst men deze activiteit in de publieke arena.

Anderzijds wordt erop gewezen dat mensen die vaak chemsex beoefenen, meestal mannen, te lijden hebben gehad van geweld binnen het gezin, alsmede van misbruik door partners en/of seksueel misbruik.

Het soort geweld waar deze mensen vaak het meest onder lijden is gebaseerd op haat, stigmatisering en homofobie. In feite wordt het door bijna drie op de tien mensen gerapporteerd. Daarnaast heeft een vergelijkbaar aantal proefpersonen in hun kindertijd of adolescentie te maken gehad met misbruik (Madrid Salud, 2022).

“Chemsex komt vooral voor in privéhuizen, hoewel het ook kan plaatsvinden in sauna’s, seksclubs, hotels en cruising areas (buiten flirten).”

-Raúl Osorio Ocón-

Blauwe pillen
De praktijk van chemsex heeft aanzienlijke gevolgen voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Chemsex en psychopathologie: een nauwe associatie

Van alle mensen die rapporteerden chemsexpraktijken uit te voeren, presenteerde bijna de helft een psychische stoornis gesuperponeerd op het conflict met de drugs. Dit staat bekend als dubbele pathologie.

Onder de klinische entiteiten die in dit verband het meest voorkwamen, kwamen stemmings- en angststoornissen vaker voor. De cijfers waren respectievelijk 40 en 35 procent (Madrid Salud, 2022).

Het beoefenen van chemsex zouden we ook in verband kunnen brengen met autolytisch gedrag. Tot tien procent van de proefpersonen die deelnamen aan het onderzoek van Madrid Salud (2022) meldde dit feit. Kenmerkend voor deze gedragingen zijn het zelf toebrengen van lichamelijke schade met als doel het psychisch ongemak te verzachten.

Anderzijds is er ook een sterk verband gevonden tussen chemsex en het ontwikkelen van een psychotische stoornis. Als gevolg daarvan zou chemsex een gevaarlijke toegangspoort kunnen zijn tot psychopathologie.

“De belangrijkste psychiatrische stoornissen die in verband worden gebracht met chemsex zijn: angst, depressie, psychotische episodes, suïcidaal gedrag en complexe trauma’s.”

-Raúl Osorio Ocón-

De minderheidsstress-theorie

De homogemeenschap is historisch gezien een van de meest vervolgde en verguisde minderheidsgroepen. Volgens deze theorie is chemsex een van de strategieën die deze mensen kunnen gebruiken om de zogenaamde minderheidsstress het hoofd te bieden.

Het is het soort dat voortkomt uit gebeurtenissen zoals het zich gediscrimineerd en vervolgd voelen, en ook het soort dat optreedt als gevolg van vooroordelen of stigma’s (Albañir, 2022).

Terugkomen op wat we eerder noemden zal helpen bij het begrijpen van deze zaak. Zoals we stelden, lijden degenen die chemsex beoefenen volgens het rapport onder veel misbruik en trauma’s.

“Het feit dat er een bevoorrechte minderheid is, compenseert of verontschuldigt niet de situatie van discriminatie waarin de rest van hun leeftijdgenoten leeft.”

-Simone de Beauvoir-

Wazige vrouw
Chemsex is nauw verbonden met psychotische episodes en depressie. In feite wordt het beschouwd als een benadering van psychopathologie.

Het belang van preventie

Het is essentieel om interventies te creëren die het universum van sociale relaties van deze individuen versterken. We weten dat ‘zich gesteund voelen’ mensen ten goede komt in hun geestelijke gezondheid. Bijgevolg nemen ze een groter evenwicht in hun emoties waar.

Bovendien is gebleken dat een tekort aan sociale relaties ten grondslag ligt aan het feit dat mensen in de duistere wereld van de chemsex terechtkomen. Dit aspect rechtvaardigt onze aandacht in het kader van preventie.

Alle interventies moeten multidisciplinair zijn (Engelse link). Het is belangrijk dat er preventieve programma’s komen op de gebieden die het meest te lijden hebben onder chemsex.

We hebben het dan over de seksuele en mentale sferen, maar ook over uitgebreide zorg voor drugsverslaving en het belang om hen functionele ondersteuning te bieden (bijvoorbeeld op het werk, de academische wereld of huisvesting) (Albañir, 2022).

“Problemen als middelengebruik, de hoge prevalentie van hiv en/of soa’s, en de verhoogde last van emotioneel leed moeten samen worden aangepakt. Dit omdat ze het gevolg kunnen zijn van het stigma dat met hiv of homofobie gepaard gaat.”

-Perry N. Halkitis-

Zoals we hebben kunnen nagaan, bevindt de praktijk van chemsex zich nu in de arena van de volksgezondheid. Bovendien zijn de gevolgen ervan zowel ernstig als omvangrijk. Daarom is het essentieel om interventies te ontwikkelen die het mogelijk maken het probleem te voorkomen.

Daarnaast is het noodzakelijk om behandelingen te ontwikkelen die mensen helpen uit deze gevaarlijke zelfdestructieve lus te komen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Ocón, R. S. (2022). El fenómeno del chemsex: claves para mejorar la respuesta institucional. Revista española de drogodependencias, (47), 5-13.
  • Consejo General de la Psicología Española (s. f.). La mitad de las personas que practican Chemsex presentan trastornos de depresión y ansiedad. www.infocoponline.es. https://www.infocop.es/view_article.asp?id=22716
  • Romero Albañir, E. (2022). Tratamiento cognitivo conductual en un caso de adicción a Chemsex. Estudio de caso.
  • Halkitis, P. N., & Singer, S. N. (2018). Chemsex and mental health as part of syndemic in gay and bisexual men. International Journal of Drug Policy, 55, 180-182.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.